Hayatı Film Olan, Çizgi Roman Dünyasının Efsane Yazarı: Stan Lee
Çizgi roman dünyasının en iyi yazarlarından biri, Marvel kurucusu Stan Lee 96 yaşında hayata veda ederek hayranlarını üzdü. Marvel kurucusu Stan Lee her ne kadar artık aramızda olmasa da Spider Man, Fantastik Dörtlü, X-Men, Daredevil, Hulk ve Iron Man gibi süper kahramanların bizlere emanet etti. Marvel kurucusu Stan Lee’ nin tam adı ise Stanley Martin Lieber dir. Stan Lee’i tanımayanlar için kısaca bir bakalım…
Marvel’ın kurucusu Stan Lee kimdir?
Marvel kurucusu Stan Lee, tam adı ile Stanley Martin Lieber 1922 yılında New York’da gözlerini dünyaya açtı. Marvel kurucusu Stan Lee ailesi ekonomik sıkıntılar çektiği için okulu bırakıp çizgi roman yayınlama şirketinde çalışmaya başladı. O yıllarda Marvel kurucusu Stan Lee’nin çizgi roman yayınlama firması da çalışma hayatının dönüm noktası oldu ve ilk hikayesi Kaptan Amerika’ yı 1942 yılında yazdı.
Marvel kurucusu Stan Lee hikayelerini o yıllarda Stan Martin, S.T. Anley gibi takma isimler altında kaleme aldı ama aralarından Stan Lee’yi seçerek bugünki gibi Marvel kurucusu Stan Lee olarak anılmaya başladı. Stan Lee, sonrasında Timely ismini değiştirerek yerini Marvel Comics olarak değiştirdi ve yeni karakterleri bizler ile tanıştırmaya devam etti.
1961 yılına gelindiğinde Fantastik Dörtlü hikayesini Stan Lee hayranlarıyla buluşturdu ve onu Hulk hikayesi takip etti. 1962 yılına gelindiğinde ise Örümcek Adam hikayesini yazarak Stan Lee hayranlarını kalbinden vurdu. Stan Lee durmak bilmeksizin Daredevil ismindeki yeni hikayesini ise 1964 yilinda bizimle buluşturdu. Stan Lee ‘nin okuyucu ile buluşturduğu tüm karakterler onu çok başarılı kıldı…
Stan Lee’nin Kariyeri
Stan Lee‘nin kariyerini sizler için kısaca özetlemeye çalışacağız. Marvel kurucusu Stan Lee Marvel Comics şirketinin tek yazarıydı denebilir. Marvel Comics içerisinde Örümcek Adam, XMen , Iron Man , Hulk, Thor, Avengers gibi başarılı eserler ortaya koymuştur. Stan Lee, yapmış olduğu çalışmalar ile süper kahramanlarını yeniden yorumlamış olur. Marvel kurucusu Stan Lee başarılara imza atmış eserleri ne anlatıyor peki? Gelin tek tek, Stan Lee‘nin yapmış olduğu çalışmalara bir bakalım.
Stan Lee’nin Eserleri
Fantastik Dörtlü
Yaklaşık 100 bölümden oluşan Marvel kurucusu Stan Lee’nin Fantastik Dörtlü serisi Black Panther, Inhumans, Watcher ve Adam Warlock ve daha sayılamayacak kahraman içeriyor. Marvel kurucusu Stan Lee başyapıtı olan Fantastik Dörtlü serisi hem Stan Lee’nin hem de ortağı Jack Kirby’ nin “bir Marvel çizgi romanı nasıl olmalıdır” sorusunu da cevaplamaktadır. Marvel kurucusu Stan Lee eseri olan Fantastik dörtlü içerisindeki yüz hikayede de sizi farklı farklı kahramanlar ile buluşturuyor ve süper kahraman tanımını yeniden yapıyor.
Örümcek Adam
Marvel kurucusu Stan Lee Örümcek Adam hikayesinde bir genç adamın kişisel dünyasında yaşadığı dramı sanki dünyanın en mühim konusuymuş gibi ele alıyor.
Hulk
Marvel kurucusu Stan Lee‘nin diğer eseri ise Hulk. Marvel kurucusu Stan Lee ‘nin tasarladığı Yeşil iri yarı adam Hulk, altı sayı kadar yayınlandı sonraki sayıları ise iptal oldu. Marvel kurucusu Stan Lee yeşil adam Hulk hikayesinde kahramanın arka planını sürekli her bölümde değiştirerek farklılık yaratmaya çalıştı.
Thor
Marvel kurucusu Stan Lee’den daha çok iş ortağı Kirby’nin eseri diyebiliriz. Bunun sebebi ise Marvel kurucusu Stan Lee’nin ilk bölüm senaryosunu bile kaleme almamış olmasıdır. Marvel kurucusu Stan Lee ‘nin Thor hikayesi bu sebeple sonraki yıllarında iş ortağı Kirby tarafından kontrol edilmiştir. Durumun böyle gelişmesi ise realistik hikayelerin okuyucu ile buluşmasına yol açtı. Marvel Kurucusu Stan Lee ‘nin Thor serisinde Shakespeareimsi replikleri ile antik iskandinavya tanrıları ile mücadelesini hayata geçmeleri eğlenceli bir şekilde anlatılıyor.
Bu İçeriği Okuduğunuz için Önerdiğimiz İçerikler:
- Marvel’ın Kurucusu Stan Lee’nin Hayatı Film Oluyor!
- Walt Disney’in Karizmatik Karakteri Mickey Mouse’un 90. Yılı ve Markaların Disney Koleksiyonları
- Toplumsal Yozlaşmışlıklara Bir Tokat: Rick and Morty
İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar: