Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları: Kapitalizm’e Hoş Geldiniz

Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları: Kapitalizm'e Hoş Geldiniz

Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları: Welcome to Capitalism

Üniversitede çok sevdiğim bir hocamın, ilk dersinde; “Mutlaka okuyun.” dediği adını duyar duymaz kütüphane merdivenlerini arşınlayarak büyük bir heyecanla bulduğum kitap. Sanki verilecek spoisi varmış gibi! Sanki günümüz dünyasında olan şeyler değilmiş gibi! Kitap hakkında spoiler vermek istemiyorum!

Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları: Kapitalizm'e Hoş Geldiniz

Kitabın yazarı John Perkins “Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları” isimli kitabında; kapitalizmin ve liberal para düzeninin Afrika, Asya ve Orta Doğuda neler yaptığını apaçık bir şekilde yazmış. Amerika’nın üçüncü dünya ülkelerini nasıl kendine bağımlı haline getirdiğini öğrenmek istiyorsanız mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

Kitabın İsmi Neden ”Ekonomik Tetikçinin İtirafları”? Ekonomik Tetikçiler Ne Yapar?

Kitabın ismi neden ekonomik tetikçinin itirafları biliyor musunuz? Yazarın kendisi de bir ekonomik tetikçiymiş.

Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları: Kapitalizm'e Hoş Geldiniz

Ekonomik tetikçiler ne yapar? Kendileri üçüncü dünya ülkelerini kendilerine borçlandırırlar fakat sandığımız gibi; “Hey dostum senin biraz paraya ihtiyacın var galiba gel biraz borç vereyim.” şeklinde değilmiş.  Kitaptan anladığımız kadarıyla  Kendileri o ülkelere gider ve o ülkelerin aslında yatırımla ne kadar gelişebileceklerini, daha büyük yollarla daha çok ve daha kolay ulaşım sağlayacağını,  daha çok işçi çalıştıran fabrikalarla ne kadar gelişime açık olduğunu ikna ediyorlar ve o ülkelere kendi sanayilerini, kendi yollarını yapıyorlarmış. Ne kadar zekice değil mi?

Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları: Kapitalizm'e Hoş Geldiniz

Peki, Sizce John Perkins Neden Bu Yaptıklarını itiraf etmiş?

Onu kitabı okuduktan sonra eminim anlayacaksınız. Çok fazla spoiler vermek istemiyorum ama kitabı okuduğum zaman düşündüğüm şeyi söylemek istiyorum. Büyük markaların her sene sosyal sorumluluk projelerine çok yüksek yatırımlar yaptığını hepimiz biliyoruz. Bende bu durumu kitabı okuduktan sonra şöyle değerlendirdim aslında; sanki verdikleri zararın farkında olan büyük fabrikalar bir yerde doğalarına, devletlerine veya insanlarına verdikleri zarardan dolayı sanki vicdanlarının sesine yenilmişçesine bu kadar sosyal sorumluluk yatırımları yapıyorlardır! Kim bilir? belki yazarımızda vicdanına yenilmiş bir nevi günah çıkarmak için yazmıştır.


Kitaptan ufak bir alıntıyla bitirmek istiyorum; 

“Küresel imparatorluk, Cumhuriyet’in can düşmanı idi. Bencil, çıkarcı, aç gözlü, ve maddiyatçı, merkantilist bir sistemdi. Kendisinden önceki imparatorluklar gibi, kollarını sadece kaynak biriktirmek ve görünen her şeyi toplayıp, doymak bilmeyen ağzına tıkmak için açıyordu. Yöneticilerinin daha fazla güç ve zenginlik kazanmaları için gerekli gördüğü her yolu kullanıyordu.”

John Perkins  

Önerilen İçerik: Bu İnsanlar Sadece Yaşlılıktan Ölüyordu: Roseto Etkisi Nedir?

İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar:


 

II.Edep
II.edep
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Hugo’nun ve Avrupa’nın İlham Kaynağı ‘Notre-Dame Katedrali’ Cayır Cayır Yandı
Hugo’nun ve Avrupa’nın İlham Kaynağı 'Notre-Dame Katedrali' Cayır Cayır Yandı

Hugo’nun ve Avrupa’nın İlham Kaynağı ‘Notre-Dame Katedrali’ Cayır Cayır Yandı

Sonraki
Minik Bedeniyle Dünya’nın En Vahşet Dolu Yıllarına Meydan Okuyan Küçük Kız: Anne Frank

Minik Bedeniyle Dünya’nın En Vahşet Dolu Yıllarına Meydan Okuyan Küçük Kız: Anne Frank

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.