Bir Burak Aksak Filmi: Bana Masal Anlatma
Bu yazı dizisinde sizi bir parça İstanbul’un tarihi yarımadasına ışınlıyor olacağım. Aylardan Ağustos, yıl ise 2017 Didim’e ailemin yanına gitmek için Kamilkoç ile Güney yollarına düştüm. Uzun yol film izlemeden geçmez tabi ki değerli okurlar… Koltuk önünde yer alan Simroll Android küçük TV ekranından filmlerden en sevdiğim yönetmenlerden biri olan Burak Aksak’ın “Bana Masal Anlatma” filmi bir ilaç gibi geldi bana adeta. Yeşil Beats kulaklıklarım gecenin 00.00 olmasına rağmen filmi izlerken sessizce gülümseyerek geçti yolculuk.
Bana Masal Anlatma’yı Özel Kılan Ne?
Peki ne var ki bu filmde diyeceksiniz. Siz kim olursanız olun ne iş yapıyorsanız yapın kapitalist sistemin saçmalığına rağmen içinizde eğer insanlığınızı özünüzü kaybetmedi iseniz bu film size de sempatik gelecek. Bu filmi izlediğinizde belki her ne kadar hayatınızda hüzünlü olaylar olsa da hayatın devam ettiğini size anlatıyor her şeye rağmen yaşamanın çok güzel olduğunu anlıyorsunuz. Film herkesten gizlediğiniz içinizdeki o küçük çocuğun ortaya çıkmasını sağlıyor…
“Bana Masal Anlatma” içinde barındırdığı bol göndermeli mesajları ile doğaçlama havası ile zeki diyalogları bünyesinde barındırıyor. Filmi defalarca izleseniz bile tıpkı Hababam Sınıfı gibi aynı etkiyi yaratıyor sizde. Bir nevi yaşadığınız stres aşk acısı ne var ise yarattığı boşluğu birkaç dakikalığına da olsa unutturuyor. Filmi detaylıca analiz edeceğiz tabii ki renkli karakterlerinin her birinden bir şeyler öğreniyoruz.
Önerilen İçerik: Marvel’ın Kurucusu Stan Lee’nin Hayatı Film Oluyor!
Oyuncular ve Karakterler
Suriçi’nin minibüsçüsü Rıza onun aşkı, aşık Rıza’nın televizyon aşığı annesi Selma ki en hüzünlü darbeyi de sonunda vuruyor üzüyor sizi o kadar güzel anlatılıyor ki sanki siz yaşıyormuşsunuz gibi üzülüyorsunuz onların durumuna. Kahramanları onların hayatlarını benimsiyorsunuz. Hepimizin hayali masallardan çıkıp gerçek dünyaya adım atan Ay peri , Neriman’a olan aşkı yüzünden hayatı kararmış Topal Jilet, Leyla ile Mecnun’dan tanıdığımız Cengiz Bozkurt Nabi Abi her bir karakter adeta içimizden biri.
“Şehirlerde insanlar gibi derdi babam, zamanla değişirler”. “İnsanlar gibi işte babam öldü mesela şehirler niye ölmesin” “Gökdelenler de şehrin mezar taşı bir nevi” gibi filmin replikleri not alınacak cinsten. Hikayenin İstanbul’un yarım adası Suriçi gibi bir mekanda işleniyor oluşu da etkileyici kılan bir özellik. Suriçi ’ ndeki insanların komşuluk ilişkileri öyle samimi ki şehir hayatındaki sahte insan ilişkilerini bize bir nebze de unutturup , özümüze döndürüyor. Film çok samimi diyebilirim çünkü hikaye işlenir iken arka fonda çalan ELLERE DÜŞ müziği ile yüzünüz bir nebze de olsa gülüyor. “Ellere düş hadi dillere düş hadi git de yabancı gönüllere düş“ nakaratı ile filmi izlerken şarkıyı da eşlik ediyorsunuz. Filmi bitirince de Burak Aksak sen çok yaşa emi diyorsunuz.
This is Suriçi
Filmde öyle bir sahne var ki “This is Sur içi” sahnesi 🙂 “This is Sparta” ’ a tatlı bir gönderme yapıyor adeta. Erdal Bakkal’ın kaş göz işaretini yanlış anlaması sonucu İngiliz adamı “Madness this is Sur içi” diye bağırması tekme atarak logar çukuruna düşürmesi ve sonunda “Of ayakkabım gitti” demesi adeta filmi komedinin zirvesine taşıyor. Filmde bu gibi komiklikler bizi gülme krizi geçirecek sahnelerden var iken arka planda da yavaş yavaş masum tatlı bir aşk hikayesi işleniyor. Suriçi’nin delikanlısı Rıza, babasının küçükken ona anlattığı masallardan bildiği Ayperi ile karşılaşması ve ona olan masum aşkını anlatıyor. Devlerin arasından çıkıp gelecek kurtarıcıyı bekleyen Ayperi ’ ye esas kurtarıcının kendisi olduğuna inandırmaya çalışıyor ve Ayperi’nin gönlünü ele geçirmek için elinden gelen her şeyi yapıyor.
Önerilen İçerik: 21. Yüzyılın Film Devrimi: Black Mirror, Bandersnatch
Bana Masal Anlatma’yı Neden İzlemelisiniz?
Bana Masal Anlatma seyirciyi her şekilde memnun edecek bir film. Bana Masal Anlatma yer yer sizi güldürüyor yer yer de içinizi dramatik sahneler ile buruklaştırıyor. Filmde Ayperi karakterini canlandıran Hande Doğandemir’in masal perisini andıran dalgalı saçları beyaz elbisesi tam anlamı ile Ayperi yapıyor onu. Behzat Ç dizisinden tanıdığımız Fatih Artman’ın çoğu zaman ölmüş babasına olan özlemini anlatması masum Ayperi’nin onu dinlemesi ben buraya ait değilim demesi sizi filme çekiyor. Rıza’nın 1000 e kadar sayarak babasını göreceğini düşünerek uyumaya çalışması , Ayperi ’nin tatlı bir şekilde Rıza’ya ben 1000 e kadar saymasını da bilmiyorum demesi kendinizden bir şeyler bulmanızı sağlıyor.
Filmi İzlemeden Önce
Filmde yakın zamanda kaybettiğimiz değerli oyuncu Erdal Tosun’u görmek oyunculuğunu izlemek de mutlu ediyor. Bana Masal Anlatma filmi bundan 10 yıl da geçse 3 yıl da geçse muhtemelen izlediğimizde gene izleyici tarafından izleniyor olacak. Filmin sonuna doğru en acıklı sahnelerden biri karşınıza çıkacak Rıza’nın annesinin TV’yi bakması ama aslında ruhen başka bir yerde olması. Bana Masal Anlatma filmini bu kadar derinlemesine sizlere anlatmış iken filmin fragman linkine şöyle hızlıca bir bakmanız üzere https://www.youtube.com/watch?v=iLLDaM8DfM8 saygılarınıza sunuyorum.
Belki filmi izlemeye başlamadan önce bir bölümüne göz atmak istersiniz diye Ayperi Öğreniyor videosunu izlemek de ilgisini çekebilir. Arka fonda çalan “yola çıkmış arıyorum kaybettiğim aşkımı nolur bana ümit verme seveceksen başkasını ikimiz bir fidanız güller açan dalıyız sen benim ben seninle bu hayatı yaşamalıyız” sözleri sizi eğlenceli bir şekilde filmi izlemek için heveslendirebilir. https://www.youtube.com/watch?v=4Iwfm3BRNyk
Burak Aksak’ın yapımlarını izlemeye devam edelim, devam ettirelim….
İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar: