Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi güzellikleriyle de büyüleyen bir ülke Türkiye. Geçmişi günümüzle birleştiren, yapıldıkları döneme göre bakarken aklımızın sınırlarını aşan mimari yapılar ve Türkiye’nin ünlü mimarlarına bakalım. İşte dünyaca ünlü türk ve yabancı mimarlar…
Tarihten günümüze öyle yapılar var ki bulundukları şehrin simgesi niteliğindedir ve artık şehrin bir parçası olmuştur. Tasarladıkları binalarla, şehirlere farklı hayatlar bahşeden, kimliklerini kazıyan ve dünya tarihinin en önemli mimarları onlar.
Mimar Sinan
Türk tarihinin en önemli mimarı olarak kabul edilen ve gösterilen Mimar Sinan, Osmanlı Devleti’nin en ünlü baş mimarıydı. Yavuz Sultan Selim döneminde yeniçeri olarak görev alan Mimar Sinan; I.Süleyman, II.Selim ve III.Murat döneminde baş mimar olarak görev yaptı. Tarihteki ünlü mimarlar arasında 350’nin üzerinde esere imza attığı bilinir.
En önemli başlıca yapıtları;
- Süleymaniye Camii
- Selimiye Camii
- Şehzade Mehmet Camii
- Mihrimah Sultan Camii
- Antik Valide Camii
Mimar Hayreddin
II.Bayezıd dönemi mimarlarından olan; Mimar Sinan’ın öğrencisi ve babasının da bir mimar olduğu düşünülen Mimar Hayreddin dünyaca ünlü Mostar Köprüsü’nü inşa etmiştir.
1993 yılında savaş nedeniyle yıkılan köprünün orijinaline sadık kalacak biçimde 1977 yılında yeniden inşa edilmeye başlanır. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Mostar Köprüsü’nün haricinde, II.Bayezid Külliyesi de ünlü mimara aittir.
Sedefkar Mehmed Ağa
Topkapı Sarayı’nda çeşitli görevlerde çalışmasının ardından Mimar Sinan’ın öğrencisi olmuştur. Mimar Sinan’ın ölümünün ardından Arabistan ve Rumeli teftişlerine çıkan Sedefkar Mehmed Ağa’nın en önemli eseri Sultanahmet Camii’dir ve inşası 7 yıl sürmüştür.
Mimar Kemaleddin
20.yüzyılın en önemli ve tarihteki ünlü mimarlardan Mimar Kemaleddin. Mühendis olarak başladığı kariyerinin ardından Almanya’da mimarlık eğitimi alır ve günümüzde de var olan pek çok önemli esere imza atar. 20 TL’lik banknotların üzerinde de Mimar Kemaleddin’in portresi yer almaktadır.
En önemli eserleri;
- Gazi Eğitim Enstitüsü (Ankara)
- Tayyare Apartmanları (İstanbul)
- Ankara Palas (Ankara)
- Bebek Camii (İstanbul)
Vedat Tek
Modern Türkiye’nin akım öncülerinden sayılan Dünyaca ünlü Türk mimarlarından Vedat Tek’in Sirkeci’de bulunan ve geçmiş dönemlerin en popüler yapıtı olan Büyük Postane adını alan mimari yapısı adından çokça kez söz ettirmiştir.
Ankara’da bulunan İkinci Meclis Binası, Haydarpaşa iskelesi, Moda iskelesi ve Ankara Palas gibi birçok başarılı mimariye imza atmıştır.
Emre Arolat
Mimari dünyasının en prestijli ödüllerine layık görülen Emre Arolat, en ünlü Türk mimarlar listesinde. Otel, havalimanı, konut, rekreasyon alanı, kültür merkezi ve kampüs gibi birçok farklı projeye ve yapıya imzasını atan çok yönlü bir mimar.
2004 yılından bu yana Londra, New York ve İstanbul olmak üç farklı noktada birden fazla faaliyet gösteren ofisi ile birçok önemli yapıya imza atıyor.
Zorlu Center, Aga Khan Ödülü’nü kazandıran İpekyok Tekstil Fabrikası ve Le Meridien Hotel; Türkiye’de en bilinen eserleridir.
Balyan Ailesi
18. ve 19.yüzyılda Osmanlı Devleti’nin pek çok yapısına imza atan, Dünyaca ünlü Mimarlardan oluşan bir aile. Tarihin en önemli mimar ailesi de denilebilir. Çırağan Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Dolmabahçe Sarayı ve Adile Sultan Sarayı ailenin en önemli yapıları ve İstanbul’un en gözde yapıları.
Ailenin tarihteki ünlü mimarları;
- Krikor Balyan
- Sarkis Balyan
- Nigoğos Balyan
- Garabet Amira Balyan
Bjarke Ingels (Danimarka)
Genç ünlü mimarlar arasında yer alan ve 1974 yılında Kopenhag’da doğan Bjarke Ingels, 2014 yılında kurulan mimarlık firması Bjarke Ingels Group, Two World Trade Center, Google’ın California kampüsü ve LEGO House gibi projelerde çalıştı.
“Evet Daha Fazlasıdır” başlığıyla yayımladığı manifestosunda tasarım yaklaşımını tanımlamak için “hazcı sürdürülebilirlik” ve “ütopik pragmatizm” olarak tanımladı.
Hiroko Kusunoki ve Nicolas Moreau (Fransa)
Japon-Fransız çift aynı zamanda mimarlık ortakları, tasarımları Helsinki’deki Guggenheim Müzesi yarışmasını kazandığında ilk kez uluslararası ilgi odağı haline geldi.
Çalışmalarını, geçmişlerini temsil etmek adına “kültürel ikilik” olarak tanımlıyor.
Ma Yansong (Çin)
Pekin ve Los Angeles merkezli MAD Architects’in kurucusu Ma Yansong, 1975 yılında Çin’de doğdu. Royal Institute of British Architects (RIBA) bursunu kazanan ilk Çinli mimar olması nedeniyle en çok aranan Asyalı mimarlardan biri haline geldi.
Çalışmaları, Çin’in yükselişi ve iyimserliğini temsil ediyor. Geleneksel Doğu Asya özelliklerini bazen de gerçeküstücülüğü ile cesur ve fütüristik unsurlarla birleştirir.
Melike Altınışık (Türkiye)
2003 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden birincilikle mezun olmasının ardından Londra’da Zaha Hadid ile yedi yıl çalışan Melike Altınışık, birçok ödül sahibidir.
İstanbul’un yeni TV ve Radyo Kulesi tasarımıyla, Avrasya şehrinin ünlü siluetine fütüristik bir doku katmıştır.
Tarihe adını altın harflerle yazdırmış dünyaca ünlü mimarlar listesi
- Frank Lloyd Wright
- Zaha Hadid
- Frank Gehry
- Norman Foster
- Tadao Ando
- Jean Nouvel
- Le Corbusier
- Rem Koolhaas
- Renzo Piano
- Oscar Niemeyer
- Antoni Gaudi
- Ieoh Ming Pei
- Mimar Sinan
- Philip Johnson
- Jørn Utzon
- Christopher Wren