Hayvan Kesimine Gerek Kalmayacak
Küresel danışmanlık şirketi At Kearney, et endüstrisindeki uzmanlarla görüşerek hazırladığı raporu tüm dünya ile paylaştı. Küresel çapta yankı uyandıran rapora göre; 20 yıl sonra yiyeceğimiz etin yüzde 60’ı, bitkilerden elde edilen ürünlerden ya da laboratuvarlarda üretilen kültür etlerinden oluşacak. Kültür eti, canlı bir hayvandan alınan hücrenin bir biyoreaktör yardımıyla laboratuvar ortamında üretilmesiyle oluşturuluyor. Elde edilen et geleneksel ete çok benziyor. Bazı şirketlerin benzer kültür eti prototipleri ürettiği biliniyor ancak bunlar henüz satışa çıkmadı.
Önerilen İçerik: Vegan Seyahat: Kanadalı Gezgin Jada’dan kooplog Okurlarına Özel İpuçları ve Tüyolar
Rapora göre; geleneksel ete alternatif ürünler bulmak için çalışmaların hızlanmasının temel sebebi ise geleneksel et üretiminin çevresel zararına yönelik bilincin ve vegan alternatiflere yönelimin artması. Araştırmacılar, raporda bahsedilen öngörüyle ilgili şöyle dedi: “Büyük ölçekli canlı hayvan endüstrisi çoğu kişi tarafından gereksiz ve zararlı görülüyor. Geleneksel etlerin yerini vegan etler ve kültür etlerinin almasının getireceği avantajlarla bu ürünler kısa süre içinde piyasada önemli bir yer alacak. Böylece gelecekte, kültür eti sayesinde hayvan kesimine ihtiyaç duyulmayacak.”
En Popüler Et Türü Kültür Eti Olacak
Şu sıralar vegan ve vejetaryen yaşam tarzı oldukça popüler. Pek çok çevreci ve hayvan hakları savunucusu olan organizasyonlar da veganlığı yayma politikasıyla tüm dünyayı etkiliyor. Raporun bir diğer önemli ayrıntısı ise şu: İnsanların yaşam tarzındaki değişim hızı bu şekilde devam ederse kültür eti ve alternatif yeni ürünlere rağbet nedeniyle geleneksel et endüstrisi ve tedarikçileri milyarlarca dolar kaybedecek. Rapor, 20 yıl içinde en popüler etin diğerlerine göre yüzde 35’lik bir oranla kültür eti olacağını vurguluyor.
Önerilen İçerik: Veganizm: Kanadalı YouTuber Maddie Lymburner’dan kooplog Okurlarına Özel Tavsiyeler
Haber Editörü: Pelin Aykın