Hepimizin belirli şeylerden korkması, çekinmesi veya onlara karşı fobi geliştirmiş olması normaldir. Yaygın olarak karşılaştığımız korkular olabileceği gibi duyduğumuzda bizi şok sokacak kadar absürt şeylerden de korkan insanlarla karşılaşmış da olabiliriz. Önemli olan bu durumu yadırgamamak ve bu duruma nelerin sebep olmuş olabileceğini anlamlandırarak yaşamaktır. Bu durumun altında fizyolojik sebepler yatıyor olabileceği gibi sorun tamamen psikolojik de olabilir. Yaygın bir şekilde karşılaştığımız korkulardan biri de düşme korkusudur. Belirli koşullarda, düşme ihtimali yükseldiğinde bu durum kişiyi panik haline sokar ve fobinin sahibi neredeyse hareket edemeyecek kadar gerilebilir. Bu durum çoğunlukla normaldir. Ciddi bir takıntı düzeyinde sayılmaz. Ama hayat kalitesini etkilediği bir gerçektir.
Bu yüzden kaynağını ve çözümünü bilmek önemlidir.
Düşme Korkusunun Temel Sebepleri
Düşme korkusunun sebeplerini iki başlık altında incelemek mümkündür. Bunlardan ilki fizyolojik sebepler, ikincisi ise psikolojik sebeplerdir. İkisi aynı anda da etki etmiş olabilir ama çoğunlukla bir faktör daha ön plandadır.
Korkuyu Tetikleyen Fizyolojik Sebepler
Düşme korkusunu tetikleyen fizyolojik sebepler birkaç ayrı maddedir. Bunlardan ilki göz ile alakalı problemler olabilir. Miyop, astigmat, hipermetrop gibi göz problemleri görme kalitemizi bozduğu için Çevremizi olduğundan farklı görebiliriz. Bu sebeble merdiven inerken, karlı ortamlarda yani derinlik algımızı kaybettiğimiz durumlarda, yüksek bir yerden aşağıya baktığınızda düşme korkusu yaşar ve gerilebiliriz. Aynı zamanda yokuş inmemiz ve çıkmamız gerektiğinde zorlanır ve özellikle eğilip doğrulmak gibi hareketleri hızlı yaptığımız zaman kendimizi dengemizi kaybedip düşecekmiş gibi hissedebiliriz.
Düşme korkusunu tetikleyen bir diğer fizyolojik faktör ise iç kulak ile alakalı sağlık sorunlarıdır. Bu sorunlar belki fizyolojik olarak bizi çok zor durumda bırakmazlar ama hayat kalitemizi düşürürler. İç kulak vücudun en önemli denge merkezlerinden biridir. Burada yaşadığınız herhangi bir sorun size baş dönmesi, mide bulantısı ve yürüme kalitenizde bozukluklar olarak geri dönecektir. Sürekli olarak baş dönmesi ve denge kaybının getirdiği En önemli negatif etki iste düşmekten yani dengenizi sağlayamamaktan korku halinde olmanızdır. İç kulak ile alakalı kalıtsal veya daha sonra oluşmuş bozukluklar genelde çok tedavi edilmeye yatkın değildir ama rahatsızlığın etkileri ilaç tedavisi ile minimuma indirilebilmektedir.
Korkuyu Tetikleyen Psikolojik Sebepler
Düşmekten korkmanın en büyük sebebi daha önce yaşadığımız şeylerin bize getirmiş olduğu psikolojik etkilerdir. Eğer çocukluğumuzda düşmek ile alakalı çok fazla olumsuz telkin aldıysan bunlar yetişkin hayatınızda sizi düşmekten korkmaya sevk edecek en önemli sebeplerden biridir. Düşersen seni döverim, elimi bırakırsan düşersin, düşersen seni kaldırmam gibi sözlerle korkuturduysanız ne yazık ki bunlar bilinçaltınıza yerleşir ve büyüyüp bir yetişkin haline geldiğinizde de bu sözler ile alakalı farkında olmadan korku duyarsın.
Düşme korkusunun bir diğer psikolojik sebebi ise daha önce düşmüş olmak ve bu durum ile alakalı negatif duygular kaydetmiş olmaktır. Bu düşüş şiddetli bir düşüş olmuş olabilir ve canınız çok fazla yandığı için bu duruma karşı bir nefret geliştirmiş olabilirsiniz. Veya canınız yapmamıştır ama düşme esnasında etrafınızda çok fazla insan vardır ve bu düşmeyelim sizi ölesiye utandırmıştır. Ve bir daha böyle bir utanç hissetmek istemezsiniz. Yani aslında düşmekten değil düşmenin sonrasından korkarsınız. Ama düşmek tüm sürecin ilk aşaması olduğu için fobinizi düşme korkusu olarak ifade edersiniz.
Düşme Korkusundan Nasıl Kurtulursunuz?
Düşme korkusuna nelerin sebep olabileceğini sıraladık. Düşme korkusundan kurtulmak için bu sıraladığımız sebeplerin nasıl çözebileceği ile ilgili düşünmek gerekir. Eğer düşme kokunuz fizyolojik bir sebepten ileri geliyorsa Bu durumda bir doktor ziyareti gerçekleştirmek sizin için en doğrusu olacaktır. İlaç tedavisi veya gözünüzle ilgili bir problem olması durumunda bir operasyon yada kullanmaya başlayacağımız gözlük düşme korkusundan kurtulmaz sağlayacak ve hayat kalitenizi ciddi anlamda yükseltecektir. Eğer düşmek ile alakalı korkunuzun fizyolojik değilde tamamen psikolojik olduğunu düşünüyorsanız, bunun için bir terapi desteği almak doğru bir tercih olacaktır. Bilinçaltınızda size dayatılan ve düşmeye karşı böylesine kuvvetli bir korku duymanız sağlayan duygular ve öğrenilmişliklerin çözülmesi sorunu da kökünden çözebilir.