Sabah uyandığınızda kendinizi yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? Vücudunuzun belli yerlerinde hafif yanmayla seyreden ağrılar mı var? Dikkat! Fibromiyalji hastası olabilirsiniz.
Fibromiyalji nedir?
Fibromiyalji; uyku kalitesinde düşüş, kaslarda ağrı ve hassasiyet, aşırı yorgunluk ve sabahları yorgun ve dinlenmemişlik hissi ile seyreden kronik bir yumuşak doku romatizmal ağrı sendromudur. Özellikle vücudun belli noktalarından aşırı hassasiyet ile kendini belli eder.
İnsanların yüzde 3’ünde görülür, ki bu ciddi bir orandır. Fibromiyalji hastalarının en büyük problemleri yaşam kalitelerini düşmesi ve bu rahatsızlığın hayatlarını olumsuz etkilemesidir. Fibromiyalji kadınlarda üç kat daha sık görülen bir romatizmal hastalıktır. Türkiye’de yaklaşık 1,3 milyon fibromiyalji hastası olduğunu tespit edilmiştir.
Fibromiyalji belirtileri itibariyle farklı hastalıklarla karıştırılmaktadır. Doğru teşhis olmadan tedaviye başlanması halinde fibromiyalji şikayetleri azalsa da bir süre sonra en baştan başlama ihtimali çok yükseltir. Fibromiyalji tedavi edilmezse daha önce de belirttiğimiz gibi, yaşam kalitesinde azalmaya ve işgücünde düşüşlere neden olur.
Belirtileri nelerdir?
Bu rahatsızlıkta en önemli belirti vücudun belli yerlerinde görülen kronik ağrılardır. Bu belli yerlerden kasıt herkeste aynı, spesifik yerler değildir. Ağrılar herkeste farklı yerlerde seyredebilir. Daha çok eklem bölgelerinde görülmektedir. Fibromiyalji, ağrılar itibari ile vücudun spesifik bir yerinde kendini gösterse de bu hastalığın bir sistem rahatsızlığı olduğunu unutmamak gerekir.
Bununla beraber bu rahatsızlığa sahip olanlar sabahları zor uyanma, daima yorgun olma ve halsizlik gibi belirtiler de gösterirler. Aynı zamanda nefes almakta güçlük çektiğini ve kulak çınlaması yaşadığını söyleyen hastaların oranı da çok fazladır. Bu sebeple bu iki semptom da yaygın belirtiler arasında kabul edilebilir.
Rahatsızlığa sahip olan hastalarda belirli karakter özellikleri incelemek de mümkündür. Bunlardan en önemlisi mükemmeliyetçiliktir. Aynı zamanda fazlasıyla titiz ve sosyal hayatlarında dominant bir karaktere sahip insanlar oldukları gözlenmiştir. Bu karakteristik özellikleri doğuran duygu durumları ise genelde stabil değildir. Değişen ruh hali bu rahatsızlığın önemli belirtilerinden biridir.
Rahatsızlığın etkileri stres altında ağır bir şekilde seyredebilir. Uykusuzluk ve vücuttaki ağrılar, stresin artması durumda ağırlaşacak ve ciddi bir boyuta ulaşacaktır. Yorgunluk kronik bir hale gelecek ve tüm bu yorgunluk ve ağrıların da bir sonucu olarak depresyon da gözlenecektir. Bakıldığında bu rahatsızlık kişiye kendini sürekli hasta hissettirmesi ile duygu durumunun stabil kalmasını engellemektedir.
Yaygın belirtileri şöyle sıralamak mümkündür:
- Bir bölgede ağrıyı normalden daha fazla algılamak.
- Ağrı yapmayan uyarıcıları da ağrı gibi hissetmek.
- El ve ayaklarda karıncalanma hissi ve uyuşma
- Çarpıntı
- Harekete gerektiren aktiviteye karşı dirençsizlik
- Kabızlık, ishal ve gaz şikayetleri
- Depresyon
- Hafıza problemleri
- Gün içinde ve süresince yorgun hissetme
- Dinlenemeden uyanma şikayeti
- Konsantrasyon bozukluğu ve bir şeyler öğrenmede zorluk
- Kişiye göre değişen ödem hassasiyeti
- Vücudun üst kısmı ile sınırlı olan kızarma eğilimi
- Vücudun belli noktalarından aşırı hassasiyet
bu hastalığın en belirgin özelliklerinden sayılmaktadır.
Hastalığın nedenleri nelerdir?
Bu rahatsızlığı en önemli kaynağı genetik bağımsızdır. Ailemizde bu hastalığa sahip biri varsa bizde de görülme ihtimali çok yüksektir. Özellikle birinci dereceden akrabalardan aktarılır ve kadınlar daha yüksek risk altındadır. Mutsuz bir çocukluk geçirmiş olmak ve bu dönemde psikolojik veya fizyolojik şiddete maruz kalmak da bu hastalığın kaynaklarından.
Bununla beraber stres ve mükemmelliyetçilik de bu hastalığın en önemli sebeplerindendir. Bu yüzden bu rahatsızlık işkolik insanlarda ve stresli bir çalışma hayatı olan belirli meslek gruplarında da yaygın olarak gözlemlenmektedir. İşini sevmemek ve iş ortamında veya okul ortamında huzursuz olmak da bu hastalığın en önemli tetikliyicilerindendir.
Teşhis için kime müracaat etmeliyiz ve bu hastalık nasıl tedavi edilir?
Donanımlı bir hastanenin romatoloji bölümüne randevu almak teşhisin koyulması için en önemli adımlardan biridir. Doktorunuzun hastalığınızın teşhisini tam olarak koyması itibariyle fizik tedavi birimi ile ortaklaşa yapılacak bir çalışmayla hastalığın tedavi edilmesi ve semptomların ortadan kaldırılması mümkündür. Fizik tedavi ve ilaç tedavisi ile hastalığı büyük oranda iyileştirmek mümkündür. Lütfen bir hastaneye başvurmak için beklemeyin.
Geçmiş olsun!
Önerilen İçerik: Yorgun Hissetmemizin 9 Nedeni ve Başa Çıkma Yolları
Uyarı: En doğru bilgi için doktorunuza danışın.