6284 Sayılı Kanun Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Kaynak belirtilmedi

6284 Sayılı Kanun Nedir?

6284 sayılı Kanun, ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesi amacıyla çıkarılan bir kanundur.

Kanunun ilk maddesinde amacı açıklanmıştır: “Bu Kanunun amacı; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.”

 

6284 Ayrımcılığa Neden Olur Mu?

Kanunun 1.maddesinin 2.fıkrasının (ç) bendinde belirtildiği üzere şiddetin önlenmesi amacıyla uygulanan özel tedbirler ayrımcılığa neden olmaz. 

 

Koruyucu ve Önleyici Tedbir Kararı Nedir?

Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun 3.maddesinde mülki amir tarafından verilecek koruma tedbir kararı düzenlenmiştir: 

(1) Bu Kanun kapsamında korunan kişilerle ilgili olarak aşağıdaki tedbirlerden birine, birkaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere mülkî amir tarafından karar verilebilir: 

a) Kendisine ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanması. 

b) Diğer kanunlar kapsamında yapılacak yardımlar saklı kalmak üzere, geçici maddi yardım yapılması. 

c) Psikolojik, meslekî, hukukî ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesi. 

ç) Hayatî tehlikesinin bulunması hâlinde, ilgilinin talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alınması. 

d) Gerekli olması hâlinde, korunan kişinin çocukları varsa çalışma yaşamına katılımını desteklemek üzere dört ay, kişinin çalışması hâlinde ise iki aylık süre ile sınırlı olmak kaydıyla, on altı yaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının yarısını geçmemek ve belgelendirilmek kaydıyla Bakanlık bütçesinin ilgili tertibinden karşılanmak suretiyle kreş imkânının sağlanması.

Aynı Kanunun 4.maddesinde hakim tarafından verilecek koruma tedbir kararı düzenlenmiştir:

(1) Bu Kanun kapsamında korunan kişilerle ilgili olarak aşağıdaki koruyucu tedbirlerden birine, birkaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere hâkim tarafından karar verilebilir: 

a) İşyerinin değiştirilmesi. 

b) Kişinin evli olması hâlinde müşterek yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri belirlenmesi. 

c) 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanunundaki şartların varlığı hâlinde ve korunan kişinin talebi üzerine tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulması. 

ç) Korunan kişi bakımından hayatî tehlikenin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması hâlinde ve ilgilinin aydınlatılmış rızasına dayalı olarak 27/12/2007 tarihli ve 5726 sayılı Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesi.

 

Aynı Kanunun 5.maddesinde hakim tarafından verilecek önleyici tedbir kararı düzenlenmiştir:

(1) Şiddet uygulayanlarla ilgili olarak aşağıdaki önleyici tedbirlerden birine, birkaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere hâkim tarafından karar verilebilir: 

a) Şiddet mağduruna yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması. 

b) Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi. 

c) Korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve işyerine yaklaşmaması. 

ç) Çocuklarla ilgili daha önce verilmiş bir kişisel ilişki kurma kararı varsa, kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde yapılması, kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılması. 

d) Gerekli görülmesi hâlinde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin hâller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması. 

e) Korunan kişinin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi. 

f) Korunan kişiyi iletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi. 

g) Bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi. 

ğ) Silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi. 

h) Korunan kişilerin bulundukları yerlerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması ya da bu maddelerin etkisinde iken korunan kişilere ve bunların bulundukları yerlere yaklaşmaması, bağımlılığının olması hâlinde, hastaneye yatmak dâhil, muayene ve tedavisinin sağlanması.

 

Koruyucu tedbir kararının verilebilmesi için şiddet uygulandığına dair delil aranmaz. Tedbir kararı ilk defasında en çok altı ay için verilir ancak şiddet riskinin devam edeceğinin anlaşılması halinde,korunan kişinin ya da Bakanlık veya kolluk görevlilerinin talebi üzerine, kararın süresi uzatılabilir veya şeklinin değiştirilmesine karar verilebilir.

Tedbir kararı korunan kişiye ve şiddet uygulayana tebliğ veya tefhim edilir ancak tedbir talebinin reddi yalnızca korunan kişiye tebliğ edilir. Yani şiddet uygulayan, mağdurun tedbir talebinin reddedildiğine dair bilgilendirilmez. 

Şiddet uygulayan, tedbir kararının gerekliliklerinı yerine getirmezse zorlama hapsi uygulanır. 

Verilen tedbir kararının tebliği veya tefhimi üzerine ilgililer bu karara 2 hafta içerisinde itiraz edebilirler. 

 

6284 Mağduriyet Yaratır Mı?

Bu kanunun amacı şiddet mağdurunu korumaktır ve verilecek her kararda da mağdurun korunması amaçlanır. Dolayısıyla mağdurun lehine işleyen bu süreç, aleyhine tedbir kararı istenen kişiler tarafından “adaletsizlik” olarak tanımlanabilir ancak burada önemli olan nokta “ilgililerin” menfaatlerinin gözetilmesidir. Koruyucu ve önleyici tedbir kararı mağdurun şiddet görme riskini tamamen ortadan kaldırmaz ancak belli koşullarda bu riski azaltabilir. Burada mağdurun menfaati şiddetten korunmasıdır. Aleyhine tedbir kararı istenen kişi, tedbir kararının gerekliliklerine uyduğu sürece, tedbir kararının neticesi olarak, herhangi bir yaptırıma maruz kalmaz. Buradan da anlaşılacağı üzere aleyhine tedbir kararı istenen kişinin bu kanun kapsamında mağdur edildiğinden söz edilemez. 

 

6284 Boşanma Oranlarını Arttırdı Mı?

Zaman zaman çeşitli sosyal medya mecralarında bahsi geçen kanunun boşanma oranlarını arttırdığı yönünde çeşitli iddialar ortaya atılabiliyor. Bu noktada bir sorum var: Kanunun hangi maddesinde boşanma hukukuna dair bir düzenlenme getirilmiş?

Bu iddiaların, biz kadınların kazanılmış haklarına göz diken birtakım kişiler tarafından ortaya atılan asılsız iddialar olduğunu belirtmek isterim. Geçmiş dönemlerde şiddete maruz bırakıldığı halde tehditle ve baskıyla evliliğini sürdürmek zorunda bırakılan kadınlar “artık” çaresiz olmadıklarının farkındadırlar. 

 

6284, kadınların en büyük kazanımlarından biridir. Bu kazanımın korunması ve “herkes” tarafından daha iyi anlaşılabilmesi dileğiyle….

Eliinnn
beteri yok uslanmaktan.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
İskelenin Ardından, Tekrar Başlayan Birileri Var
Sonraki
İlişkilerin Sonuna mı Geldik?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.