En başından tanımlamak gerekirse Stoacılık ya da Stoa Okulu, kurucusu Kıbrıslı Zenon olan, Megara okulunun bir kolu olan felsefe okuludur.
Helenistik felsefenin en önemli akımlarındandır. (Helenistik felsefe: Antik Çağ Yunan Felsefesinde Aristoteles’ten itibaren Yeni Platonculuk’un ortaya çıkmasına kadar geçen dönem.) Zenon, okulunu MÖ 3. yüzyılda Atina’da bir resim galerisinde kurmuştur.
Stoacıların temel amacı mutluluktur. Mutluluğa ulaşmak doğaya uygun yaşamak ile gerçekleşir. “Mutluluk, dış koşullara bağlı olamamalıdır.” demişlerdir. Aslına bakılırsa ne kadar güzel bir felsefe değil mi? İnsanın kendine yetebilmesi, kendinden başka kimseye ihtiyaç duymaması. İmrenilecek bir durum bence.
Öğretilerine göre insanlar için mutluluğa giden yol şunlarda bulunur: Hayatta sana verileni kabul etmek, zevk arzumuz veya acı korkumuz tarafından kontrol edilmemize izin vermemek, etrafımızdaki dünyayı anlamak için aklımızı kullanmak ve tabiatın planındaki kendimize düşen görevi yapmak ve beraber çalışıp başkalarına karşı dürüst ve adil olmak.
Diogenes Laertios şöyle demiştir: “ Stoalılar mantık eğitiminin zorunlu olduğunu ileri sürerler. Çünkü mantık diğer erdemleri tek tek içine alan bir erdemdir. Mantık bilmeyen bir insan yanlış çıkarımlardan kaçınamaz. Mantık, bilge bir insana doğruyu yanlıştan ayırt etme özelliği kazandırır.”
Stoacılar mantık, Monistik Fizik ve Natüralizm kökenli etik ideallerinden faydalanarak dünyayı bir bütün olarak açıklamaya çalışmışlardır. Bu görüşe göre Logos’u anlayabilmek için olaylara tarafsız ve şeffaf bir şekilde bakmak gerekir. Ne zor aslında değil mi? Her olayda kendimizi katarak düşünürüz. Bundan bir sıyrılabilsek. Gerçi bu da çok zordur ki zaten birçok insan bunu yapamıyor bence.
Stoacılar bence temel olarak şunları savunur:
|
2. Mutluluğu başkasından beklememeliyiz, mutluluğu sadece kendimizde bulabiliriz. |
3. Mutluluğa erişmek için doğaya uygun yaşamak, doğa ile uyumu sağlamak gerekir. |
4. Sana verilene şikayet etmektense onu kabul etmek ve hayatında güzel bir şekilde kullanmak. |
5. Etrafımızdaki dünyayı anlamak için aklımızı kullanmamız gerekir ve kaderinde yaşadıklarında kendine düşen görevi yapmalısın. |
6. Başkalarına karşı dürüst ve adil olup adaletli bir düzen oluşturmak. |
Çok önemli Stoacı Filozoflar:
Kıbrıslı Zenon: Stoacılığın Kurucusu
Kleanthes: Zenon’un Çalışkan Halefi
Khrysippos: Stoacılığın İkinci Kurucusu
Epiktetos: Stoacı Felsefenin Modeli
Marcus Aurelius: Stoacılığın İmparatoru
Babilli Diyojen: Yunan ve Roma’nın Stoacılığını Birleştirmek
Genç Seneca: Stoacılığın En Tartışmalı Düşünürü
Rodoslu Panaetios: Radikal Stoacı
Stoacılık aslında hayatını düzene sokmak ve kötü olaylara, durumlara karşı en mantıklı tepkiyi vermek için herkesin uygulaması gereken bir felsefe bence. Tabii insanın bu kadar dış bir gözle bakması çok güçtür. Ama ölümlerden, hastalıklardan vb. daha az etkilenmek için bir numaralı yol bence.
Anlattıklarım umarım size fayda sağlamıştır. Daha iyi olmak için elimden geleni yapıyorum:)