Yaşayan herkesin gördüğü veya göreceği en ünlü eskizdir “Vitruvius Adamı” ve bizzat Leonardo da Vinci’nin kaleminden çıkmadır.
“Vitruvius Adamı” İlk Nerede Görüldü?
“Vitruvius adamı” ya da bilinen diğer ismiyle “Vitruvius Adamı” ünlü ressam ve bilim insanı Leonardo di ser Piero da Vinci’nin günlüklerinin birinde bulunan, aldığı notların yanında çizdiği bir eskizdir ve Rönesans döneminin en meşhur sembollerinden biri olmuştur.
Peki neden basit bir çizim bu kadar meşhur ?
Bunu anlamak için bir matematik problemi kullanılmış ve cevaplandırılmıştır.
Öncelikle çemberin alanını hesaplarken pi sayısını alıp yarıçapın karesi ile çarparız, aynı zamanda kenar uzunluğunu kendisine çarparak karenin alanını da bulabiliriz. Daha sonra bir soru sormamız gerekiyor;
O halde çemberin alanını alıp aynı alana sahip bir kare nasıl oluşturabiliriz?
Bu soru bizi antik dünya da ilk kez bahsi geçen “Çemberin Karelenmesi” problemine götürüyor.
Antik Dünya’nın bir çok fikri gibi Rönesans Döneminde tekrardan hayat bulmuştur.
Leonardo’nun Romalı yazar ve mimar Marcus Vitruvius Pollio’nun eserlerinin etkisinde ki bu eskizi insanı bir çember ve karenin tam ortasına yerleştirmektedir. Vitruvius göbeğin insanın tam ortası olduğunu ve bir pergelin göbeğin sabit noktasına yerleştirildiğinde vücudu eksiksiz çevreleyen bir daire olduğunu iddia etmekteydi. Ayrıca kol uzunluğunun ve boyun mükemmele yakın bir uyumda olduğunu ve bir karenin insanın etrafını eksiksiz çevreleyeceğini keşfetmiştir.
Leonardo, Vitruvius’un fikirlerini barındıran Çemberin karelenmesi problemini çözmek için insanı mecazen her iki şeklin (Kare, Çember) alanı olarak kullanmıştır.
İnsanın yeri değiştiğinde, dairenin ve karenin alanlarını kaplayabildiğini görebiliriz. Eğer ki geometri kâinatın yazıldığı bir dil ise, bu eskiz bütün unsurlarının içerisinde var olabileceğimizin kanıtıdır.
İnsan, geometrik ve felsefi açıdan da istediği her şekli alabilmektedir.
Bu eskizinde Leonardo;
- Matematik
- Din
- Felsefe
- Dönemin Sanatı
- Mimari
gibi unsurları bir araya getirebilmiştir.
Tüm bunların sonucunda, “Vitruvius Adamı” eskizinin bütün bir dönemin simgesi olması kaçınılmazdı.
Önerilen İçerik: Tarihi Sil Baştan Yazdıran Tapınak: Göbeklitepe