Geçtiğimiz aylarda aralarında Cem Yılmaz, Şahan Gökbakar, Necati Akpınar gibi yapımcı ve sinemacılar ile MARS sinema salonu zinciri arasındaki bilet geliri anlaşmazlığı olarak bilinen bir sorun ortaya çıkmıştı.
Yapımcılar, Sinema bileti ile birlikte mısır gibi başka bir promosyon ürünün aynı anda satışının adaletsiz olduğunu söylemişti. Çünkü promosyonla satılan ürünle biletin fiyatı artıyor ancak biletin içinden sinemacıya giden para sabit kalıyordu. Ayrıca bu sistemle yapımcılar kaç kişinin filmlerini izlediklerini kesin olarak hesaplayamıyor, sinema salonlarının verdiği rakamla gişe hasılatını hesaplıyorlardı. Bu sorun basına “Mısır krizi” olarak yansımıştı. Yapımcıların, vizyon tarihi gelen filmlerini gösterime sunmamasına neden olan sorun, yılın ilk 6 ayında günlerce gündem konusu olmuştu. MARS sinema salonu zinciri ile yapımcılar arasındaki polemiklerin ardından yeni sinema yasası sonunda 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girdi. Ancak, sinemacıların isteklerine kulak veren bu yasa izleyiciler için bir takım olumsuzlukları da beraberinde getirdi.
Reklam Süresi Kısıtlamasına Uymayana 50 Bin TL Ceza
Yasaya göre; salon işletmecileri sinema bileti içeren abonelik, promosyon, kampanya ve toplu satış faaliyetleri gerçekleştiremeyecek. Ayrıca sinema salonu işletmecileri, sinema filmi biletiyle başka bir ürünün satışını aynı anda yapamayacak. Böylece filmin sahibine düşen bilet payından kesinti olmayacak ve gişe hasılatı takip edilirken kafa karışıklığı engellenmiş olacak. Sinema filmi öncesinde gösterilen reklamlara da sınırlama getirildi. Film öncesi bu reklamların süresi 10 dakikayı aşamayacak. Fragman gösterim süresi ise en az 3, en fazla 5 dakika olacak. Kamu spotları ve sosyal sorumluluk projelerine ilişkin gösterimler bu sürelere dahil edilmeyecek. Yani kamu spotu gösterilmeyecekse, seans saatinden en fazla 15 dakika sonra film başlayacak. Reklam süresine uymamanın cezası ise 50 bin TL. Bu ceza, işlek salonlar için caydırıcı olmadığı konusunda eleştirilere de neden oldu.
Sinema Salonu Şirketleri Web Sitelerinden Kampanyaları Kaldırdı
Bu kanun, film öncesi uzun reklam ve fragman seyretmeyi sevmeyen izleyiciler için iyi bir düzenleme gibi görünse de aslında çok büyük bir sorunu da beraberinde getirdi. Bundan sonra sinema salonu işletmecileri, sinema biletini içeren abonelik, promosyon, kampanya ve toplu satış faaliyeti gerçekleştiremeyecek. Sadece filmin yapımcısı ve varsa dağıtımcısı ile sözleşme yapılarak sinema bileti fiyatında indirim yapılabilecek. Bunun sonucu olarak filmlerin tümünü kapsayan indirimler (gençlere özel indirim, operatöre özel indirim, ilk seans indirimi, indirimli PNR kod gibi) sonlandırıldı. Sinema salonu şirketlerinin internet sitelerinden bu kampanyalar kaldırıldı.
Kısacası, sinema salonlarında yepyeni bir dönemi başlatan bu yasa ile seyirciler daha kısa reklam izleyecek ancak indirimli bilet satın alamayacak.
Önerilen İçerik: Gişe Filmi Vs. Sanat Filmi: Bu Ayrımın Sebebi Ne?