Eski dönemlere kıyasla günümüzde aileler tek çocuk sahibi olmayı, daha fazla tercih ediyorlar. Daha az çocuğa sahip olma isteği, kadının iş hayatında daha aktif rol alması, ailelerin ekonomik kaygıları gibi nedenlerle epey arttı. Hâl böyleyken ailenin tek çocuğu olarak büyümenin çocuğun kişisel ve bilişsel gelişimini nasıl etkileyeceği de pek çok insan tarafından merak edilmeye başlandı. Kardeşsiz büyümek, her zaman güzel görünse de sanılanın aksine zorlukları da olabiliyor. Siz de tek çocuk olmanın avantaj ve dezavantajlarını merak edenlerdenseniz gelin, bunların neler olduğunu, birlikte öğrenelim.
Sınırsız Hayal Gücü
Tek başlarına oyun oynamak zorunda olmaları; oyun icat etmeleri, tek çocukların hayal gücünün daha geniş olmasını sağlıyor. Geniş hayal güçleri sayesinde tek çocuklar, herkesten farklı düşünmeyi başaran, yaratıcı bireyler hâline geliyor.
Yalnızlıktan Korkmamak, Hatta Keyif Almak
Her şeyi yalnız yapmaya alışkın olan çocuk, elbette yalnızlıktan da korkmayacaktır. Çoğu insanın aksine yalnız sinemaya, alışverişe gitmek seyahate çıkmak tek çocuk olanlar için son derece eğlencelidir. Hatta yalnızlığa o kadar alışkındırlar ki yalnız kalmaya ihtiyaç duyarlar.
Sorumluluk Sahibi ve Düzenli Olmak
Tek çocuklar, yaptıklarının sorumluluklarını almada daha başarılı oluyorlar. Hata yaptıklarında suçu paylaşabilecekleri biri olmuyor ya da evde çocuğun yapması gereken tüm görevleri tek başlarına yapmak zorunda kalıyorlar bu da onları daha sorumluluk sahibi yapıyor.
Aileyle Daha Fazla Zaman Geçirebilme İmkânı
Tek çocuk olmanın en önemli avantajı, çocukların anne ve babasıyla daha fazla ve daha kaliteli zaman geçirebilme imkânlarının olması. Oyuncağını, yemeğini paylaşmak zorunda kalmayan çocuk, ebeveyninin sevgisini de paylaşmak zorunda kalmıyor. Anne-babasının sevgisini tam olarak hissedebilen çocuk dolayısıyla daha özgüvenli oluyor.
Bilişsel Becerilerde Başarı
Henüz konuyla ilgili bir çalışma yapılmasa da tek çocukların konuşmayı daha hızlı öğrendiği düşünülüyor. Buna ek olarak oyun oynayacak arkadaş bulamayan çocuklar yetişkinlerle daha fazla zaman geçiriyor sonucunda da daha hızlı öğrenebiliyorlar. Tek çocukların bilişsel becerilerinin daha iyi olmasının diğer bir nedeni de anne-baba-çocuk iletişiminin daha güçlü olmasıdır. Tek çocuk sahibi olan ebeveynler, çocukların geleceği için daha fazla kaygı duyuyor ve eğitimleri için daha fazla zaman ayırıyorlar. Araştırmalar da gösteriyor ki tüm bu sebeplerden ötürü tek çocukların akademik olarak daha başarılı oluyor.
Başarısız Olma Kaygısı
Tek çocuk sahibi ebeveynler, tüm ilgi ve sevgisini verdiği çocuğuna karşı fazla beklenti içerisinde olabiliyor. Bu durum, çocuklarda baskıya neden oluyor. Ailesinin beklentilerini yerine getirmek isteyen çocuk, hata yapmaktan ve başarısız olmaktan korkar hâle geliyor.
Rekabet Konusunda Başarılı Değiller
Her şeyin tek sahibi olan bir çocuğun rekabet etmesi gereken bir durum da olmayacaktır. Bu nedenle rekabet etmede pek de iyi değildirler.
Erken Yaşta Olgunlaşmak
Her ne kadar dezavantaj gibi görünmese de bir çocuğun erken yaşta neşesini ve doğallığını yitirmesi üzücü bir durumdur.
Ön Yargılarla Baş Etmek
Kişisel gelişimin bir sonucu değil elbette ancak tek çocuk olmanın en kötü yanı ön yargılarla mücadele etmektir denilebilir. Çünkü tek çocuksanız kaçışı yoktur, mutlaka bencil ve şımarıksınızdır. Ailenizin verdiği eğitimin, sizin kendinizi geliştirmek için verdiğiniz çabanın hiçbir önemi yoktur. Tek çocuklar asla bencil olmaz denilemez, daha az paylaşımcı olabilirler ancak bu tamamen ebeveynin çocuğu eğitmedeki hataları nedeniyledir.
İster kardeşi olsun ister olmasın iyi şekilde yetiştirildiği sürece her çocuk sağlıklı bir biçimde kişisel gelişimini temellendirebilir. Tek çocuk sahibi olan ebeveynler, çocuklarının yaşıtlarıyla zaman geçirmesine özen göstererek, çocuğa gerektiğinde sınırlar koyarak tek çocuk olmanın dezavantajlarını azaltabilirler.