DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI)

Fotoğraf sahibi: Artem Podrez (@Artem Podrez on Pexels)

Diyabet, vücudun kan şekerini (glikoz) kullanma şeklini etkileyen bir grup hastalığı ifade eder. Glikoz, kasları ve dokuları oluşturan hücreler için önemli bir enerji kaynağıdır. Aynı zamanda beynin ana yakıt kaynağıdır.
Vücudunuz yediğiniz yiyeceklerin çoğunu şekere (glikoz) ayırır ve kan dolaşımınıza bırakır. Kan şekeriniz yükseldiğinde, pankreasınıza insülin salması için sinyal verir. İnsülin, kan şekerinin enerji olarak kullanılması için vücudunuzun hücrelerine girmesine izin veren bir anahtar görevi görür.
Diyabetle, vücudunuz yeterince insülin yapmaz veya olması gerektiği gibi kullanamaz. Yeterli insülin olmadığında veya hücreler insüline yanıt vermeyi durdurduğunda , kan dolaşımınızda çok fazla kan şekeri kalır. Zamanla bu, kalp hastalığı , görme kaybı ve böbrek hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir .
Şeker hastalığının henüz bir tedavisi yok ama kilo vermek, sağlıklı beslenmek ve aktif olmak gerçekten yardımcı olabilir.
belirtiler
Diyabet belirtileri kan şekerinizin ne kadar yüksek olduğuna bağlıdır. Bazı kişilerde, özellikle prediyabet , gebelik diyabeti veya tip 2 diyabet varsa , semptomlar görülmeyebilir. Tip 1 diyabette semptomlar hızla ortaya çıkma ve daha şiddetli olma eğilimindedir.
Tip 1 diyabet ve tip 2 diyabetin bazı belirtileri şunlardır:
-Normalden daha fazla susamış hissetmek.
-Sık idrara çıkma.
-Kilo vermeyi denemediğiniz hâlde kilo vermek.
-İdrarda keton varlığı. Ketonlar, yeterli insülin olmadığında meydana gelen kas ve yağ parçalanmasının bir yan ürünüdür.
-Yorgun ve zayıf hissetmek.
-Sinirli hissetmek veya başka ruh hali değişiklikleri yaşamak.
-Bulanık görüşe sahip olmak.
-Yavaş iyileşen yaralara sahip olmak.
-Diş eti, cilt ve vajinal enfeksiyonlar gibi birçok enfeksiyona yakalanmak.
Tip 1 diyabet her yaşta başlayabilir. Ancak genellikle çocukluk veya gençlik yıllarında başlar . Daha yaygın olan tip 2 diyabet her yaşta gelişebilir. Tip 2 diyabet 40 yaşından büyük kişilerde daha sık görülür. Ancak tip 2 diyabet çocuklarda artmaktadır.
Diyabet Türleri
Üç ana diyabet türü vardır: tip 1 , tip 2 ve gestasyonel diyabet (gebelikte diyabet).
Tip 1 Diyabet
Tip 1 diyabetin bir otoimmün reaksiyondan kaynaklandığı düşünülmektedir (vücut yanlışlıkla kendisine saldırır). Bu reaksiyon vücudunuzun insülin yapmasını durdurur. Diyabeti olan kişilerin yaklaşık %5-10’unda tip 1 vardır. Tip 1 diyabetin semptomları genellikle hızlı gelişir. Genellikle çocuklarda, gençlerde ve genç erişkinlerde teşhis edilir. Tip 1 diyabetiniz varsa, hayatta kalmak için her gün insülin almanız gerekir. Şu anda kimse tip 1 diyabetin nasıl önleneceğini bilmiyor.
Tip 2 diyabet
Tip 2 diyabette vГјcudunuz insГјlini iyi kullanamaz ve kan Еџekerini normal seviyelerde tutamaz. Diyabetli kiЕџilerin yaklaЕџД±k ђ-95’inde tip 2 vardД±r. YД±llar iГ§inde geliЕџir ve genellikle yetiЕџkinlerde teЕџhis edilir (ancak Г§ocuklar, genГ§ler ve genГ§ yetiЕџkinlerde giderek daha fazla). Herhangi bir semptom fark etmeyebilirsiniz, bu nedenle risk altД±ndaysanД±z kan Еџekerinizi test ettirmeniz Г¶nemlidir . Tip 2 diyabet, aЕџaДџД±dakiler gibi saДџlД±klД± yaЕџam tarzД± deДџiЕџiklikleriyle Г¶nlenebilir veya geciktirilebilir:
-Kilo kaybetmek.
-Sağlıklı yiyecek yemek.
-Aktif olmak.
Gestasyonel diyabet
Gestasyonel diyabet, hiç şeker hastası olmayan gebelerde gelişir. Gestasyonel diyabetiniz varsa, bebeğiniz sağlık sorunları açısından daha yüksek risk altında olabilir. Gestasyonel diyabet genellikle bebeğiniz doğduktan sonra kaybolur. Bununla birlikte, daha sonraki yaşamda tip 2 diyabet riskinizi artırır. Bebeğinizin bir çocuk veya genç olarak obeziteye sahip olma ve daha sonra yaşamda tip 2 diyabet geliştirme olasılığı daha yüksektir.
İnsülin nasıl çalışır?
İnsülin, midenin (pankreas) arkasındaki ve altındaki bir bezden gelen bir hormondur.
-Pankreas insülini kan dolaşımına salar.
-İnsülin dolaşır ve şekerin hücrelere girmesine izin verir.
-İnsülin kan dolaşımındaki şeker miktarını düşürür.
-Kan şekeri seviyesi düştükçe pankreastan insülin salgılanması da düşer.
Glikozun rolü
Bir şeker olan glikoz, kasları ve diğer dokuları oluşturan hücreler için bir enerji kaynağıdır.
Glikoz iki ana kaynaktan gelir: yiyecek ve karaciğer.
-Şeker, insülin yardımıyla hücrelere girip kan dolaşımında emilir.
-Karaciğer glikozu depolar ve glikozu yapar.
-Bir süredir yemek yememeniz gibi glikoz seviyeleri düşük olduğunda, karaciğer depolanmış glikojeni glikoza ayırır. Bu, glikoz seviyenizi tipik bir aralıkta tutar.
Risk faktörleri
Diyabet için risk faktörleri diyabetin tipine bağlıdır. Aile öyküsü her türde rol oynayabilir. Çevresel faktörler ve coğrafya, tip 1 diyabet riskine katkıda bulunabilir.
Bazen tip 1 diyabetli kişilerin aile üyeleri, diyabet bağışıklık sistemi hücrelerinin (otoantikorlar) varlığı açısından test edilir. Bu otoantikorlara sahipseniz, tip 1 diyabet geliştirme riskiniz artar. Ancak bu otoantikorlara sahip olan herkes diyabet geliştirmez.
Irk veya etnik köken de tip 2 diyabet geliştirme riskinizi artırabilir. 
Komplikasyonlar
Diyabetin uzun vadeli komplikasyonları yavaş yavaş gelişir. Diyabetiniz ne kadar uzun sürerse – ve kan şekeriniz ne kadar az kontrol edilirse – komplikasyon riski o kadar yüksek olur. Sonunda, diyabet komplikasyonları devre dışı bırakabilir ve hatta yaşamı tehdit edebilir. Aslında, prediyabet tip 2 diyabete yol açabilir. Olası komplikasyonlar şunları içerir:
Kalp ve kan damarı (kardiyovasküler) hastalığı. Diyabet, birçok kalp problemi riskini büyük ölçüde artırır. Bunlar arasında göğüs ağrısı (angina), kalp krizi, inme ve arterlerin daralması (ateroskleroz) ile koroner arter hastalığı yer alabilir. Diyabetiniz varsa, kalp hastalığı veya felç geçirme olasılığınız daha yüksektir.
Diyabetten kaynaklanan sinir hasarı ( diyabetik nöropati ). Çok fazla şeker, özellikle bacaklarda sinirleri besleyen küçük kan damarlarının (kılcal damarlar) duvarlarına zarar verebilir. Bu, genellikle parmak uçlarında veya parmak uçlarında başlayan ve kademeli olarak yukarı doğru yayılan karıncalanma, uyuşma, yanma veya ağrıya neden olabilir.
Sindirimle ilgili sinirlerin hasar görmesi mide bulantısı, kusma, ishal veya kabızlık gibi sorunlara neden olabilir. Erkekler için erektil disfonksiyona yol açabilir.
Diyabetten kaynaklanan böbrek hasarı ( diyabetik nefropati ). Böbrekler, kandaki atıkları filtreleyen milyonlarca küçük kan damarı kümesini (glomeruli) tutar. Şeker hastalığı bu hassas filtreleme sistemine zarar verebilir.
Diyabetten kaynaklanan göz hasarı ( diyabetik retinopati ). Diyabet, gözün kan damarlarına zarar verebilir. Bu körlüğe yol açabilir.
Ayak hasarı. Ayaklardaki sinir hasarı veya ayaklara zayıf kan akışı, birçok ayak komplikasyonu riskini artırır.
Cilt ve ağız koşulları. Diyabet sizi bakteriyel ve mantar enfeksiyonları dahil olmak üzere cilt sorunlarına daha yatkın hale getirebilir.
İşitme bozukluğu. İşitme sorunları diyabetli kişilerde daha yaygındır.
Alzheimer hastalığı Tip 2 diyabet, Alzheimer hastalığı gibi bunama riskini artırabilir.
Şeker hastalığına bağlı depresyon . Tip 1 ve tip 2 diyabetli kişilerde depresyon belirtileri yaygındır.
Gebelik diyabetinin komplikasyonları
Gestasyonel diyabeti olan çoğu kadın sağlıklı bebekler doğurur. Ancak tedavi edilmeyen veya kontrol altına alınmayan kan şekeri seviyeleri sizin ve bebeğiniz için sorunlara neden olabilir.
Bebeğinizdeki komplikasyonlara aşağıdakiler de dahil olmak üzere gestasyonel diyabet neden olabilir:
Aşırı büyüme. Ekstra glikoz plasentayı geçebilir. Ekstra glikoz, bebeğin pankreasını ekstra insülin yapması için tetikler. Bu, bebeğinizin çok fazla büyümesine neden olabilir. Zor bir doğuma ve bazen sezaryen ihtiyacına yol açabilir.
Düşük kan şekeri. Bazen gebelik diyabeti olan annelerin bebeklerinde doğumdan kısa bir süre sonra düşük kan şekeri (hipoglisemi) gelişir. Bunun nedeni, kendi insülin üretimlerinin yüksek olmasıdır.
Tip 2 diyabet daha sonraki yaşamda. Gestasyonel diyabeti olan annelerin bebeklerinde ileriki yaşlarda obezite ve tip 2 diyabet gelişme riski daha yüksektir.
Ölüm. Tedavi edilmeyen gestasyonel diyabet bebeğin doğumdan önce veya doğumdan hemen sonra ölümüne neden olabilir.
Annedeki komplikasyonlara aşağıdakiler de dahil olmak üzere gestasyonel diyabet neden olabilir:
preeklampsi _ Bu durumun belirtileri arasında yüksek tansiyon, idrarda çok fazla protein ve bacaklarda ve ayaklarda şişlik yer alır.
Gestasyonel diyabet. Bir hamilelikte gestasyonel diyabet geçirdiyseniz, bir sonraki hamilelikte tekrar geçirme olasılığınız daha yüksektir.
önleme
Tip 1 diyabet önlenemez. Ancak prediyabet, tip 2 diyabet ve gestasyonel diyabetin tedavisine yardımcı olan sağlıklı yaşam tarzı seçimleri aynı zamanda bunların önlenmesine de yardımcı olabilir:
Sağlıklı yiyecekler ye. Yağ ve kalorisi daha düşük, lifi daha yüksek gıdaları seçin. Meyve, sebze ve tam tahıllara odaklanın. Sıkılmamak için çeşit çeşit yiyin.
Daha fazla fiziksel aktivite yapın. Haftanın çoğu gününde yaklaşık 30 dakika orta düzeyde aerobik aktivite yapmaya çalışın. Veya haftada en az 150 dakika orta düzeyde aerobik aktivite yapmayı hedefleyin. Örneğin, günlük tempolu bir yürüyüş yapın. Uzun bir antrenmana sığamıyorsanız, gün boyunca daha küçük seanslara bölün.
Fazla kilolardan kurtulun. Fazla kiloluysanız, vücut ağırlığınızın %7’sini bile kaybetmek diyabet riskini azaltabilir. Örneğin, 200 pound (90,7 kilogram) ağırlığındaysanız, 14 pound (6,4 kilogram) kaybetmek diyabet riskini azaltabilir.
Ancak hamilelik sırasında kilo vermeye çalışmayın. Hamilelik sırasında ne kadar kilo almanın sizin için sağlıklı olduğu konusunda diyetisyeninizle konuşun.
Kilonuzu sağlıklı bir aralıkta tutmak için yeme ve egzersiz alışkanlıklarınızda uzun vadeli değişiklikler üzerinde çalışın. Daha sağlıklı bir kalp, daha fazla enerji ve daha yüksek benlik saygısı gibi kilo vermenin faydalarını unutmayın.
Bazen ilaçlar bir seçenektir. Metformin (Glumetza, Fortamet, diğerleri) gibi oral diyabet ilaçları tip 2 diyabet riskini azaltabilir. Ancak sağlıklı yaşam tarzı seçimleri önemlidir. Prediyabetiniz varsa, tip 2 diyabet geliştirmediğinizden emin olmak için yılda en az bir kez kan şekerinizi kontrol ettirin.
Tip 2 diyabete İyi Gelen Bitkiler
Otlar ve takviyeler diyabeti tedavi edemez ve bağımsız bir tedavi olamaz. Bununla birlikte, bazıları diyabet semptomlarını hafifletebilir ve komplikasyon riskini azaltabilir.
Bir kişi, özellikle başka ilaçlar alıyorsa, herhangi bir bitki veya takviyeye başlamadan önce bir sağlık uzmanıyla konuşmalıdır. Otlar ve takviyeler, reçeteli ilaçlarla etkileşime neden olabilir ve insanlar bunlardan çok miktarda alırsa bazıları toksik olabilir .
Aloe vera, çeşitli kullanımları olan yaygın bir bitkidir. Pek çok insan cilt için faydalarının farkındadır, ancak tip 2 diyabetin ilerlemesini yavaşlatmak da dahil olmak üzere başka yararları da olabilir. Aloe vera özü, müshil etkisi ile bilinir. Bu nedenle, jelin suyunu aldığınızdan emin olun! 
2013’te yayınlanan daha eski bir inceleme , sıçanlarda diyabet semptomlarını tedavi etmek için aloe vera kullanımına baktı. Bulgular, aloe veranın pankreastaki insülin üreten beta hücrelerini korumaya ve onarmaya yardımcı olabileceğini düşündürdü. Araştırmacılar bunun aloe’nin antioksidan etkilerinden kaynaklanabileceğine inanıyorlardı .
2016 yılında yapılan bir araştırma , aloe veranın hem açlık kan şekeri hem de hemoglobin A1C düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceğini gösterdi . A1C testi, doktorların diyabeti teşhis etmesine ve izlemesine yardımcı olan bir testtir.
Tarçın
Tarçın , bir ağacın kabuğundan elde edilen hoş kokulu bir baharattır. Tatlılarda ve unlu mamullerde ve ayrıca bazı tuzlu yemeklerde popüler bir malzemedir.
Bu baharat, şeker ihtiyacını sınırlayarak bir yemeğe tatlılık katabilir. Tip 2 diyabetli insanlar arasında sadece bu nedenle popülerdir, ancak başka faydaları da olabilir.
2016 yılında yapılan bir araştırma insan çalışmalarından, tarçının açlık plazma glikozu veya hemoglobin A1c (HbA1c) düzeylerini iyileştirebileceğine dair kanıtlar buldu. Ancak, çoğu katılımcı çalışma sırasında hipoglisemik ilaçlarına devam etti.
HbA1c, doktorların diyabeti izlerken baktıkları bir belirteç olsa da, lipid seviyeleri, kolesterol ve insülin duyarlılığı da önemlidir.
Ayrıca 2019’da yapılan bir araştırma  tarçının prediyabet ve tip 2 diyabetli kişilerde açlık kan şekerini ve insülin direncini azaltmaya yardımcı olabileceğine dair kanıt buldu .
Acı kavun
Momordica charantia veya acı kavun şifalı bir meyvedir. İnsanlar onu pişirir ve birçok yemekte tadını çıkarır. Geleneksel Çin ve Hint ilaçlarının uygulayıcıları yüzyıllardır acı kavun kullanmışlardır .
Acı kavunun şeker hastalığını yönetmeye yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar var.
Aşağıdaki şekillerde acı kavun almak, bazı insanlarda kan şekeri düzeylerinin düşmesine neden olabilir:
-Tohumlar
-harmanlanmış sebze posası
-Meyve suyu
-takviyeler
Diyabet için insülin veya diğer ilaçlar yerine acı kavun kullanımını destekleyecek yeterli kanıt olmadığını lütfen unutmayın.  
Mevcut ilaçlarla etkileşime girebilecekleri için herhangi bir şifalı bitkiye başlamadan önce bir kişi bir sağlık uzmanıyla konuşmalıdır.
Devedikeni
Bilim adamlarının en çok ilgi gösterdiği süt devedikeni özü olan silymarin, antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip bir bileşiktir. Bunlar, süt devedikenini diyabetli insanlar için yararlı bir bitki haline getirebilir.
2018’den itibaren, süt devedikeni diyabetli kişilerde glikoz seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğine dair mütevazı kanıtlar bulundu. Ayrıca, insanlar genellikle bitkiyi iyi tolere etseler de, deve dikeninin aşağıdakilere yol açabileceği konusunda uyardılar:
-mide bulantısı
-ishal
-şişkinlik
Herhangi bir takviyede olduğu gibi, denemeden önce bir sağlık uzmanıyla konuşmak en iyisidir.
Çemen otu
Çemen otu , kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilecek bir tohumdur. Karbonhidratların ve şekerin sindirimini yavaşlatmaya yardımcı olan lifler içerir.
Ayrıca tohumun tip 2 diyabetin başlamasını geciktirmeye veya önlemeye yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.
2015’te yapılan bir araştırma prediyabetli kişilerin toz çemen tohumu alırken tip 2 diyabet teşhisi alma olasılığının daha düşük olduğunu kaydetti.
Çalışmaya yemeklerden önce günde iki kez 200 mililitre su ile 5 gram tohum alan diyabetli 66 kişi ve almayan 74 sağlıklı katılımcı dahil edildi.
Araştırmacılar, tohum müstahzarını almanın, artan insülin seviyelerinden kaynaklanan kan şekerinde bir azalmaya yol açtığı sonucuna vardılar. Ayrıca, müstahzarın kolesterol seviyelerinin düşmesine yol açtığını da bulmuşlardır.
Bununla birlikte, bazı sorular devam ediyor ve bilim adamlarının daha fazla araştırmaya ihtiyacı var.
Çemeni şu şekillerde tüketebilirsiniz:
-çemen otunu yemek pişirmede bir bitki olarak kullanın
-ılık suya ekleyin ve için
-çekirdeklerini toz haline getirin ve tüketin
-kapsül formunda bir çemen takviyesi tercih edin.
Yalnız tekrar etmekte fayda vardır. Herhangi bir bitkisel tedaviye başvurmadan sağlık uzmanlarıyla konuşun. Çünkü bitkiler ilaçlarla etkileşime girebilmektedirler. 
 

Rıdvan Kaya
İlahiyat, elektrik, ziraat mühendisliği, ağız ve diş sağlığı okudum.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
TAKİFEMİ(CLUTTERİNG=HIZLI= DAĞINIK KONUŞMA RAHATSIZLIĞI)

TAKİFEMİ(CLUTTERİNG=HIZLI= DAĞINIK KONUŞMA RAHATSIZLIĞI)

Sonraki
Yoksulluktan Kurtulabilir Miyiz?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.