Türkiye’de işsizlik her geçen gün çok trajik bir noktaya doğru gidiyor. Genç, yeni mezun sayısı ise her sene katbekat artıyor. Üniversite bitirmiş çiçeği burnunda birçok insan nice hayaller ile hiç hak etmediği bir işte bile çalışmayı göze alıyor, razı oluyor. İşte bunun en iyi çözümü: İşsizlik maaşı
Peki, işsizlik bu kadar kaos haline gelmişken hakları var mı, diye düşünebilirsiniz. Tabii ki var! Şayet kendi isteğiniz haricinde işten ayrıldı iseniz işsizlik maaşı hakkınız bulunuyor. İşsiz kalan ve kısa zaman içinde de iş bulamayan birçok genç işsizlik maaşı hakkından yararlanmak istiyor. Şartları ve diğer tüm detayları ile ilgili bilgileri bu yazıda sizler için hazırlamış bulunmaktayız.
İşsizlik Maaşını Kimler Alabilir?
İşsizlik bu denli yumak haline gelmiş bir sorunken kimler işsizlik maaşından yararlanabilir? Bir yandan iş ararken bir yandan da temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilmeniz adına devletin sunmuş olduğu işsizlik maaşı işsizler için biçilmiş kaftan diyebiliriz. İşsizlik maaşını alabilmeniz için ise sizin isteğiniz haricinde işten çıkarılmış olmanız şartı bulunuyor, yani eğer işten istifa edip ayrıldıysanız işsizlik maaşı hakkından yararlanamıyorsunuz.
Önerilen İçerik: İşsiz Kalmanız için Tüm Şartlar Hazır mı?
İşsizlik maaşından yararlanabilmek için diğer koşul ise; çalışmış olduğunuz kurumdan ayrılmadan evvel tam 120 gün prim ödeyerek çalışmanız gerektiğidir. Bunun yanı sıra son 3 yıl içinde de 600 günlük işsizlik sigorta primlerinizi ödemiş olmanız gerektiğidir. İşsizlik maaşına başvurabilmeniz için de hizmet akdinizin sona erdikten sonra 30 günlük süre içinde İŞKUR’ a gitmeniz gerekiyor.
Şayet İŞKUR’a gidemiyorsanız da İŞKUR web sitesi üzerinden online bir şekilde işsizlik ödeneği için başvurabiliyorsunuz. İşsizlik maaş size verilme aşamasında ise; son dört aylık brüt kazancınız kontrol ediliyor ve buna göre işsizlik ödeneği veriliyor. Brüt %40 oranı kadar da işsizlik ödeneği ödeniyor. Diğer bir önemli detay ise brüt asgari ücretin %80 oranını aşamamasıdır.
İşsizlik Maaşının Süresi Nasıl Belirleniyor?
Hizmet akdinizin bitiminden evvel son üç yıl içinde sigorta priminiz belirleniyor. Prim gününüz artıkça da doğru orantılı bir şekilde sizin maaş süreniz de artmış oluyor. Buna göre de 600 gün sigortalı bir şekilde çalışıp işsizlik sigorta primini ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün işsizlik ödeneği veriliyor. 900 gün sigortalı bir şekilde çalıştıysanız ve işsizlik sigortası priminizi de ödediyseniz 240 gün işsizlik ödeneği tarafınıza sunuluyor.
Önerilen İçerik: Evden Çıkmadan Gelir Elde Etmek İsteyen Tüm Kadınlar için İŞKUR’dan İş İmkanları
Velev ki 1080 gün boyunca sigortalı olarak bir işte çalıştınız ve işsizlik sigorta priminizi de ödediniz. Ödülünüz ise 300 gün boyunca alacağınız işsizlik ödeneği oluyor. İşsizlik ödeneği geçerli asgari ücrete gre belirleniyor. Daha detaylı izah edecek olur isek; en düşük işsizlik ödeneği brüt asgari ücretin %40 en yükseğiyse %80 lik oran kadar oluyor. İşsizlik ödeneği alabilmeniz için kritik süre ise 30 gün. İş akdinizin feshi etmesi sonrasında 30 gün içinde İŞKUR’a başvurarak işsizlik ödeneği almaya hak kazanabilirsiniz.
İşsizlik Ödeneği Ne Zaman Kesiliyor?
İşsizlik ödeneği alırken İŞKUR ‘un size sunmuş olduğu bir işi haklı bir neden sunmayıp işi bırakmanız halinde almış olduğunuz işsizlik ödeneğiniz kesilebilir. Veyahut İŞKUR ‘un mesleki geliştirme amaçlı sunmuş olduğu eğitimleri alır iken haklı bir neden sunmadan devamsızlık göstermeniz halinde ya da İŞKUR çağrılarını dikkate almamanız halinde işsizlik ödeneğiniz kesintiye uğrayabilir. Ancak kursiyerin devamlılık göstermesi ve çağrılara cevap vermesi halinde işsizlik ödeneği yeniden başlatılabiliyor.
İşsizlik Ödeneği Alırken Neler Yapmalıyım?
İkamet adresinizin değişmesi yani taşınmanız durumunda, yurtdışına çıkmanız halinde, bir işte çalışmaya başlamanız halinde, bir sosyal güvenlik kurumundan yaşlılık aylığı alınması halinde durumunuzu tam 15 gün içinde en yakın İŞKUR ‘ a giderek ya da Alo170 hattını arayarak bildirmeniz gerekiyor.
Sonuç olarak işsizlik büyük bir sorun haline gelmiş durumda ama bir işsiz olsanız dahi sizin de haklarınız olduğunu unutmayın ve sahip çıkın deriz.
Önerilen İçerik: Herkese Aylık 1000 Dolar Dağıtmak İsteyen Asyalı Adam: Andrew Yang