Almanya’nın önde gelen üniversitelerinden olan Technical University of Munich’te araştırmacı Ali Kemal Yetisen’in liderliğindeki bir grup, pek çok insanın sahip olduğu dövmeyi sağlık sorunlarını keşfeden bir “cihaza” çevirdi. Geliştirilen biyobelirteç görevindeki dövmelerin çeşitli durumlarda, vücutta meydana gelen değişiklikleri haber vermek için kullanılabilecek.
Angewandte Chemie dergisinde yayımlanan araştırmada, domuz derisinin içine, epidermis tabakasına ve epidermis tabakasının altında kalan dermis tabakasına kadar olan bölgeye çeşitli boyalar enjekte edildi. Bu enjeksiyon dövme işlemi ile aynı mantığa dayanıyor.
Kronik Hastalıklar Kolay Ve Hızlı Teşhis Edilecek
Deneylerde çeşitli türlerde boyalar kullanıldı. Metil kırmızısı, bromtimol mavisi ve fenolftalein maddelerinden oluşan bir karışımdan yararlanıldı. Elde edilen dövme normal deri PH’sinde sarı görünüyor, PH derecesi 5’ten 9’a yükseldiğinde mavi renk olarak görünüyor. Daha sonra geliştirilen dövmeler ise özel sarı renkli boyalar kullanılarak yapıldı. Yapılan dövmelerden biri glikoz seviyesi yükseldiğinde koyu yeşile dönerken diğer dövme kanda bulunan albümin proteini normal miktarlarda olduğu sürece yeşil renge dönüştü ve bu rengi korudu.
Kandaki yüksek glukoz seviyeleri diyabeti gösterirken düşük albümin seviyeleri karaciğer veya böbrek yetmezliğini gösterebiliyor. Böylece doktorlar, kronik hastalığı bulunan kişinin vücudunda bulunan kalıcı dövmelerin rengine bakarak hastalığın seyri hakkında bilgi sahibi olabilecek. Daha hızlı ve kolay bir şekilde hastalığa teşhis koyabilecek.
Ayrıca Ali Kemal Yetisen, dövmelerle bağlantılı bir akıllı telefon uygulaması da geliştirdi. Bu uygulama ile doktorlar, dövmelerdeki değişimleri okuyup değerlendirebilecek.
Önerilen İçerik: Teknolojinin Nimetleri: Apple Watch Nasıl Hayat Kurtardı?