“İslami”sinin Öldüğü “Moda”sının Kaldığı Bir Moda: İslami Moda

”İslami”sinin Öldüğü ”Moda”sının Kaldığı Bir Moda: İslami Moda

21. yüzyıla geldiğimizde moda ve modernizmin icat ettiği her türlü sektörün patlama yaşadığına şahit olduk. Teknolojide akıl almaz bir hız, hazır giyim sektörünün mantar gibi yayılışı, sosyal medyayla artık evlerimizin içinde defile yapan moda sektörü artık kaçamadığımız gerçeklerimiz halini aldı. Haliyle bundan Müslüman kesim de nasibini aldı ve kendi moda sektörünü kurdu: İslami Moda

Bu İslami moda olur mu, olmaz mı diye tartışmayacağım. Bunun dinde yeri var mı vs. gibi konulara da girmeyeceğim, çünkü bunu tartışmak benim haddim değil. Fakat elbette bu İslami moda hakkında söylenecek şeyler yok, demeyeceğim.

Türbanlı ya da başörtülü kadınların Türkiye’de ve dünyada başlarını örterken kullandıkları bir biçim, bir tarz vardı her zaman. Hatta dünyanın neresine giderseniz gidin başörtülü bir kadın gördüğünüzde hangi millete ait bir kadın olduğunu çıkartabilirdiniz. Bunun bir moda olmadığını sadece gelenekten gelen bir örtünme biçimi olduğunu söylemek oldukça kolaydı. Bu örtünme biçimleri zaman zaman değişim de gösterebiliyordu. Özellikle Türkiye’de kadınların örtünme tarzları 10 yıllık periyodlarda değişim göstermiştir. Bunu da bir moda gibi tanımlayabiliriz elbette. Fakat bugün bir takım İslami moda dergilerinin olması, kapak kızı yarışmalarının yapılıyor olması, sosyal medyada takip edip ardından taklit ettikleri fenomenlerin olması anlaşılıyor ki moda sektörü içinde İslami moda bir sektör halini aldı.

”İslami”sinin Öldüğü ”Moda”sının Kaldığı Bir Moda: İslami Moda

‘’Moda Dünyadaki Tüm Kötülüklerin Anasıdır’’

Bugün Avrupa’nın pek çok ülkesi modernleşmenin uğruna kaybettiği değerlerini, kendi öz kimlikleri yeniden bulmanın ve tekrardan inşa etmenin derdine düşmüştür. Kapitalizmin uğruna kirlettiği, hatta yok ettiği doğayı yeniden temizlemenin ve dünyayı yeniden yaşanabilir bir yer olmanın derdine düşmüştür. Bu sırada da kendi icat ettiği ve uzun süre esiri olduğu kavramlarla da yüzleşmeye başlamıştır. Bunlardan en önemlisi ise modadır. Sunday Times Gazetesi’nin eski moda editörü Charty Durrant, “Moda dünyadaki tüm kötülüklerin anasıdır” demişti ve adeta günah çıkarmıştı.

Önerilen İçerik: Moda Sektörünün Geleceği Kiralık Kıyafetler Olabilir mi?

İlk bakışta bu çok ağır bir önerme olarak gelebilir tabi ki size ancak düşündüğünüzde köleler topluluğunu aynı giyinmiş kıyafetlerinden ayırt edebileceğiniz konusunda hem fikir olacağızdır. Ayrıca moda aşırı tüketimi, harcama hırsını kamçılıyor, bu aşırı üretimi teşvik ediyor ve aşırı üretimle birlikte çocuk işçi sorunları, çevre kirlilikleri ve daha birçok problem ortaya çıkıyor.

‘’Onlar Gibi’’ Olma Modası

İşte bütün bunlardan günah çıkartıp kurtulmaya çalışan bir Avrupa varken bir yandan da bunun içine batmış bir Türkiye görüyoruz. Biliyorum ki, eskiden muhafazakâr kesimin dini hassasiyeti olmayan kesimin bu Avrupa’nın peşinden sürüklendiği moda tutkusuyla alay eder, acıyarak bakarlardı. Artık gıptayla bakıyor olacaklar ki muhafazakâr kesimin yükselişe geçtiği 21. Yüzyılda ‘’onlar gibi’’ olma yoluna düşüverdiler. Modern tesettür anlayışı, İslami beş yıldızlı oteller, İslami güzellik salonu, İslami butik gibi çeşit çeşit modalar ortaya çıktı. Tabi buna uygun modacılar, sosyal medya fenomenleri ve image makerlar da mevcut. Hâlbuki onlar gibi olmak istedikleri Avrupa, artık böyle değilken…

”İslami”sinin Öldüğü ”Moda”sının Kaldığı Bir Moda: İslami Moda

Fakat baktığımızda moda denilen şey kadınların yaşayışlarına, ne giyip ne içeceklerine söz gelişi önemseyen ve doğru şekilde ‘’yönlendirmek’’ isteyen ve bundan alenen rant elde eden hatta parasını götüren bir sektör değil midir? Türbanlı ya da türbansız fark etmeksizin her kadın güzel görünmeye, süslenmeye karşı erkeklerden çok daha yatkın, buna meyillidir. Bu zaafı gören moda da bunu en iyi şekilde kullanıyor tabi ki.

Bence artık şu soruyu sormak gerekiyor: İslami olan her şey israfı, kendini ortaya koymayı, olur olmadık şeylerde boş vakitler geçirmeyi hoş karşılamazken, bir insanın zaaflarından beslenen her şeyin karşısındayken nasıl oldu da ‘’İslami’’ ve ‘’moda’’ yan yana gelebilir oldu? Bence bu anlayışla baktığımızda anlıyoruz ki bu modada ‘’İslami’’si ölmüş de ‘’moda’’sı kalmış gibi görünüyor.

Önerilen İçerik: Modern Hayatın Büyüsünün Ardındaki Bilinmeyen: Modern Kölelik Nedir?

 

gramafoniğnesi
''Çünkü sadece gramafon iğnesi müziğe gerçek anlamda dokunabilir.'' 23 yıldır okumanın, tefekkür etmenin ve yazmanın peşinde... Toz tutmuş filmleri ve gramafonla tanışmış şarkıları sever.
Subscribe
Bildir
3 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Dünyada Yaygınlaşan 5G Teknolojisi, Karanlık Bir Yüze Mi Sahip?
Dünyada Yaygınlaşmaya Başlayan 5G teknolojisi, Karanlık Bir Yüze Mi Sahip?

Dünyada Yaygınlaşan 5G Teknolojisi, Karanlık Bir Yüze Mi Sahip?

Sonraki
Google, Dünyanın Diğer Yarısı da İnternete Ulaşabilsin Diye 20 Dolarlık Telefon Piyasaya Çıkarıyor
Google, Herkes İnternete Ulaşabilsin Diye 20 Dolarlık Telefon Üretecek

Google, Dünyanın Diğer Yarısı da İnternete Ulaşabilsin Diye 20 Dolarlık Telefon Piyasaya Çıkarıyor

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.