Bu yazı dizisinde size renkli binaları ile ünlü otantik sokaklarında çocukların top oynadığı, zamanında Ermenilerin ve Yahudilerin aynı mahallede barışçıl bir şekilde yaşadığı BALAT ve FENER’E götürüyorum.
Balat – Fener’i Neden Görmelisiniz, Nereleri Görmelisiniz?
Ecumenical Orthodox Patriarchy (Fener Rum Patrikhanesi)
1600’lü yıllardan beri Ortodoks dünyası için dini önemi olan Fener Rum Patrikhanesi (The Greek Orthodox) bugün hala İstanbul’da yaşayan Ortodoks camiasına ibadetlerini yerine getirme fırsatı sunuyor. Fener Rum patrikhanesini her gün saat 9.00 – 17.30 arası herhangi bir giriş ücreti ödemeden ziyaret edebilirsiniz.
Peki, Fener Rum Patrikhanesi Ortodoks dünyası için neden bu kadar önemli, hikayesi nedir?
Yunan kralı Konstantinopolis’in torunu Prenses Maria’nın vaftiz töreni Fener Rum patrikhanesinde gerçekleştirildiği için Ortodoks camiası açısından önemi çok çok büyük. Tarihçesine gelecek olur isek; geçmişi ta 12.yüzyıla kadar uzanıyor. 1601‘li yıllarda patrikhane “Kadınlar Manastırı” olarak kullanılıyordu. Ancak sonrasında Fener Rum Patrikhanesi 2. Timoteos tarafından tekrardan inşa ettirilerek 1614 yılında Ortodoks Rum Patrikhanesi olarak hizmet vermeye devam etmiştir.
Fener Rum Patrikhanesi bir söylentiye göre padişah 1. Mustafa ve 3. Ahmet döneminde yıkılmış ve sonrasında bazilika biçiminde tekrardan inşa ettirilerek bugün ki görünümüne kavuşmuştur. 1800’lü yıllara gelindiğinde ise; patrikhaneye yenileme yapılarak patrikhaneye üçlü kapıdan girilme imkânı sunulmuştur. Fener Rum Patrikhanesi basamaklarından yukarı doğru çıktığınızda ana kapı kapalı tutulduğundan solda yer alan kapıyı kullanarak Aya Yorgi Kilisesi’ne geçiş de yapabilirsiniz.
Fener Rum patrikhanesinde dikkatlice baktığınızda ana ibadet yeri on iki havariyi sembolize eden ve tasvirlerin yer aldığı 12 sütunun üzerine inşa edilmiştir. Avrupa’da görmüş olduğumuz birçok kilisede yer alan üç mozaik ikon Fener Rum patrikhanesinde de karşımıza çıkıyor. Fener Rum Patrikhanesinde yer alan ikonaların 40 yıllık bir usta işçiliği olduğuna dair rivayetler de var.
Phanar Greek Orthodox College (Fener Rum Erkek Lisesi)
Fener Rum Erkek Lisesi eski adı ile Phanar Greek Ortodox College günümüzde İstanbul’da sınırlı sayıda faaliyet gösteren Rum okullarından biri. Semtin “Kırmızı Okulu” diye tabir edilen Fener Rum Erkek Lisesi Fener Rum Patrikhanesi’nin tam arkasında yer alıyor.
“Kırmızı Okul” olarak tabir edilmesinin sebebi ise yapımında Fransa’dan özel olarak getirtilen kırmızı tuğlalar ile yapılmış olmasıdır. Fener Rum Lisesi uzaktan bakıldığında bile kırmızı rengi kubbeli mimari yapısı ile görenleri hayran bıraktırıyor. Fener Rum Erkek Lisesi’nde yetişen pek çok Rum baş tercüman , Boğdan beyi bu okulda eğitim görmüştür.
Fener Rum Erkek Lisesi’nde okutulan derslere gelecek olur isek; ağırlıklı olarak teolojik derslere verilse de öğrenciler antik ve çağdaş felsefe , klasik filoloji gibi önemli dersler de alıyordu. Fener Rum Erkek Lisesi hocaları arasında ünlü isimleri de barındırıyordu. Bunlardan birkaçı ise şöyle Baba ve oğul Zigomolar, Teofilos Koridaleus, Aleksandros Mavrokordatos (1663-1671) gibi daha nice isimler okulda öğretmen olarak görev almışlardır.
Fener Rum Erkek Lisesi her ne kadar filoloji , teoloji üzerine eğitim verse de bu durum 1861 yılına gelindiğinde değişmiştir. Fener Rum Erkek Lisesi 1861 yılında klasik eğitim veren bir liseye dönüşmüştür ve bugün ki heybetli yapısına da 1881 yılında kavuştur. Heybetli Kırmızı Mektep mimar Konstantin Dimadis tarafından inşa edilerek bugün ki heybetli yapı ortaya çıkmıştır.
Avrupa’da birçok yerde şatolar inşa eden Dimadis Fener Rum Erkek Lisesi’ni tam tamına beş yıl içinde bitirmiştir. Okulun tuğlaları özel olarak Marsilya’dan getirtilmiştir. Fener’in tepesinde inşa edilen okul , uzaktan bakıldığında kırmızı ateş tuğlalı yapısı ve yüksek cephesi ile göze hemen çarpıyor. Fener gezi rotanıza mutlaka eklemeniz gereken lokasyonlardan bir tanesi. Önünde çektireceğiniz bir resim muhteşem bir hatıra olabilir sizin için.
Balat – Fener’e Nasıl Gidebilirsiniz, Ulaşım Nasıl?
Yürüyüş Rotası
Fener Balat yürüyüş rotasına nerden nasıl başlamalıyım peki dediğinizi duyar gibiyim. Balat Fener rotanızı Üsküdar’dan Marmaray’a binerek Yenikapı durağından inerek başlatabilirsiniz. Yenikapı durağında indiğinizde yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüşten sonra Kadir Has Üniversitesi Cibali lokasyonuna ulaşabilirsiniz. Kadir Has Üniversitesinin bulunduğu noktadan yürüyerek St. Stephens Bulgar Kilisesine kadar gelebilirsiniz. St. Stephens Bulgar Kilisesine geldiğinizde ise kilisede ilginizi çekecek bir nokta olacak o da kilisenin tüm dış cephesi dâhil yan duvarlarının pencere kenarlarının demirden yapılmış olmasıdır. Bu yönü ile kilise Demir Kilise olarak da bilinmektedir.
Tüm her şey demirden olan St. Stephen Bulgar kilisesi dünyadaki tek demir kilisedir. Bulgar kilisesi, yedi yıllık bir yenileme süreci geçirdikten sonra 07.01.2018 tarihinde ibadete tekrardan açıldığını da belirtelim. Demir kilisenin önünde kısa bir fotoğraf çekildikten sonra ve içerisini gezdikten sonra Balat’ın iç kesimlerine doğru ilerleyebilirsiniz.
Fotoğraf ve Kahve Molası
Bulgar kilisesini gezilip kısa bir fotoğraf molası verildikten sonra Fener’in tepesinde yer alan Fener Rum Erkek Lisesi’ne doğru yavaş adımlar ile ilerleyebilirsiniz. Yorulmanız halinde Fener Rum Erkek Lisesine gidilen yol üzerinde Café Vodina diğer ismi ile ise Balat Kültür Merkezi’nde bir kahve molası verebilirsiniz. Sonrasında ise Fener ve Balat’ın sokaklarında dolaşarak Balat’ın otantik havasını yaşayabilirsiniz.
Vapur, Motor & Otobüs ile Ulaşım
Fener Balat lokasyonuna diğer bir gidiş yolu ise şöyle; Kadıköy ya da Üsküdar üzerinden Eminönü’ne giden vapur ya da motorları kullanabilirsiniz. Eminönü’ce geldiğinizde ise; 36CE, 99, 28E, 44B ya da 99A İETT otobüslerine binmeniz yeterli. Bu hatlardan birine binmeniz halinde ineceğiniz durak ise FENER olacaktır.
Bu İçeriği Okuduğunuz için Önerdiğimiz İçerikler:
- Türkiye’nin En Mutlu Şehri Neden Sinop?
- Ucuz Uçak Bileti Alırken Yaptığımız 9 Hata
- Vizesiz Gidebileceğiniz Bir Avrupa Ülkesi: Ukrayna
- Yeni Başlayanlar için: Otostop Çekmeden Önce Bilinmesi Gerekenler
İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar: