İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi ile Avustralya’daki Monash Üniversitesi uyku düzeniyle ilgili bir araştırma yaptı. Gece uyku problemi yaşayan kişilerin erken yatağa gitmesini sağlamayı amaçlayan araştırma Sleep Medicine adlı dergide yayımlandı. Araştırma kapsamında gece saat 02:30’dan önce uyuyamayan, sabah 10:00’dan önce de yataktan ayrılamayan bir grup katılımcıya yaşam tarzlarında bazı değişiklikleri içeren bir liste verildi. “Yapılması gerekenler” listesinde aynı saatlerde yatağa gitmek, kafeinden uzak durmak ve sabahları bol miktarda gün ışığına maruz kalmak gibi maddeler yer alıyordu. 3 haftanın sonunda program başarılı oldu. Katılımcıların vücut saatleri 3 hafta sonra 2 saat geriye gitti.
Erken Uyuyamamak Sağlık Sorunlarına Neden Oluyor
Her insanın farklı bir vücut saati olduğunu belirten bilim insanları, “Erkenciler sabahın ilk ışıklarıyla uyanabilirken akşam ayakta duramaz hale geliyor. Gece kuşları ise geç saatlerde aktif kalabiliyor” dedi. Ancak vücut saatinin yaşam düzeniyle uyumsuzluğu sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Araştırmacılar konuyla ilgili şöyle konuştu: “Dünya düzeninin sabah 9 akşam 5 çalışma hayatı üzerine kurulu olduğunu düşünürsek, gececilerin pek çoğunun vücutlarının hazır olmasından saatler önce alarm sesine uyandığını söyleyebiliriz. Bu sebeple vücut ve beyinleri yeterince dinlenemeden işe başlıyorlar. Bu da sağlık sorunlarına neden oluyor.”
Gece kuşlarının 3 hafta içinde vücut saatlerini eğiterek daha sağlıklı olabileceği bu programda diğer yapılması gerekler ise şunlar:
- Normalden 2-3 saat önce uyanıp dışarı çık ve bol bol sabah güneşi al.
- En kısa zamanda kahvaltını et.
- Yalnızca sabahları spor yap.
- Her gün aynı saatte öğle yemeği ye ve 19:00’dan sonra hiçbir şey yeme.
- Saat 15:00’ten sonra kafeinden uzak dur.
- Saat 16:00’dan sonra öğlen uykusuna yatmak yok.
- Normalden 2-3 saat önce yatağa git ve akşam saatlerinde ışık miktarını azalt.
Haber Editörü: Pelin Aykın | kooplog
Önerilen İçerik: Sabah Uyandığınızda Kendinizi Yorgun ve Halsiz mi Hissediyorsunuz? Fibromiyalji Nedir?
Uyarı: En doğru bilgi için doktorunuza danışın.