50 Yıl Önce Apollo 11’in Ay Numuneleri Karaborsaya Düşmesin Diye Nasıl Saklandı?  

50 Yıl Önde Apollo 11’in Ay Numuneleri Karaborsaya Düşmesin Diye Nasıl Saklandı?  

Temmuz 1969’da gerçekleşen Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay görevi olan Apollo 11’in Ay’a inişi sırasında astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin, Ay yüzeyinden toz ve kaya numuneleri toplamıştı. Apollo 11’in topladığı örnekler Dünya’ya getirildikten sonra Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından teslim alınmıştı.

NASA bu örnekleri hem üzerinde daha fazla bilimsel çalışma yapılması hem de olumlu diplomatik ilişkiler sağlanması için dünya genelinde birçok ülkeye göndermişti. Bu ülkelerden biri de İngiltere’ydi. İngiltere’de bu örnekleri inceleyen ve hala hayatta olan iki araştırmacıdan biri olan Dr. Grenville Turner, Apollo 11’in 50. yıl dönümünde yaptığı konuşmada ilginç bilgiler verdi. İngiltere’deki araştırma gruplarına tahsis edilen ilk 16 numuneden birini alan 82 yaşındaki profesör NASA’nın parçaları saklamak ve korumak için ekstra güvenlik önlemi aldığını açıkladı.

50 Yıl Önde Apollo 11’in Ay Numuneleri Karaborsaya Düşmesin Diye Nasıl Saklandı?  

NASA’dan Güvenlik Görevlisi ve Araştırmacılar

Dr. Turner’ın açıklamasına göre; NASA örneklerin saklanmasında kasaların kullanılmasını zorunlu tutmuş. Dr. Turner, PA’ya yaptığı açıklamada ilk örnekler geldiğinde yerel bir satıcıdan ödünç bir kasa aldığını belirterek “Kasayı alınca tekrar düzenledik ve biri kilidi zorla açmaya çalıştığında polisle iletişim kuracak hale getirdik. Bu kasayı biz kendi kasamızı alana kadar kullandık” dedi.

Ayrıca NASA, yasa dışı işlem görebilecekleri endişesiyle ve uygun şekilde ele alındıklarından emin olmak için güvenlik personeli de göndermiş. Dr. Turner NASA’nın üst düzey güvenlik önlemini şöyle anlattı: “Karaborsanın Ay’dan gelen kayalara olan ilgisinden endişeliydiler ve bu nedenle depolama tesisleri hakkında kuralları vardı. Ayrıca onları satamamamız için bizle özenle hazırlanmış yasal sözleşmeler imzaladılar. Örneklerimin birçoğu cam kapta tutuluyordu. Bir kasamız olmak zorundaydı ve üzerlerinde alarm sistemi vardı.”

Öte yandan NASA, örneklerin karaborsaya düşmemesi için araştırmacılardan örnekler değişik şekilllerde farklı miktarlara ayrılırken çok katı bir liste de iştemiş. NASA, bu katı önlemler sayesinde bazı parçaların yasa dışı satıldığını hemen tespit etmiş. Dr. Turner, 1969’da Apollo 11’de toplanan kayaların yaşlarını araştırdığında 30’lu yaşlarındaydı ve örnekleri birkaç yıl tuttuktan sonra onları NASA’ya iade etmek zorunda kaldı. Örneklerin yaşını hesaplama görevi olan Dr. Turner, bu araştırma sayesinde kariyerinde ilerledi ve 1980’de saygın Kraliyet Cemiyeti’ne seçildi.

Önerilen İçerik: NASA Uzay Turizmi İçin Tarih Verdi: Hazırlanın, Yakın Zamanda Uzay’a Tatile Çıkıyorsunuz!

İdil Ceren Yılmaz
Gezegendeki yolculuğunun 24'üncü yılında. Atmosferde başıboş gezen hikayeleri yakalayıp insanlara anlatmak en büyük tutkusu.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Semiyotik Pazarlama Nedir?
Sonraki
Neden Solak İnsanların Sayısı Daha Az?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.