DARALAN GÖNÜLLER-Kaygı yönetimi

Kaynak belirtilmedi

 Kimi zaman ortada hiçbir neden yokken birdenbire kendimizi huzursuz hissederiz. Sanki böğrümüze bir öküz oturur ve ordan kalkmamakta inat eder gibi… Sanki koca bir kara bulut tepenize çökmüş gibi…  KORKMAYIN bu sadece size olmuyor.Şimdi arkanıza yaslanın ve sakince yazıyı okumaya devam edin.

Öncelikle bunun ne olduğunu öğrenelim: Göğsümüzün daralması yani o sıkıntılı ana biz Kabz Hali diyoruz. Kabz halinin sizi ne kadar paniğe koyduğunu  biliyorum ama bunun geçici olduğunu bilmeniz gerek.

Peki kabz halinde ne yapmalıyım? Kabz halini en hızlı şekilde atlatmak için 3-3-3 kuralını uygulayabilirsiniz. 3-3-3 kuralını uygulamadan önce derin bir nefes alın ve uygun bir ortamdaysanız bir kaç adım yürüyün. Ardından durup etrafınızda gördüğünüz üç nesnenin adını söyleyin (Örneğin; Bilgisayar,masa çanta…) ve tekrar derin bir nefes alın. Şimdi ise duyduğunuz üç sesi soyleyin (Örneğin;Saat sesi,telefon çalma sesi,insanların konuşma sesi,rüzgarın sesi,korna sesi…) ve son olarak parmaklar bilekler ve kol olacak şekilde vücudun üç bölümünü oynatın.Kendinizi daha iyi hissetmiş olacaksınız.

Aniden gelen huzursuzluktan şikayet ederiz ama aniden gelen mutluluk anına hiçbir zaman şikayet etmeyiz.Nasıl ki bu huzursuzluk anına kabz hali deniliyorsa ani gelen heyecanlan enerji mutluluk anına da Bast Hali diyoruz.Bast hali çoğunlıkla kabz halinden sonra gelen bir psikolojik durumdur.Tıpkı ağladıktan sonra gelen rahatlama hissi ve mutluluk gibi. Kabz hali ve bast halinin ne olduğunu,bu hallere girince neler yapmamız gerektiğini öğrendik.Peki ya bunların sebepleri nelerdir?

Kabz ve Bast hali niçin olur? Hepimiz hayatımız boyunca birçok travma yaşarız.Hatta bunların çoğunun farkında bile olmayız fakat bilinçaltımızda izi kalmaktadır.Mesela ağlamak istediğiniz zaman ağlamazsanız bu sizin bilinçaltınızda travma yaratacaktır.Ya da arkadaş çevrenizin değişmesi hatta yeni bir ev bile sizi olumsuz etkileyebilir. Bu tarz travmalar günün birinde patlak verip size Kabz ve Bast hali olarak dönüş yapmaktadırlar.Unutmayın bu hayatta her derdin bir dermanı her yaranın bir ilacı bulunmaktadır.Sağlıcakla kalın.

 

 

savaş öztürk
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Zamansal Zamazingolar
Sonraki
Yük Olmak Yeni Yüklere Gebedir

Yük Olmak Yeni Yüklere Gebedir

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.