Kanada’da Victoria Üniversitesi; yaygın tüketilen deniz ürünlerindeki, alkoldeki, balıklardaki, tuzdaki, suda ve havadaki plastik içeren 26 çalışmayı inceledi. Environmental Science & Technology adlı bilimsel yayında yayınlanan araştırmada, insanların son 5 yıldaki beslenme alışkanlıklarına odaklanarak, bu yiyeceklerin ne kadar tüketildiği analiz edildi. Birçok yiyecek ve içecek türünün dahil edilmediği çalışmada alınan toplam kalorinin yalnızca yüzde 15’ine bakıldı.
İnsanların son 5 yıldaki beslenme alışkanlıklarına da odaklanıldı. İnsanların bu yiyecekleri ne kadar tükettiğine odaklanılan araştırmada birçok yiyecek ve içecek türü dahil edilmedi. Bir insanın aldığı toplam kalorinin yalnızca yüzde 15’ine bakıldı. Buna rağmen, ortalama bir insanın yaşına ve cinsiyetine bağlı olarak yılda 74 bin ila 120 bin mikroplastik parçacık tükettiği ortaya çıktı. Sadece plastik şişedeki suları içen kişilerse fazladan 90 bin mikroplastik tüketiyor.
Victoria Üniversitesi’nden Dr. Kieran Cox’un öncülüğünde yapılan araştırmada, mikroplastiklerin insanların tükettiği ürünlerin çoğunda bulunduğunu belirtti. Bu parçacıkların sağlık üzerindeki etkileri bilinmiyor. Ancak, mikroplastiklerin bazı dokulara nüfuz ederek toksik madde bırakabileceği düşünülüyor.
Bazı Araştırmacılar Mesafeli Yaklaştı
İngiltere’de Doğu Anglia Üniversitesi’nden ekoloji profesörü Alastair Gran ise araştırmacıların fikirlerine mesafeli yaklaştı. Gran konuyla ilgili şöyle dedi: “Araştırmacıların hesaplarına göre yetişkin biri ağız yoluyla günde 142, solunum yoluyla da 170 plastik parçacık tüketiyor. O büyük sayılar, aslında yıllık tahminler. Oysa bu oranların sağlık açısından önemli bir tehlike arz ettiğine dair kanıt yok.”
Önerilen İçerik: Artık Su İçmeye Gerek Yok! Tek Seferde Yutabileceğiniz Yenilebilir Su İcat Edildi