Dinle! Yunus Emre Sana Ne Söylüyor?

Dinle! Yunus Emre Sana Ne Söylüyor?

Yunus Emre, 13. Yüzyılda Moğol istilası döneminde ailesi ile birlikte Anadolu topraklarına göç etmiş ünlü bir şairdir. Elbette yalnızca şair değil, tasavvuftan beslenen bir filozoftur da aynı zamanda. Yani düşünürdür… Düşündüğünü söyleyendir. Ve tüm bunların yanında sessizliğin de kıymetini bilendir.

“Ete kemiğe bürüdük, Yunus diye göründük.” diyendir Yunus Emre.

Bizler de mayıs ayının şu günlerinde, Yunus Emre’yi anma haftası vesilesi ile onun öğretilerini ve benimsediği insani tutumu bir kez daha görelim. Öğrenebileceğimizi öğrenelim. Düşünelim…

Dinle! Yunus Emre Sana Ne Söylüyor?

Peki Bize Ne Anlatır, Ne Söyler Yunus Emre?

Yunus Emre ile alakalı pek çok rivayet olsa da ne iş yaptığı ve maddi durumu tam olarak bilinmez. Yunus Emre bir derviştir. Ve ona göre bir dervişin, düşünce ve iman adamının maddiyatla işi olmaz. Karnını doyuracak aş, sırtını öretecek hırka bu dünyanın en kıymetli nimetleridir. Fazlasına ne onun işi olur ne de bir başkasının olmalıdır.

Mertebe ile rütbe ile bağı yoktur. Halkın yanında, ezilenin yanındadır. Kıymet iktidarda değildir. Kıymet pahada değildir. Yaratılmış her şey kıymetlidir. Her şey yaratıcıdan bir parçadır. Bu sebeple var olan her şey kıymetlidir. Yunus Emre, herkesi sever. Kendini de sever. Yaratılmış her şeye, yaratandan ötürü kıymet verir. Bu evrende var olan her şey bir bütünün parçasıdır. Bir ahenk içindedir. Bu bütünü var eden de yaratıcıdır. En ufak parçadan bütüne doğru bir yolculuğa çıkıldığında yaratıcı ile karşılaşılır. İşte bu sebepten, kalbinde iman ve inanç taşıyanlar, yalnızca yaratıcıya değil onun var ettiklerine de saygı ve sevgi duymalıdır.

Önerilen İçerik: Hikâyesi Olan Kutsal Bir Müze: Masumiyet Müzesi’ni Ziyaret Edin

Yunus Emre ve Din

Yunus Emre’ye göre din, bir yaşam biçimidir. Bin yalnızca belirli kuralları olan ibadetlerden ve yasaklardan oluşmaz. Tanrıya duyulan inanç ve sevgi, bir insanın tüm hayatı boyunca tadabileceği en kuvvetli ve kıymetli aşktır. Bu sebeple Yunus Emre, zamanlarla sınırlanmamış “aşk namazı” diye tanımlanan bir sürece tabidir.  Bu ibadet hiç bitmez, insan daima bir hal içerisindedir.

Ayrıca Yunus Emre, dinin temelinde ahlak olduğunu savunur. Ve bu ahlak da sevgi ve merhametten beslenmelidir. “Bir gönül almak, bin hac yapmaktan değerlidir.” der. Gönül kırmak ise gerçekleştirilen tüm ibadetleri anlamsız kılar. İçinde yaşadığı dünyaya sevgi, merhamet, anlayış ve hoşgörü göstermeyen; empati kurmasını bilmeyen insanın ibadeti nafiledir.

Yunus Emre, ruhun sonsuzluğunu savunur. Manevi dünyada da ölümünden sonra da bir beklenti içinde değildir. Ne mal, mülk, para ister ne de cennete erme arzusundadır. Ona göre insan ruhu daimî bir aşk halindedir. Onu bu dünyada var eden ve bu dünyada tutan bu aşktır. Öldüğünde ise yaratıcıya duyduğu bu aşk ile ona erecek ve sonsuz bir bütünün, ahengin parçası olacaktır.

Dinle! Yunus Emre Sana Ne Söylüyor?

Yunus Emre’ye Göre İnsan

İnsan bir kılavuzdur. Kendi ne ise karşısındakini de o bilmelidir. Ne görmek istiyorsa onu göstermelidir. Ne yaşamak istiyorsa onu yaşatmalıdır. Her aksiyonunun temelinde sevgi olmalıdır. Düşmanlık insanın kurdudur. Düşman olmanın, kin gütmenin kimseye faydası yoktur.

İnsan verebileceğini vermelidir. Bencil olmamalıdır. Bu dünya paylaşma dünyasıdır. Rızkını, sevgini, ilmini paylaştıkça çoğalırsın. Paylaştıkça parçası olduğun bütünü beslersin. Önce kendini, sonra etrafını tanımalısın. Kendini geliştirmek, insanlığı geliştirmektir. İnsan, insanlığın temsilcisidir. Bütünün parçasıdır…

Dünyada değiştirmek istediği bir şey varsa, insan önce kendini değiştirmelidir. Çünkü değişim insanın kendinde başlar. Bu değişim çığ gibi büyüyerek ilerler ve tüm bütüne yayılır. İnsanın en büyük rehberi vicdanıdır. İnsan onu kör ederse insan olmaktan çıkar. Acımayı, merhamet etmeyi, el uzatmayı bilmeyen insan olamaz.

Yunus Emre, iyiliği ve güzelliği öğütler. Yüreğindeki aşkla hareket eder. Aşk ile çalışır, aşk ile iman eder, aşk ile yolarad düşer. Ve şüphesiz ki yüreğinde aşk ile bu gerçeklikten göçüp gitmiştir.  Sonsuz bir sevgi adamıdır. Ve her sözü aynı kapıya, aynı öğüde çıkar:

“Sevelim sevilelim, bu dünya kimseye kalmaz.”

Önerilen İçerik: Gençliği Yoldan Çıkarmaya Yönelik Bir Çağrı: Gerçek Yaşam’dan #kıssadanhisse

İlginizi Çekebilecek Bağlantılar:


 

İdil Ceren Yılmaz
Gezegendeki yolculuğunun 24'üncü yılında. Atmosferde başıboş gezen hikayeleri yakalayıp insanlara anlatmak en büyük tutkusu.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Game Of Thrones’taki Starbucks Bardağının Gizemi Çözüldü
Sonraki
Moda Sektörünün Geleceği Kiralık Kıyafetler Olabilir mi?
Moda Sektörünün Geleceği Kiralık Kıyafetler Olabilir mi?

Moda Sektörünün Geleceği Kiralık Kıyafetler Olabilir mi?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.