Merhaba bugün size bilim ve fizik ile ilgili konularda bilgi vericeğim.Konular;
ATOM
Atom herkesin bildiği her maddeyi oluşturan en küçük yapıtaşlarıdır.Atomun etrafında dönen atom altı parçacık olan elektronlar vardır.Elektronların görevi ısıyı iletmek,elektrik,manyetizmadır.Aynı zamanda elektronlar – yüklü parçacıklardır.Atomun parçacıklardır.Atomun çekirdeğini oluşturan atom altı parçacıklar ise yüksüz olan nötron ve yüklü olan protonlar oluşturur.Nötron ve protonu oluşturan kuarklar vardır.Aynı zamanda Elektronu oluşturan fotonlarda gözümüze çarpan ışığı oluşturur.
KÜTLEÇEKİM
Kütleçekim uzayzamandaki bir gezegenin uzayzamanı eğreltip çukur oluşturup diğer gezegenleri kendi yörüngesine çekmektir.Karadeliklerde aslında boşluk olup süpürge bir şeyi çekmez.Sadece kütlesi çok fazla olduğundan yakınındaki herşeyi içine alır.Lakin içine aldığı gök cisimlerine ne oluyor daha bulunamadı.Uzayzaman büküldüğünde o esnada zaman kavramı değişir. Örnek vericek olursak bir kişininin karadelik tarafından çekildiğini görürsek ,yaklaştığında bizim gözümüze o adam sabit kalıyor gibi görünür ve bir süre sonra ise kaybolur.
MOMENTUM
Momentum bir cismin kütlesiyle hızının çarpımıdır.Örnek olursak bir taksi ile kamyon çarpışıyor ve ama kamyon hızı daha yavaş olsa bile daha az hasar alıyor.Çünkü kütlesi daha fazla olduğundan momentumu daha fazla oluyor ve kendindeki momentumu momentum aktarımı gerçekleştirek taksiye daha fazla hasar veriyor.Momentumun korunumu ise mesela yüksekten düşüyorsun ve düştüğünde bacağını hiç aşağı hareket ettirmiyosun.Bu durumda bacağın daha fazla hasar alır ama düştüğünden yere ayağın basar basmaz dizlerini orta hızda kırarsan momentumun korunur ve daha az hasar alırsın.Açısal momemtum hareket halindeki(dönme hareketi)bir nesnenin üzerindeki cismin hareket ettirilmesiyle oluşan yana veya yukarı gitme eylemidir.
TEORİLER
İzafiyet
İzafiyet teorisi 1905 yılında Albet Einstein tarafından bulundu.İzafiyet teorisi kısaca örnek vericek olursak şöyle verebiliriz.Bir trenin içindesiniz ve tren ışık hızına yakın bir hızla gitmekte.siz hızlandıkça içerde zaman yavaşlar.Dışarda geçen 1 saniye içeride 15 saniye olur.Kısaca zaman hız limitini korumak için yavaşlar.
Evrenin Başlangıcı Teorisi
Evren yaklaşık 13,7 milyar yaşındadır ve evrenin başlangıcına ait teori bu:Bigbang evren küçük bir yoğunlukken bir anda patlamasıyla zamanı,mekanı ve maddeyi oluşturduğu düşünülüyor.
Genel Görelilik
Genel Görelilik 1915 yılında Albert Einstein tarfaından bulundu.Kısaca uzayzamanın eğriliği ve kütleçekim kuramıdır.
Özel Görelilik
Özel görelilik1905 yılında Albert Einstein tarafından bulundu.Kısaca kütleli hiçbir nesneninışık hızını geçemiyeceğini anlatıyor.
DENKLEMLER
E=MC2
Bu denklem Alber Einstein tarafından1905 yılında bulundu.Anlamı ise kütle ile enerji arasında bağ kurar.E’nin anlamı enerji M’nin anlamı kütle C’nin anlamı hızdır.
Yasalar
Newton’ın 1 yasası etki-tepki yasasıdır.Duran bir nesnenin içinde veya ona yapışık olan birşeyden birşey çıkarsa duran nesne zıt yönde hareket eder.Aynı zamanda bir örnek daha verecek olursak baltayla bir oduna vurduğumuz hayal edelim.Baltanın altındaki uç kısmından vurursak balta kopabilir.Sebebi ise ona etki eden etki-tepki kuvveti baltanın sapına doğrudan gittiği için kopabilir.
Newton’ın 3.yasası ise eylemsizliktir.Hareket halindeki bir nesne bir anda durduğunda içindeki nesnelerin öne fırlamasıdır.
Termodinamiğin 2.yasası hiç bir enerji dönüşümü kusursuz olamazdır.Mesela birisi mıknatıs ile metal bir topu döndürüyor ve bakın sınırsız enerji yaptım diyor.Bu söylenti yanlıştır.O esnada mıktanız kendi içindeki potansiyel enerjini kullanır.Yani hiçbir enerji dönüşümü kusursuz olamaz.
Sonsöz
Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler.Umarım beğenmişsinizdir.Sizin düşünceleriniz neler?