Mistik Tarot Kartlarının Bilmediğimiz Tarihçesi Nedir?

Fotoğraf sahibi: petr sidorov (@m_malkovich on Unsplash)

Tarot nedir?

Tarot nedir ile başlayacak olursak; Tarot, Ortaçağ’ın sonlarına doğru ortaya çıkmış, 78 karttan oluşan bir oyun kartı destesidir. Zamanla psikolojik destek amaçlı olarak kullanılmaya başlamış ve günümüzde kehanet ve fal ile güncelliğini korumuştur. Geleneksel olarak Tarot 22 adet büyük arkana kartı ve 56 adet küçük arkana kartından oluşmaktadır. Kısacası Bir kehanet çeişididir.

Tarot kartlarının bilinen en eski örneği, Türkiye’de bulunan ve Memlüklüler döneminden kalmış, 14. yüzyıla ait oyun kartlarıdır. 15. yüzyılda İtalya’nın seçkin aileleri tarafından illüstratörlere özel olarak hazırlatılan desteleri, tarihi 17. yüzyıla dayanan ve ilk versiyonları ahşap bloklar üzerine basılarak sonradan elle renklendirilen, günümüzde halen yaygın bir kullanım alanına sahip “Tarot de Marseille” destesi izler.

18. yy itibariyle kartlara mistik yönelimlerle ilk defa İtalya’da yaklaşılmış ve oradan Avrupa’nın kalan kısımlarına yayılmıştır. Fransız yazar Antoine Court de Gébelin, tarotun Mısırlı rahipler tarafından yazılmış kutsal bir kitaba dayandığını ve bu kitabın da Afrikalı çingeneler tarafından Avrupa’ya getirildiğini iddia etse de, yukarıda anlatıldığı üzere, tarot kartlarının Avrupa’da ortaya çıkışı, çingenelerin, (Avrupa’ya Afrika’dan değil, Asya’dan gelmişlerdir) o bölgedeki etkinliklerinden çok öncesine tarihlidir. Tarot kartlarına günümüzdeki ezoterik anlamları yükleyen de, Court de Gébelin’in tariflerinden yola çıkan ve 1791 yılında bu alandaki ilk kitabını yazan öğretmen ve yayıncı Jean-Baptiste Alliette’dir. Kitabın orijinal ismi olan Etteilla, ou L’art de lire dans les cartes Etteilla, veya kartları yorumlama sanatı anlamına gelmektedir ve Alliette, kendi soyadının tersten okunuşu olan Etteilla’yı mistik bir izlenim yaratabilmek için yaratmıştır. Etteilla, kitabında, kehanet amacıyla kullanması öngörülen kendi destesinin, Mısır uygarlığından aktarılan saklı bilgeliği taşıdığını ve kökeninin efsanevi Thoth’un Kitabı’ndan aldığını iddia etmiştir. Ne var ki yapılan araştırmalar, Alliette’nin, Court de Gébelin’in kitabından alıntıladığı bir takım sembol ve imgelerle yeni bir deste yarattığını ve kartların kökenine dair iddiasını da Gébelin’in, tarot kartları ve Mısır arasında kurmuş olduğu hatalı ilişkiye dayandırdığını göstermiştir.

Yorumcu Caitlin Matthews bu konuya ilişkin şöyle bir örnek verir: “Ermişin modern destelerdeki versiyonu elinde fener tutar ancak geçmişte kullanılan kartlara baktığımızda ermiş yerine kullanılan figürün Saturn yahut Kronos olduğunu ve elinde kum saati taşıdığını görürüz.”

Rider-Waite tarot destesinin 1909 tarihli ilk versiyonu.

Tarot kartlarında yer alan ve her seferinde kadim kökenlere sahip olduğu iddia edilen illüstrasyonlar, aslında desteyi hazırlayanın iradesine göre şekillenmektedir. Dolayısı ile herhangi birine kutsal bir anlam yüklenmesi ve yorumcu tarafından buna dayanılarak bir takım çıkarımlarda bulunulması, kartların bir nevi kurmacaya hizmet etmesine sebep olmaktadır. Nitekim kehanete başvurmanın günden güne popülerleştiği günümüzde, geleneksel desenlerden hayli uzak imgelerin yer aldığı desteler mevcuttur ve bunlar üzerindeki imgelerin deşifre edilmesindeki güçlük, yorumcunun kullandığı karta, göksel anlamlar yüklemesine sebep olmaktadır. Batıda satanizmin kurucu olarak bilinen ve köklü bir İngiliz ailenin çocuğu olan, 33. Derece mason Aleister Crowley’in zihninde oluşan imgelerin, arkadaşı, ressam Lady Frieda Harris tarafından kartlara yansıtılmasıyla oluşturulan ve yine ilhamını Thoth’un Kitabı’ndan alan “Thoth Tarot” destesi, imgelerin yorumlanmasındaki güçlük sebebiyle yorumcuların en çok tercih ettiği örneklerden biridir. Birtakım kültlerin benimsendiği gizemli addedilen gruplara dahil oluşu ve sex magick ismini verdiği uygulamalarla yaptığı deneyler yüzünden hayli kötü bir üne sahip olan Aleister Crowley, kendi zihninde imlediği Thoth Tarot destesine çok sayıda ezoterik sembol eklemiştir. 

Bir büyü ülkesinin küfrüyüm, kendi kendimin mührü, kendi kendimin hayalî muskasıyım, içinde kendi canın taşıyan… adım tarot!”

Tarot Kartları hakkında şunu unutmayın!

Kartların ne kartı olduğu kadar üzerindeki semboller de çok önemli. Tabi; semboller bir yana size yaptığı çağrışım, verdiği enerji, hissiyat ve bütün bunların doğrultusunda sizin ne düşündüğünüz, çıkardığınız anlam ve yorum önemlidir.

Ne kadar tuhaf dimi? Sadece basit bir oyun olarak başlamış, yüzyıllarca ciddiye alınmamış ve o oyun insanlığın kader hakkında bilgi aldığı kehanet araclarından biri halini almış. O zaman bu hikayeden  bir ders çıkarabiliriz. Ne kadar toy olsakta ve insanlar bizi pekte takmıyor olsada bunun zamanla değişmeyeceği ve konumumuzun özelleşmeyeceği anlamına gelmez.

Umarım Her Daim Net Kartlar ile Net Cevaplar Alırsınız!  

Betthy
Tarih bölümü öğrencisi Mitoloji, ortaçağ, fal ve astroloji ve birçok alanda yazı ve günlük tutmak için buradayım.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Öldükten Sonra Hatırlanır Mıyız Sizce? Hadi Kendi Adımıza Düşünelim!

Öldükten Sonra Hatırlanır Mıyız Sizce? Hadi Kendi Adımıza Düşünelim!

Sonraki
hatay medyum yasemin hoca

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.