Tasarımlarıyla ve ihtişamlarıyla her birinin göz dolduran güzelliği ile dünyanın en pahalı yatlarını keşfedin. Yaldızlı odalar, lüks bir yaşam sunmak için tasarlandı. Bu yatlarda havuzlar, dans pisti, sinema salonları, barlar ve dinlenme odaları bulunur. Ayrıca milyarder sahipleri için helikopterle yatlara imkanı da sunulur.
Her yat, güçlü motorlarla donatılmış, şık ve güzel bir tekne olarak tasarlandı. Yolcular hızlı seyahat ederken hiçbir rahatsızlık duymayacaklar. Yatlar en kaliteli malzemelerle inşa edildi. Işıltı ve dayanıklılık sebebiyle yüksek fiyat etiketlerine sahipler.
Büyüklüğü ve lüks faktörleri nedeniyle, bu yatlar “süperyat” olarak adlandırılır.
History Supreme – 4.8 Milyar Dolar
History Supreme yat 4.8 milyar dolarlık fiyatıyla dünyanın en pahalı yatlarından biri. İngiliz tasarımcı Hughes Stuart tarafından, tamamlanması üç yıl süren yatın yapımında; iç mekanları, gövdesi, güverte ve çıpasında saf altın kullanılmış.
Dünyanın en pahalı yatlar statüsünde olmasının sebebi daha bitmedi. 68 kilogram 24 karat altından yapılma panoramik duvar akvaryumuna da sahip ve dünyada az bulunan 18.5 karat elmastan üretilen likör şişesi de bulunuyor yatta. Ana kamarasının duvarları meteor kayasından yapılmış ve Tyrannosaurus Rex kemiklerinden inşa edilen heykel bulunuyor. Bu özellikleriyle dünyanın en lüks yatı da oluyor haliyle.
Azzam – 650 Milyon Dolar
2013 yılında suya indirilmiş olmasına rağmen ilk günkü kadar etkili ve dillerde. Azzam, 180 metrelik boyuyla dünyanın en lüks ve en büyük yatı. Aynı zamanda en pahalı yatlar arasında da ilk beşte. Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Khalifa bin Zayed Al Nahyan’a ait olan bu yatın iç mekânına ait görüntüler sır gibi saklanıyor.
Peki dünyanın en büyük yatı kaç TL’ ye mal oldu diye merak edenlerdenseniz; 2013’de yapılan yat 600 milyon dolara yapılmış günümüzde 11.282.100.000,00 TL ediyor.
Azzam’ın bir yıl boyunca seyir halinde olmasının bedeli 60 milyon dolar olduğu da kaynaklar arasında belirtilmiş. Muhtemel saldırılara karşı önlem almak için, kendi özel füze savunma sistemine de sahip.
Motor Yat A – 527 Milyon Dolar
Eski adı Topaz olan A , Lürssen’de inşa edilen abartılı yatlardan bir diğeri. Azzam gibi A da BAE’nin güçlü isimlerinden Başbakan Yardımcısı Şeyh Mansour bin Zayed Al Nahyan’a ait.
2012 yılında suya indirilen teknenin dış tasarımı Tim Heywood tarafından yapılırken, Terence Disdale’in adaşı olan Terence Disdale Design firması teknenin muhteşem iç tasarımı üzerinde çalışmıştır.
147 metre uzunluğundaki tekne, 7.990 beygir gücündeki motoruyla yaklaşık 23 knot maksimum hıza ulaşabiliyor. İki dizel jeneratör, gemideki tüm sistemler için dengeleyicilere güç sağlıyor.
Eclipse – 1.5 Milyar Dolar
Birkaç yıldır sıklıkla adını duyduğumuz, neredeyse her yerde konuşulan Rus iş adamı Roman Abramovich’e ait Eclipse yat, dünyanın en lüks yatından biri.
163,5 metre boyuyla dünyanın en uzun süperyatı unvanına sahip. Mürettebat sayısının 70 kişiyi bulduğu süperyat, 16 metre boyunda; iki adet yüzme havuzu, birkaç adet jakuzisi, iki helikopter pisti, disko salonu ve füze savunma sistemine sahip.
Zırhlı gövdesinin yanı sıra camları da kurşun geçirmez. Paparazzilerin fotoğraf çekmelerini engellemek için lazer sistemi de bulunuyor.
Dubai – 400 Milyon Dolar
Pahalı yat sahiplerinin çoğu BAE’de ikamet etmektedir ve adını Körfez ülkesinin en büyük şehirlerinden birinden alan Dubai de bir istisna değildir.
Dubai’nin BAE Başbakanı ve Dubai hükümdarı Muhammed bin Rashid Al Maktoum’a ait olduğu bildiriliyor. Yat 2006 yılında Blohm Voss tarafından inşa edilmiş ve ilk olarak Brunei Prensi Jefri Bolkiah tarafından yaptırılmıştır.
Ölçüleri 161,8 metre olan yatın iç tasarımı Platinum Yachts, dış tasarımı ise Andrew Winch tarafından yapılmıştır. Mozaik bir yüzme havuzu, çeşitli güneşlenme alanları ve jakuziler, iki katlı bir sahip güvertesi, bir helikopter pisti ve yukarıdan aydınlatıldığında renk değiştiren dairesel bir cam merdiven ile donatılmış dünyanın en abartılı yatlarından biridir.
Rising Sun – 400 Milyon Dolar
Magazine en çok konu olan yatlardan biri Rising Sun. 138 metre uzunluğunda olan yat 2010 yılında ABD’li işinsanı David Geffen tarafından satın alındı. Amazon’un CEO’su Jeff Bezos ve kız arkadaşıyla Datça sahilinde görülmesi, Barack Obama ve Leonardo di Caprio gibi ünlü isimlerin ağırlanması sebebiyle de magazinin düşmeyen listesinde.
Fulk Al Salamah – 500 Milyon Dolar
2016 yılında Mariotti tarafından inşa edilen yat, dünyanın en büyük yatları listesinde. “Barış Gemisi” anlamına geliyor ve 164 metreden oluşuyor.
En uzun yat sayılmasa da 22.000 ton brüt tonajla, uzunluk bakımından en büyük olarak kabul görüyor. Başlangıcından beri gizli tutulan proje, bilinmeyenler arasında.
Serene – 330 Milyon Dolar
Suudi Arabistan Krallığı Veliaht Prensi Muhammed bin Salman dünyanın en güçlü adamlarından biri. Güçlü motorlarla donatılan yatı Serene, kraliyet sahibinin küresel statüsünü mükemmel bir şekilde tamamlıyor.
Serene, gemiye maksimum 25 knot hız sağlayan sekiz adet dizel-elektrikli MTU 2,828 beygir motorla donatılmıştır. Tam 800.000 litrelik bir tankla 15 knot hızla 6.000 deniz mili yol kat edebilir.
133,9 metre uzunluğundaki süperyat 2011 yılında Rus Votka kralı Yuri Shefler için İtalyan gemi yapımcısı Fincantieri tarafından yapılmıştır. Dış tasarımı Espen Oeino’ya, iç tasarımı ise Reymond Langton Design‘a ait. Suudi kraliyet ailesinin gemiyi Shefler‘den ne zaman satın aldığı net olmamakla birlikte, ödediği miktarın 330 milyon dolar olduğu bildirilmektedir.
Konfor açısından gemi ‘Yüzen Saray’ olarak adlandırılıyor. Bunun nedeni, dünyadaki diğer pahalı yatlarda bulunan her türlü konfora ve çok daha fazlasına sahip olmasıdır. Kar odası, buhar odası, açık hava sineması, deniz suyu havuzu, hamam güzellik merkezi, piyano odası, gözlem odası, plaj kulübü ve dans pisti gibi birçok lüks imkâna sahiptir. Teknenin içinde deniz yaşamını görmek için bir sualtı izleme odası da bulunmaktadır.
Suudi Veliaht Prensi gemiyi satın almadan önce gemiyi kiralayan en ünlü kişilerden biri, haftalık 5 milyon ABD Doları karşılığında kiralayan milyarder Bill Gates‘ti.
Radiant – 320 Milyon Dolar
Radiant, Birleşik Arap Emirlikleri’nden iş adamı Abdulla Al Futtaim’e aittir. Lürssen tarafından 2009 yılında inşa edilen geminin dışı Tim Heywood‘un, iç mekanları ise Glen Pushelburg‘un tarzını yansıtmaktadır.
Güverteler tik ağacından yapılırken, dış cephesi alüminyumdan yapılmıştır. Radiant 110 metre boyunda ve 8.715 beygirlik ikiz MTU dizel motorlarıyla 21 knot maksimum hıza ulaşabiliyor. Kendi türündeki diğer süperyatlar gibi Radiant da plaj kulübü, masaj odası ve yüzme havuzları gibi olanaklarla yolcularının konforuna özen göstermektedir.
Radiant’ın benzersiz özelliklerinden biri de Somali açıklarındaki sularda büyük bir tehdit oluşturan korsanlara karşı kullanabileceği bir su topu.
Al Said – 300 Milyon Dolar
Al Said, 15.850 tonluk ağırlığıyla dünyanın en yüksek deplasmanlı süperyatıdır. 154 metre uzunluğundaki gemi 2008 yılında Lürssen tarafından inşa edilmiştir. Geminin dış tasarımı Espen Oeino tarafından yapılırken, iç tasarımı RWD tarafından gerçekleştirilmiştir.
Umman’ın merhum Sultanı Qaboos Bin Said Al Said‘in adını taşıyan yatın şu anda ismi açıklanmayan bir Umman kraliyet ailesine ait olduğu sanılıyor. Lüks konforunun ayrıntıları bilinmiyor, ancak en ünlü özelliklerinden biri 50 parçalık bir orkestrayı barındırabilen bir konser salonu.
Al Said, maksimum 25 knot seyir hızı sağlayan ikiz dizel 11.149 beygir MTU motorlarla donatılmıştır.
Pelorus – 300 Milyon Dolar
Pelorus başka bir klas yattır. Dünyanın en büyük yatlarından biri olan yat, 2003 yılında Lürssen tarafından inşa edilmiştir. Şu anki sahibi, milyarder ve Hong Konglu emlak kralı Samuel Tak Lee, gemiyi BAE kraliyet ailesinin adı açıklanmayan bir üyesinden satın aldı.
Adını Yunanca ‘engin’ anlamına gelen pelorious kelimesinden alan gemi 115 metre uzunluğunda. Geminin iç tasarımı Terence Disdale, dış tasarımı ise Tim Heywood tarafından yapılmıştır.
Teknenin iki Wärtsilä motoru onu en yüksek 20 knot hıza çıkarabilmektedir. En dikkat çekici özelliklerinden biri, ana yatak odasına bağlı olan ve teknenin hiçbir yerinden görülemeyen özel bir güverte.
Pelorus sık sık el değiştiren bir geçmişe sahip. Daha önce Amerikalı film kralı David Geffen’e aitti; ondan önce de Roman Abramovich tarafından Suudi Arabistanlı bir işadamından satın alınmıştı.
Chelsea FC’nin iki efsanesi John Terry ve Frank Lampard, Abramovich’in elindeyken Pelorus’ta tatil yapan ünlü isimler arasındaydı.
Sıkça Sorulan Sorular
Dünya’nın En Büyük Yatı Hangisi?
Azzam, 180 metrelik boyuyla dünyanın en lüks ve en büyük yatı. Aynı zamanda en pahalı yatlar arasında da ilk beşte.
Türkiyenin En Büyük Yatı MV Savarona Kimin?
Denize indiği tarih olan 28 Mart 1931’de dünyanın en büyük yatıydı, günümüzde de en büyükler arasında yer alan Türkiye’nin Ertuğrul yatından sonraki Cumhurbaşkanlığı yatı olarak geçiyor.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ait olan yat 2038 yılına kadar armatör Kahraman Sadıkoğlu’na kiralanmış.
Dünyanın en pahalı yatının sahibi kim?
Dünyanın en pahalı yatı olan History Supreme, Shangri-La Hotels and Resorts’un kurucusu Robert Kuok olduğu düşünülen Malezyalı bir iş adamına ait.
En pahalı yat hangi ünlüye ait?
Daha önce de belirtildiği gibi, en pahalı yatın sahibinin Malezyalı işadamı Robert Kuok olduğuna inanılıyor. Ancak mega yat sahiplerinin çoğu Körfez ülkelerinden, özellikle de BAE ve Suudi Arabistan’dan geliyor.
Bir yatı pahalı yapan nedir?
Bir yatın maliyeti çoğunlukla yapımında kullanılan malzemelere göre belirlenir. Örneğin, History Supreme altın ve platin yapısal donanımlara sahiptir. Başka hiçbir tekne bu iki metali History Supreme kadar kapsamlı bir şekilde kullanmamaktadır.
Teknoloji ve lüks olanaklar da bir teknenin maliyetini belirler. Örneğin, hem Eclipse hem de Azzam füze savunma sistemleriyle donatılmıştır. Ayrıca, Eclipse aynı zamanda dünyanın en hızlı yatlarından biridir.
Öte yandan Serene, yolcularına abartılı yatların çoğu tarafından eşleştirilemeyen olanaklar sunmaktadır.