70’lerden Günümüze Bir İlham Kaynağı: Ford Fiesta

Fotoğraf sahibi: Matheus Triaquim (@Matheus Triaquim on Pexels)

 

Ford Fiesta

27.10.2022Ford Dünyası

 

Dünya çapında halen en çok tercih edilen modellerimizden Ford Fiesta, Mayıs 1976’da ilk üretime başlamasından bu yana, 22 milyondan fazla satıldı ve benzersiz birçok konsept otomobile de ilham verdi.

Geleceğe bir bakış sunan, cesur yeni fikirlere olanak sağlayan ve tasarımcıların yaratıcılığını gösteren Fiesta tabanlı konsept otomobiller, bu ünlü küçük otomobilin çok yönlülüğünü ve yenilikçi ruhunu yansıttı.

Üretiminin planlanmasından yakın geçmişimize kadar Ford Fiesta’nın ilham kaynağı olduğu ve sıra dışı tasarımlarla buluştuğu modelleri sizin için derledik.

Bobcat (1972) – Avrupa’daki küçük otomobil müşterilerinden gelen geri bildirimleri içeren son tasarımla, geliştirme sürecinde oluşturulan tasarım önerilerinden biri.

Ghia Corrida (1976) – Torino Otomobil Fuarı’nda tanıtılan “boğa güreşi” anlamına gelen Corrida, gelişmiş aerodinamik için kanatlı kapılar, modüler bir gösterge paneli ve elektronik far kanatlarına sahipti.

Fiesta Fantasy (1978) – Ford Motor Company’nin 75. yıldönümünü kutlamak için tasarlanan Fiesta Fantasy, değiştirilebilir cam elyaf gövdeler kullanılarak dönüştürülebilir veya coupe haline getirilebilen küçük bir pikaptı.

Ghia Tuareg (1979) – Ford ve İtalyan tasarım stüdyosu Ghia’nın ortak projesi olan Tuareg, ilk kez Cenevre Otomobil Fuarı’nda sahneye çıktı ve bölünmüş bagaj kapağı, genişletilmiş tekerlek kemerleri ve arazi sürüşü için yükseltilmiş süspansiyona sahip genişletilmiş vagon tarzı bir gövdeye sahipti.

Ghia GTK (1979) – Grand Touring Kombi, daha fazla bagaj alanı sunmak için genişletilmiş bir Fiesta platformu kullandı ve sportif bir turne aracı olarak tasarlandı. Aerodinamik tasarım geniş bir camlı alana, ayrıca bir araç bilgisayarı ve dijital gösterge ekranına sahipti.

Ghia Pockar (1980) – “Cep arabası”nın kısaltması olan Pockar, dört yolcuya ve bagajlarına yer sağlayan dar ama uzun bir gövdeye sahipti. Kapılar ayrı bagaj bölmeleri içeriyordu ve arka koltuklar daha büyük eşyalar için düz katlanabiliyordu.

Ghia Shuttler (1981) – The Shuttler, Fiesta’dan 1,5 metre daha kısaydı ve sportif iki kapılı coupe, o zamanlar gelişmiş özellikler olan gömme montajlı yan cam ve kapalı yan aynalara sahipti.

Ghia Barchetta (1983) – Sportif Fiesta XR2’den ilhamla geliştirilen Barchetta, uygun fiyatlı iki kişilik bir üstü açık olarak tasarlandı. 1950’lerin İtalyan spor otomobillerinden esinlenen Barchetta, XR2’nin 1.6 litrelik motorunu ve delikli alaşım jantlarını kullandı.

Fiesta Urba (1989) – Şehirde alışveriş yaparken kullanmak üzere tasarlanan Urba’nın kaldırımdan kolay erişim için yakın tarafta iki, uzak tarafta bir kapısı vardı. Aynı zamanda park sensörleri, yerleşik bir garaj kapısı açıcı ve bagajda bir buzdolabı gibi zamanına göre gelişmiş teknolojiler sunuyordu.

Fiesta BeBop (1990) – Maceraperest kullanıcılar için tasarlanmış çok yönlü bir pikap olan BeBop, yükleme bölmesinde sörf tahtaları ve dağ bisikletleri gibi ekipmanı taşıyabiliyordu. Spoiler ve devrilme çubuğuyla tamamlanan göz alıcı bir renk düzenine sahipti.

Ghia Zig and Zag (1990) – Ghia Zig aerodinamik iki koltuklu bir spor otomobildi, Ghia Zag ise minibüs benzeri gövdeli çok amaçlı bir spor konseptiydi. İki konsept, spor otomobiller, hatchback’ler, pikaplar ve minibüsler dahil olmak üzere bir dizi otomobilin gövde panellerini nasıl paylaşabileceğini göstermek için tasarlandı.

Ghia Lynx Concept (1996) – İlk defa Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılan Lynx Concept, pencere çerçevelerine akan tekerlek kemerleri ve geri çekilebilir bir tavanı olan şık iki kapılı bir coupe idi. 1997’de tanıtılan Fiesta tabanlı Ford Puma’nın tasarımının da tasarımının ilk versiyonu olarak görülüyor.

Ghia Saetta (1996) – Ghia Saetta, ilk kez Cenevre Otomobil Fuarı’nda sahneye çıktı ve Fiesta bileşenlerini, çıkarılabilir cam tavan panellerine sahip, üretime uygun, iki koltuklu bir üstü açılır araba oluşturmak için kullandı. Saetta, 2003 yılında tanıtılan Fiesta ilhamlı Ford Streetka’nın yolunu açtı.

Ford Libre Concept (1998) – İlk kez Chicago Otomobil Fuarı’nda tanıtılan Libre Concept, ikinci koltuk sırası için arkadan menteşeli kapılara sahip üstü açık bir spor otomobildi ve dönemin birçok Ford üretim otomobilinde yer alan New Edge tasarım diline sahipti.

Ford RallyeConcept (2002) – İlk olarak Birmingham Motor Show’da ortaya çıkan RallyeConcept, bir Fiesta ralli arabasının Super 1600 kategorisinde yarışacak bir vizyonuydu. 1.6 litrelik 16 valfli Duratec motorun 200 ps’lik bir versiyonuna, altı vitesli bir Hewland sıralı şanzımanına ve rekabet süspansiyonuna sahipti.

Ford Fiesta RS Concept (2004) – Cenevre Otomobil Fuarı’nda yeni Fiesta ST ile birlikte tanıtılan RS Concept, ralliden ilham alan şasi ve gövde modifikasyonlarına sahip daha aşırı performanslı bir otomobildi. Hedef performans 180 ps’nin üzerindeydi ve 0-100 km / sa (0-62 mil / sa) süre yaklaşık 7 saniyeydi.

Ford Verve (2007) – Verve, Frankfurt Otomobil Fuarı’nda moda bilincine sahip küresel bir kitleye hitap etmeyi amaçlayan şık ve şık bir dış tasarımla tanıtılırken, içi çağdaş cep telefonu tasarımından ilham aldı. Verve konsepti, 2008’de gelen yedinci nesil üretim Fiesta’da kilit tasarım ögelerinin adeta ön izlemesi niteliğindeydi.

Onur52
Sadece Ford üzerinden yazılar yazar.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Depremde ölen çocuklar için enkaz alanlarına renkli balon koydular ..

Depremde ölen çocuklar için enkaz alanlarına renkli balon koydular ..

Sonraki
TÜRKİYE’DE GENÇ OLMAK

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.