Z Kuşağının Sosyalleşme Anlayışı Onları Felakete Götürüyor Olabilir Mi?
Zaman değiştikçe ve kuşak atladıkça, hayatımızı yaşayış biçimlerimiz de sosyalleşme anlayışlarımız da değişiyor. Z kuşağını şansız kılan bir faktörde yaşam biçimlerini şekillendiren sosyalleşme anlayışları oluyor. Bir önceki kuşak, sokaklarda sosyalleşerek ve kalabalık bir grubun parçası olarak büyürken, Z kuşağı internet kafelerde, oyun salonlarında bireysel takılarak zaman geçiriyor. Biz parklarda, bahçelerde oynayarak büyürken, alışık olduğumuz, camdan bizleri kontrol eden ebeveyn figürü gittikçe azalıyor. Z kuşağının üzerindeki kontrol gittikçe azalırken, ebeveynler, onların görmeye alışık olmadığı, çocukları kadar masum olmayan dijital oyunlar tarafından tedirgin ediliyor. Baştaki sorumuzun cevabının evet olmaması için, çocuklarımızın karşılaştıkları oyunlar hakkında daha bilinçli olabilirsek onlar üzerinde daha sağlıklı bir iletişim kurabiliriz…
-
Mortal Kombat
Kan revan içinde dövüşen yaratıklar, uçan kafalar ve kırılan kemikler gibi daha birçok şiddet unsurunu barındıran oyun 1990’lı yıllarda ilk kez içerik derecelendirme sistemi kurulmasına neden oldu. Mortal Kombat oyunu olmasaydı bugün ABD’deki oyun sınıflandırma sistemi mekanizmaları olmayacaktı.
-
Doom
Oyuna giriş yaptığınız anda Doom evreni sizi içerisine çekiyor. Oluşturduğunuz karakterin ne olduğunu ve nereden geldiğinizi anlamadan bir anda kendinizi canavarlarla savaşıyorken buluyorsunuz. Onları yok etmeye çalışırken kendi zincirlerinizi kırmaya uğraşıyorsunuz. Birçok çocuğun masum bakış açısını zedeleyip yerine savaş ve vahşet algısı kazandırılmaya çalışılıyor.
-
Grand Theft Auto
Araç hırsızlığı ile başlayan sonrasında anlamsız seri cinayet ve mafya hesaplaşmasına kadar uzanan oyun PEGI 18 ( en üst şiddet derecesi ) etiketi taşıyor.
-
Mavi Balina
Akıllı telefonlar üzerinden verilen komutların uygulanması üzerine kurulu sosyal bir oyun. Kimliği gizli bir kişi tarafından cep telefonlarına gönderilen şiddet dolu görevlerden ibaret olan oyunda her gün yeni bir görev geliyor. WhatsApp üzerinden bireylerin kişisel bilgilerini toplayan yönetici, oyuncularının oyundan ayrılmamaları için kişisel bilgilerin ifşasıyla tehditte bulunuyor. 50 günün sonunda oyuncuları intihar etmeye kadar götüren oyun, akıllı telefonlardaki mesajlaşmalar şeklinde devam ettiği için tespiti zorlaşıyor.
-
Momo
Korku filmlerinden çıkmış gibi bir görüntüsü olan karakterin Whatsapp üzerinden verdiği komutlarla oyuncularının kendilerine ve çevresine zarar vermesini konu alıyor. Latin Amerika’da çıkan oyun şu an tüm dünyada konuşuluyor. Mavi Balina benzeri bir misyon çizen oyun dikkat edilmesi gereken oyunların başında yer alıyor.
Ebeveynler olarak, çocuklarımızla kaliteli zaman geçirme düşüncesini özümseyebilir ve onlarla birlikte parkalarda, bahçelerde sosyalleşmenin yollarını bulabilirsek daha bilinçli gençler yetişmesini sağlayabilir, biraz olsun bu dijital oyun felaketinden onları uzaklaştırabiliriz…
Bu İçeriği Okuduğunuz için Önerdiğimiz İçerikler:
İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar: