Crowdfunding (Kitlesel Fonlama) Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey
Crowdfunding (Kitlesel Fonlama) nedir?
Yeni iş fikirlerini gerçekleştirmek isteyen ama yeterli sermayesi olmayan girişimcilerin karşılaştığı zorlukların biri sponsor bulmak. Yeni yatırımlar için finans kaynağı olan Crowdfunding (Kitlesel Fonlama) sistemini girişimcilerin takip etmesinde fayda var. Diğer bir deyiş ile Crowdfunding (Kitlesel Fonlama) bir proje ya da yeni bir iş fikrinin kişiler tarafından internet vasıtası ile finansa edilmesidir.
Crowdfunding (Kitlesel Fonlama) yönetimi nedir, nasıl işler?
Bir bakalım. Crowdfunding (Kitlesel Fonlama) sistemi sayesinde sermayesi olmayan ama fikrini hayata geçirmek isteyen gençler Crowdfunding (Kitlesel Fonlama) siteleri üzerinden projeleri ya da iş fikirleri ile ilgili detayları paylaşıyorlar. Crowdfunding sistemi sayesinde sadece teknolojik ürünler değil akla gelebilecek her türlü projeniz için fon talep edebiliyorsunuz. Projeniz için ilgi gösteren yatırımcılar da size finansal destek sağlıyor. Sağlanan bu destekler bağış olabildiği gibi ileride kazacağınız birikimden pay vererek de geri ödeyebiliyorsunuz.
Projenize destek veren kişilere yatırım oranına göre belirli ödüller vaat ediliyor. Projeniz hayata geçirildiğinde ise yatırımcılara markanız ile ilgili numune ürün gönderimi, bir teşekkür yazısı gibi minnet içeren materyaller hediye edilerek projeye yatırım yapan yatırımcıların isimleri de duyurulabiliyor. Tabii ki bu projenize nasıl bir destek alabileceğiniz ile ilgili. Eğer sizin de bir yeni iş fikriniz var ise; Crowdfunding (Kitlesel Fonlama) siteleri üzerinden duyuru yapabilir, projeniz için destekçi bulabilirsiniz. İhtiyacınız olan sermayeye ulaşınca ise projenizi hayata geçirebilirsiniz.
Aslına bakarsanız Crowdfunding (Kitlesel Fonlama) projenizin tanıtımı için bir altyapı oluşturmak destekçilere iletilmesini sağlamaktan ibaret diyebiliriz. Böylece yatırımcılara projenizi pazarlayabilirsiniz ve gerekli sermayeye de kavuşursunuz sonrasında ise ilgili platform tarafından ödemeler yapılır. Belirlenen sürede gerekli tutara ulaşılır ise platform sahibi yüzde 5 ya da yüzde 10 oranında bir komisyon miktarı kesilerek fon size ödenir. Bazı siteler belirlenen fon tutarı o sürede temin edilemez ise komisyon kesintisi olmadan yatırımcılara iade ediliyor yani o yüzden projenizi iyi bir şekilde pazarlamalı ve hayata geçirdikten sonra ise; belli bir hedefe ulaşmanız gerekmektedir.
Bazı platformlar ise; projeniz hayata geçirildikten sonra belli bir hedefe ulaşılmasa bile Crowdfunding (Kitlesel Fonlama) toplanan fon alınarak proje sahibine ödenir. Peki, sistemi bu denli anlatmış iken; hangi siteler üzerinden projelerimizi, girişim fikirlerimizi duyurabilir, sponsorlara ulaşabiliriz?
Crowdfunding (Kitlesel Fonlama) Siteler & Platformlar
Indiegogo
Indiegogo, Kickstarter’ın bir rakibi diyebiliriz çünkü sitenin tasarımı neredeyse onun hemen hemen aynı. Kickstarter ’dan tek farkı ise hedefinize ulaşağınız süreçte başarısız olur iseniz, paranızı geri alamayışınızdır. Indiegogo ile belirlediğiniz esnek fon seçeneğini seçerseniz proje hedefine ulaşmazsanız bile o paraya el koyabilirsiniz.
Fundly
Fundly bağış toplamak için en iyi site çünkü kar gütmeyen okullar , takımlar ve daha fazla bireyler için de iyi bir seçim diyebiliriz.
Patreon
Patreon diğer kitle fonu sitelerinden bir hayli farklı. Patreon YouTube, podcast üzerinde özel içerik yaratıcıları için tasarlanmış bir site. Patreon proje geliştiricilerine, içerik yazarların yeni medya sunduklarında küçük miktarlarda fon sağlıyor. Patreon herkes için olmasa da düzenli olarak içerik yaratıcıları için ilgi çekici gelebilir.
Rocket Hub
Rocket Hub sanat, işletme, bilim ve sosyal projeler düşünülerek tasarlanmış bir sitedir. Her ne kadar önceliği RocketHub olsa da farklı birçok kategoride yer veriyor. Aslında bakarsanız Kickstarter ve Indiegogo sitelerinin bir kombinasyonudur. Rocket Hub sitesinde Indiegogoda olduğu gibi projede başarılı olun ya da olmayın, proje destekçilerine verdiğiniz sözleri yerine getirme yükümlülüğünüz vardır.
Bu İçeriği Okuduğunuz için Önerdiğimiz İçerikler:
- Türkiye’de Girişimci Olmak
- Girişimciliğin Üniversitelerde Yeri ve Önemi
- Girişimcilik ve Girişimci Mühendis
İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar: