Ankara’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) bilim insanları, “İçindeki Müzik” adlı projeyle insan DNA’sının müziğini ve görselini çıkardı. Geliştirdikleri bilgisayar programıyla DNA’nın müziğini ve görselini ortaya koyan bilim insanlarının temel amacı, eğlenceli ve dikkat çekici yöntemlerle DNA’yı öğrencilere öğretmek. Her insanın kendine ait DNA’sı bulunduğunu melodilerin de kişiye özgü olduğunu vurgulayan bilim insanları, “İkiz insanlarda bile mutasyonlar var ve bu mutasyonlar onları aslında birbirinden farklı kılıyor. Bu proje bunu çok kolaylıkla öğrencilere gösterebiliyor” dedi.
Dünyada Bir İlk
ODTÜ Enformatik Enstitüsü Öğretim Üyesi Elif Sürer ile yüksek lisans öğrencisi Elif Bozlak’ın başlattığı proje, yenilikçi projelerin yer aldığı “bang. Art Prix Innovation” programında sergilendi. İtalya Bologna’daki GOODTECHS 2018 adlı akademik konferansta da sunuldu. Mutasyonların LED’ler ve müzikle gözlenebildiğini belirten Sürer, “Projemizde DNA’yı işitselleştirdik ve görselleştirdik. Her insanı bir diğerinden ayıran özelliklerini, müziğe ve bir yandan da ışık sinyallerine ve animasyonlara dönüştürdük” dedi. Projelerinde 5 farklı kişinin DNA’sı kullanıldığını vurgulayan Bozlak, “Bu çalışmamızın dünyada ilk olduğunu düşünüyoruz. Kromozomların boylarını ayrı ayrı gitar teli uzunluğuna eşitleyerek frekans değerlerine ve ilgili notalara çevirdik. Sonrasında bu frekans verilerinden üzerine farklı sesler, görseller ve animasyonlar oluşturduk” diye konuştu.
Dünyada Başka Kimsede Olmayan Müzik
ODTÜ Enformatik Enstitüsü Öğretim Üyesi Aybar Can Acar ise DNA’da tamamen kişiye ait mutasyonların nasıl eşsiz bir melodi oluşturduğunu şöyle anlattı: “Kromozomun tamamını tel gibi düşünürsek, bir saz ya da gitar teli olsun, bunu perdelere ayırdığımızı düşünelim. Sekanslama sonucunda mutasyon olduğunda sırayla bu perdelere basarak kişiye özgü melodiyi çıkarmış oluyoruz.” Acar, projenin görsel boyutunu da şu cümlelerle açıkladı: “Yazılımın yanında yaptığımız bir aletin üzerinde 1’den 22’ye kadar sayılar koyduk. Bu dinlenecek insanların her birinin kromozomundaki melodileri çalıyor ve bu melodinin hangi kromozomdan geldiğini gösteriyor.” Acar, “Bu projeyle insanların kendilerine özgü DNA’larından dünyada kimsede olmayan ve büyük ihtimalle de olmayacak bir müzik ortaya çıkarmış olduk” dedi.
KAYNAK: AA
Önerilen İçerik: NASA’da Çalışan Türk Bilim İnsanından İlginç Açıklama: Dünya 5 Milyar Yıl Sonra Ölecek
Haber Editörü: Pelin Aykın | kooplog