Araştırmalara göre; dünya genelinde yıllık 55 milyon litre kan bağışlansa da bu miktar tam anlamıyla ihtiyacı karşılamıyor. Bunun temel sebebi dünya genelinde kan grupları arasındaki eşitsiz dağılım. Örneğin; dünyada en çok 0 Rh pozitif grubuna sahip insan yaşıyor.
Yani, yaşayan her 100 insanın 40’ı 0 Rh pozitif kan grubuna sahip. Her 200 kişiden sadece 1 tanesi ise AB Rh negatif kan grubuna sahip. 0 kan grubu, tipine bakılmaksızın pozitif kanı olan tüm insanlara verilebiliyor. Bu nedenle 0 kan grubu, evrensel kan grubu kabul ediliyor. Kan grupları aralarında ayrılmasını sağlayan antijen tiplerini bulundurmayan 0 kan grubu, insanların pek çoğuna nakil edilebiliyor. Bu kanı alan vücut, eksik olan antijenleri üretiyor ve nakil sorunsuz gerçekleşmiş oluyor. Ancak B kan grubuna sahip olan bir insana A kan grubu nakli yapılırsa, bu durum ölümcül olabiliyor. Bunun nedeni vücut, kendisine ait olmayan kan grubunda bulunan proteinleri düşman olarak görüyor ve bu proteinlere karşı savaş açıyor.
Bağırsak Enzimleri Kullanıldı
Bu farklılıktan yola çıkan Kanada’da British Columbia Üniversitesi’nden bilim insanları, herkese nakledilemeyen A kan grubunu, evrensel grup olarak kabul edilen 0 kan grubuna dönüştürebilen yeni bir yöntem keşfetti. Bilim dünyasında çok önemli bir gelişme olan bu keşifte, insanların bağırsaklarındaki enzim kullanılarak A kan grubu, 0 kan grubuna dönüştürüldü. Bu bağırsak enzimleri A tipi kana enjekte edildi. Enzimler, beklenen sonuca ulaştırdı ve A kan grubunun proteinlerini ayırdı. A proteinlerini ayırmayı başaran enzimler, temel anlamda 0 kan grubunun oluşmasını sağladı.
Araştırmaya katılan bilim insanlarından Peter Rahfeld, “Çalışmalarımız devam ediyor ancak bu yöntemin kullanılması için hala zaman var” dedi. Bilim dünyası bu keşfi, dünya genelinde kan yetersizliğinden kaynaklanan ölümlerin engellenebilmesi açısından çok önemli bir gelişme olarak gördü.
Haber Editörü: Pelin Aykın | kooplog
Önerilen İçerik: NASA’da Çalışan Türk Bilim İnsanından İlginç Açıklama: Dünya 5 Milyar Yıl Sonra Ölecek