HAYATIN ANLAMI PROBLEMİ: NİHİLİZM

Kaynak belirtilmedi

GİRİŞ 

Felsefenin en klasik problemlerinden birisi: Hayatın anlamı nedir? Bu soruyu sormak için felsefe ile ilgilenmeye dahi gerek yoktur. Her insan yaşamında bunu sorgulamıştır. “Ne için yaşıyorum ben?”, “Bu dünyada olmamın bir amacı var mı yoksa her şey tamamen rastgelelikten mi oluşuyor?” Bu konu insanlığın var olduğu dönemden itibaren her zaman varlığını korumuştur. Çünkü net bir cevabı yoktur. Fakat net bir cevabının olmaması bu konu üzerine gidilmemesi gerektiği anlamına gelmez. Nitekim tarih boyunca pek çok insan hayatın anlamı konusunda kendi cevaplarını bulmuşlardır. Sadece bulmakla kalmamış, her biri mekanizmalarını oluşturup fikirlerini ve ideolojilerini diğer insanlara da sunmuştur. Bunun yanında pek çok dini inanış da oluşmuştur. Açıkçası Hayatın Anlamı Probleminin açıklanılması gereken bir kısmı da yoktur çünkü problemin adı ne olduğunu açıklar. Bu bağlamda probleme getirilen cevapları incelemek çok daha tatmin edici olacaktır. Yaklaşık 10-15 tane görüşün inceleneceği bu seride ilk olarak ele alınacak olan konu: Nihilizm

 

NİHİLİZM

“Hayatın anlamı nedir?” sorusunun cevabı merak edilir ama hayatın gerçekten bir anlamı olmak zorunda mı? Nitekim bu soru nihilizmin temellerini oluşturan sorulardandır. Nihilizm akla gelen her şeyin varlığını reddeder. Her şey saf hiçliktir. Her varlığı, erdemi, değeri ve evrensel ahlakı katı bir şekilde reddeden görüş; hayatın da bir anlamı olmadığını, diğer her şey gibi bir hiç olduğunu savunur. Nihilizm hafife alınabilecek bir görüş değildir çünkü sınırları çok nettir. Her şeyin hiç olduğu kabulü insan için algılaması zor bir durumdur. Bunu kabul etmek ise ayrı bir zorluktur. Günümüz toplumlarının hiçbirinde çocuklar hiçliğin kabulüyle yetiştirilmez. Bu yüzden hiçlik kabulü insanın alışık olduğu bir durum değildir. 

Nihilizm denilince akla gelen ilk isim genellikle Alman filolog Friedrich Nietzsche olur. Diğer yandan Gorgias, Arthur Schopenhauer (Nietzsche’nin akıl hocası) ve Emil Cioran nihilist filozoflar arasında yer alırlar. Nietzsche hayatının büyük bir kısmını nihilizmin pençeleri arasında yaşamış olmasına rağmen nihilist değildir. Çünkü Nietzsche nihilizmi aşılması gereken bir süre zarfı olarak görür ve ekler: “Nihilizm, kesin bir hiçin üzerinde yatıp ölmeyi tercih eden püriten vicdan fanatizmidir.” Aynı şekilde kendisinin de nihilizmi aştığını söyler. Halihazırda Nietzsche’nin konusu açılmışken Nietzsche’nin de Hayatın Anlamı Problemine bir cevabı vardır. 

 

müstakil blog-post
keyfi yazı hanesi
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
ığdır medyum yasemin hoca
Sonraki
HAYATIN ANLAMI PROBLEMİ: ÜSTİNSAN FELSEFESİ

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.