Eski Datça kıymetli duygusal dobra şairimiz Can Yücel’in memleketine ışınlıyorum sizi kısacık bir anlığına da olsa. Evlerin bahçe içinde olduğu ve taştan yapılmış olması sizi sanki bir Orta Çağ şehrindeymiş gibi hissettirebilir.
Eski Datça’ya eğer benim gibi tam bir Can Yücel severseniz mutlaka gidip görmelisiniz ona saygınızdan ona sevginizden ötürü çünkü onun gibisi yok. Bir Can Yücel fanı olup da dobra şairimizin memleketini gidip ziyaret etmezseniz hakikaten ayıp edersiniz ona. Eski Datça her ne kadar Can Yücel ile sembol haline gelmişse de otantik dar sokakları ile taş kaldırımları ile oksijen dolusu havası yaşanası bir yer. Eski Datça’ya havanın çok sıcak olmadığı çok bunaltıcı olmadığı bir zamanda gidin derim, benim gibi bir Eylül vakti gidebilirsiniz mesela.
Eski Datça’ya Eylül’de Gel diyelim ve gezilecek rotaları sıralayalım o halde…
Eski Datça’nın Görülesi Yerleri Nereler?
Eski Datça’ya geldiğinizde dobra şairimiz Can Yücel’imizin takıldığı bir mekanı görün derim. Mekânın adı ise Orhan’ın Kahvesi: Mekânda Eski Datça gezi rotanızı başlatmadan evvel kısa bir soluklanma molası yapabilir, yorgunluk kahvenizi yudumlayıp gezi rotanıza başlayabilirsiniz. Mekan Eski Datça’nın sembolü diyebiliriz. Dut ağaçlarını çevrelediği özgünlüğün ve otantik havanın korunduğu sıcacık samimi bir mekan. Burada kısa bir mola verdikten sonra sandalyemizden bir hışımla kalkıp Can Yücel’in evini görmek için kaldırımları aşındırıyoruz.
Önerilen İçerik: Dünyanın En Güzel 13 Adasından Biri, Gezginlerin Gözdesi: Palawan Adası
Can Yücel’in evinin önüne geldiğimizde ise Kafa Dergisi’nin Can Yücel posterini görüyoruz kapısında. Can Yücel’in o afişini görmek de sizi ayrı bir mutlu ediyor doğrusu yüzünüzde saçma bir gülümseme oluşuyor haliyle. Şu an ise evinde kızı Su Yücel yaşıyor onu da belirtelim. Can Yücel’in evinin önüne geldiğinizde dikkatinizi bir şey daha çekiyor o da şüphesiz ki, bu kadar dobra şiirler yazan bir şairin babası Milli Eğitim Bakanı olmasına rağmen nasıl bu kadar mütevazi bir yaşam sürdüğüdür. Sade, basit, doğanın içinde bir yaşamı benimsemesi onu daha da çok sevmemize neden oluyor.
Halkın İçinde Yaşamış Samimi Şair Can Yücel
Can Yücel’in şiirlerine birazcık göz gezdirdiğinizde üslubunun küfürbaz, birazcık da huysuz olduğunu görürsünüz ama bu aslında onu o yapıyor. En önemli özelliği ise sahte olmaması yani samimi olması. İşte aslında Can Yücel’i Can Yücel yapan da tam olarak bu. Bugün hayatta, işte ya da sokakta ya da markette kasada paramızı öderken ne insanlar görüyoruz da bir Can Yücel olamıyor yahu diyorsunuz değil mi, bence de olamaz zaten.
Can Yücel babası Hasan Ali Yücel’in Milli Eğitim Bakanı olmasına rağmen o ne mala ne de mülke önem vermiş o kadar ki bir çalışma masası bile olmamış değerli şairimizin. Yaşadığı bu evi bile 1986 yılında satın almış. Halkın içinde yaşamış halktan biri olmuş, her gün gidip Orhan’ın Kahvesi’nde takılmış ne güzel değil mi? Gördüğünüz gibi Can Yücel burnu havada olmayan bir şairimiz. Halkın arasında bu kadar karışmasından ötürü belki de insanları insanlarımız bu kadar iyi gözlemlemiş ve nadide güzel şiirler ortaya koymuş. Helal Olsun sana Can Ağabey!
Önerilen İçerik: Bir Garip Orhan Veli
Can Yücel’in evini her ne kadar görmeseniz de yakınında bir yerde sırf hatıra olsun onu anımsamak adına Can Yücel Eski Datça yazılı bir magnet alabilirsiniz. O magnete her baktığınızda Can Yücel’in yaşadığı Eski Datça’yı ve onun o mütevazı sade evi gözünüzün önüne gelecek.
Can Yücel’in evini gördükten sonra yavaş adımlar ile sokakları turlayabilirsiniz. Sokaklarda çok az insanın olduğunu göreceksiniz. Eski Datça sessiz ve bir o kadar da sakin bir yer. Can Yücel’den bu kadar bahsetmişken bir şiir ile bu başlığı kapatmak istiyorum. Şiirimizin adı Bilmelisin Ki…
Bilmelisin ki… Bilmelisin ki…
Duvarda asılı diplomalar insanı insan yapmaya yetmez.
Bilmelisin ki…
Bilmelisin ki…
Tecrübenin kaç yas günü partisi yaşadığınızla ilgisi yok,
ne tür deneyimler yaşadığınızla var.
Bilmelisin ki…
Aile hep insanın yanında olmuyor.
Akrabanız olmayan insanlardan ilgi, sevgi ve güven
öğrenebiliyorsunuz.
Aile her zaman biyolojik değil
Eski Datça’ya Nasıl Gidelim?
Eski Datça’ya Marmaris’e gelmeniz halinde bir dolmuşa atlayıp Datça merkezden yaklaşık 2km uzaklıkta yer alan Eski Datça’ya ışınlanabilirsiniz. Datça insanı büyükşehir insanı gibi sahte değil sıcak, samimi… Eski Datça yollarına düşmüşken Can Yücel’in evini evinin içini görebileceğimi sanıyordum aslında ama içerisinin gezilemiyor olduğunu öğrenmem beni yıktı. Hoş, evini dışardan görmekte insanı mutlu ediyor ev ziyarete kapalı sebebi ise müze olmayışı kızı Su Yücel’in yaşıyor olması.
Bu kadar Can Yücel’i andıktan sonra sözlerimi onun sözleriyle sonlandırmak istiyorum.
Yerin çektiği kadar ağırsın
Kanatların çırpındığı kadar hafif
Kalbinin attığı kadar canlısın
İşte budur hayat!
Budur yaşamak…
Eski Datça’yı bir gün görmenizi, ziyaret etmenizi umar ve size esenlikler dilerim.
Önerilen İçerik: Ege’nin Cennet Köşesinden Bir Tatil Seçeneği: Selimiye Köyü
İlgnizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar: