Bu yazımda kitap okurken dikkat ettiğim şeyleri sizlerle de paylaşmak istedim. Umarım faydalı bir yazı çıkarabilirim?
1) Kitap Türü Seçimi
Ben her tür kitap okuyorum, yani kitaplarda tür ayrımı yapmamaya özen gösteriyorum. Çünkü en beğenmediğim (kötü demek istemiyorum) kitabın bile bana katacağı bir şeyler olduğuna inanırım. Bu nedenle de hiçbir kitabı elimde yarım bırakmam.?
2) Kitap Okurken Sıkılmak
Peki, okurken sıkıldığın kitaplar olmuyor mu hiç diyeceksiniz? Oluyor tabiki olmaz mı?Böyle bir durumda farklı bir tarzda başka kitap seçip iki kitabı aynı anda okumaya çalışıyorum?Ayrıca, yine sıkılmamak için genel sıralamamı yaparken de roman, kişisel gelişim ve kendi branşımla ilgili(dini) kitaplar olarak ayarlamaya özen gösteririm.
3) Yazar Seçimi
En önemlisi de kitap seçerken farklı yazarlardan (ön yargısız bir şekilde) okumaya çalışırım. Çünkü her yazardan öğreneceğim farklı şeyler vardır mutlaka diye düşünürüm?
4) Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak
Hergün en az 10 sayfa bile olsa okumaya çalışırım. Böylelikle kitap okuma alışkanlığımda sürekliliği sağlamayı amaçlıyorum. Bir süre sonra bu bir alışkanlık halini alıyor zaten.
5) Altını Çizerek Okumak
Kitap okurken beğendiğim yerlerin altını mutlaka çizerim.(renkli kalemle) Kesinlikle tavsiye ediyorum sizlere de. Çünkü zamanla şunu fark ettim çizdiğim cümlelerde kendimden bir şeyler buluyormuşum aslında. Yani altını çizdiğim cümlelerin benim için yazıldığını düşünürüm? Vee bu nedenle kitaplarımı birilerine vermeyi hiç sevmem. Çünkü eğer kitaplarımı başkalarına verirsem özelimi onlarla da paylaşmışım gibi hissediyorum.(Belki de yanlış düşünüyorumdur)
6) Küçük Notlar Almak
Okurken kitabın üzerine küçük küçük notlar tutarım. Belli aralıklarlada tuttuğum notları ve altını çizdiğim cümleleri açıp okurum?
7) Okuma Sonrası Değerlendirme
Kitap bittikten sonra “Bu kitap bana ne kattı” diye düşünüp kendi kendime kitabı anlatmayı denerim?(Biraz saçma gelebilir kabul ediyorum)?
8) Beyin Fırtınası Yapmak
Çevremde aynı kitabı okuyan birileri var ise o kişiyle okuduğum kitapla ilgili beyin fırtınası yapmaya çalışıyorum. Böylelikle kitapta gözden kaçırdığım/düşünemediğim farklı noktaları da başka bir okuyucunun gözüyle görmeyi amaçlıyorum.
9) Hedef Belirlemek
Yıllık kitap okuma hedefi belirleyip o hedefime ulaşmayı amaçlarım. Bu durum kitap okuma alışkanlığımda istikrarlı bir şekilde ilerlememi sağlıyor.
10) Bonus
Son olarak size bir sırrımı da açıklıyım?Kitap okurken mutlaka kahve içerim. İkisini yan yana çok yakıştırıyorum?
Sizlere de tavsiye ederim. Kitaplara ayıracağınız zamanın artması dileğiyle.
Kitapla kalın efendim✋
Bu İçeriği Okuduğunuz için Önerdiğimiz İçerikler:
- ”Kitap Okumayı Nasıl Sevebilirim” Diyenler için 10 Faydalı Tavsiye
- Kitap Okumanın Size Kazandıracağı 9 Şey
- “Bu İnsanlar Sadece Yaşlılıktan Ölüyordu” – Roseto Etkisi Nedir?
İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar: