Hepimizin Bir “Sırt Çantası” Var

Kaynak belirtilmedi

               Hayatta hepimizin bir sırt çantası var; bu çanta doğumumuz, çocukluğumuz, eğitimimiz, ailemiz, karşılaştığımız olaylar gibi şeylerin mirasıdır. Bu çantanın içinde eksiklikler, korkular, sınırlayıcı inançlar, zihinsel engeller, yaralar, travmalar vb. bulunabilir. Bu çanta her şeyiyle biz yapar ve bizim bir parçamızdır. Onu bir uzvumuz gibi yanımızdan ayırmaz sürekli sırtımızda taşırız. Bazen taşıdığımız şeyler bizim ihtiyacımız olan yada istediğimiz şeyler olmasa da, alışık olduğumuz şeylerdir ve bizim güvenli alanımızdır. Bazılarımızın sırt çantası hafif, bazılarınınki ise ağırdır. Farklı boyutlarda ve şekillerde sanırsız sırt çantası ve onu taşıyan insan vardır. Çantamızın ağırlığı üzerinde kontrolümüz yoktur; bu, çocukluğumuzdan, ailemizden, öğretmenlerimizden ve deneyimlerimizden dolaylı bir hediyedir. 

Terapiye gitmek, hayatınızın sorumluluklarını almak kendi sırt çantamızı olduğu gibi kabul etmektir.

               Terapiye gitmeye karar verdiğinizde, hayatınızın sorumluluklarını alırsınız ve tüm sorunlarınızı dışsal kaynaklara, çevrenize hatta bazen kadere atmayı bırakırsınız. Bu, yetişkin olmanın en önemli göstergelerinden biridir. Çünkü terapi süreci sizin kendinizi daha iyi tanımanıza ve anlamanıza yardımcı olur ve tabiki sırt çantanızı da. Terapiniz daha derinleştikçe, daha fazla bağlantı kurarsınız, kendiniz, ilişkileriniz, yaşam tarzınız ve olaylara nasıl tepki verdiğiniz hakkında daha değerli keşifler yaparsınız. Davranış ve düşünce kalıplarınızı anlayarak, onlarla çalışabilir ve kendinizi özgürleştirebilirsiniz. Çoğu zaman insanlar hayatları boyunca kendilerine fayda sağlamayan davranış kalıplarını tekrar ederler. Bu süreç eski kalıpları kırmanıza ve kendinizle daha olumlu deneyimler yaşamanıza yardımcı olabilir. Kendinize daha nazik, daha huzurlu ve daha güvenli olmanıza yardımcı olur. Kendini bilen yani kendi ihtiyaçlarının beklentilerinin farkında olan birey diğer insanlarla da daha sağlıklı ve dengeli ilişkiler kurar. Bunlara ek olarak terapi size bu sırt çantasını nasıl taşıyabileceğinizi de öğretir. Yani güçlü başa çıkma becerileri ve stratejileri geliştirmenizi, sorunları pozitif ve üretken bir şekilde aşmayı öğretir.
 

Hepimizin bir sırt çantası var; büyük, küçük, ağır ya da hafif. Terapiye gitmek, bu sırt çantasını hafifletmek ve boşaltmak için bir karar vermektir. Tabiki, bunca yıldır taşıdığınız çantanızı tamamen boşaltamazsınız çünkü o çantada sizi hayatta tutacak bir çok ihtiyacınız da var ama iki kiloluk bir çantayla yaşamaya çalışmak, yirmi kiloluk bir çantayla yaşamaktan çok daha kolaydır.

Psikolog Merve Basut
Merhabalar, ben Psikolog Merve Basut. Burada instagram hesabım olan @psk.mervebasut’ a bağlı olarak psikolojiyle alakalı blog yazıları paylaşıyor olacağım.
Önceki
Bunu bilirsen başarırsın!

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.