Beyoğlu’nun Görülmesi Gereken Kiliseleri

Fotoğraf sahibi: Mikhail Nilov (@Mikhail Nilov on Pexels)

Geçmişten günümüze farklı kültürlerin kucak açtığı, farklı dine mensup insanları içinde barındıran Beyoğlu’nun anlamı herkes için farklı.

En bilinen rakamla 10 adet kilise bulunan Beyoğlu’nda tarihi dokusunu bozmamış, ibadete açık olduğu gibi herkes tarafından ziyarete de açık olan birbirinden anlamlı Beyoğlu kiliselerini bu yazıda bulabilirsiniz.

Taksimde hangi kilise var? İşte Beyoğlu Kiliseleri

 

St. Antuan Kilisesi

Taksimdeki en gözde kilise olan İstiklal Caddesinde gezilebilecekler arasında. İlgi çeken mimarisi, loş ve otantik yapısı özellikle noel dönemindeki süslemeleriyle daha da sıcak bir atmosfer yaratıyor.

Geçmişinin 1912 yılına dayandığı, İstanbul’un en büyük Katolik Kilisesidir. Cephesi kırmızı tuğla taşlarla örülmüş, İstanbul doğumlu İtalyan bir Mimar olan Giulio Mongeri tarafından, İtalyan Neogotik üslubuyla inşa edilmiş.

İstiklal caddesindeki kiliseler arasında diğer din mensupları tarafından da en sık ziyaret edilen kiliselerden biridir.

İstiklal caddesindeki kiliseler arasında açık ara en çok bilinen ve her din mensubundan kimseler tarafından ziyaret edilen en gözde kiliselerden biri.

Sent Antuan Kilisesi’nin İnanılmaz  Hikayesi 

Aslen kilisenin tarihi 13.yüzyıla kadar dayanıyor. İlk olarak 1230 yılında inşa edilmiş. Assisili Aziz Fransua adına yapılmış. 1639 yılında çıkan bir yangın ve bu yangınla baş edilemeyerek harap olan kilise, yangından sonra tekrar ibadete açılması için onarılmış. Fakat 1660 yılında yine bir yangın vakası yaşanmış. Kilise tekrar onarılarak ibadete açılmış. Ardı arkası kesilmeyen şanssızlıklarıyla 1696 yılında tekrar yanmış. Diğer yangınlardan daha büyük hasara maruz kalan kilise, kullanılamaz hale gelmiş.

 3 kez yangın çıkması halk tarafından da birtakım rivayetlere konu olmuş ve kilisenin lanetlendiği düşüncesi yayılmış.

Terk edilen kilise, İstanbul’un Beyoğlu’ndaki yeni yerine taşınarak, 1724 yılında yeniden yapılmış. Aziz Antuan ismini de Osmanlı İmparatorluğu tarafından almıştır.

Talihsizliklerin bitmediği Aziz Antuan Kilisesi bu seferde 1904 yılında, yeni tramvay yolu yapılmak için yıkılmak zorunda kalıyor. Bu durumun üzerine rahipler, aynı cadde üzerinde yeni bir kilise açmak için arayışa başlıyorlar. Düzenlenen özel bir toplantı ile bölge temsilcisi peder, Giuseppe Caneve’yi ağırlayarak projeyi kutsamış. Akabinde 1 Kasım 1905 yılında proje onaylanarak resmiyet kazanmış.

Günümüzde Sent Antuan Kilisesi adıyla bilinen kilisenin ilk temeli 1907 yılında atılmış. Maddi yetersizlikler nedeniyle yapım bir süre ertelenmiş ve 3 yılın ardından 1910 yılında yeniden temeller atılmaya başlanmış. 1912 yılında Hristiyanlar için ibadete açılmış. 1967 yılında Türkiye’de ilk kez papa tarafından ayin sunulmuş.

St. Antuan Kilisesi ayin saatleri;

Pazar günü

  • İngilizce Ayin: 10.00
  • İtalyanca Ayin: 11.30
  • Lehçe Ayin Saati: 11.30
  • Türkçe Ayin Saati: 19.00

Hafta içi her gün İngilizce ayin saatleri 08.00; Salı, Perşembe ve Cuma günleri Türkçe ayin saati; 19.00’da yapılıyor.

 Ek olarak Cumartesi günü sabah 08.00’de İngilizce ve İtalyanca yapılan ayin saati Türkçe olarak da 19.00’da yapılmakta.

Santa Maria Draperis Kilisesi

St. Antuan Kilisesi gibi, İstiklal caddesindeki kiliselerden biri. Kilise 1584 yılında Galata’da gerçekleşen yangında yok olunca, Madam Draperis adlı kişi, kilisenin yeniden inşa edilmesi adına arsa bağışlıyor ve 1590’lı yıllarda “Santa Maria Draperis” adıyla tekrar açılıyor kilise. 1660 yılında tekrar bir yangın yaşanıp yeniden yapılandırıldıktan sonra 1678’de tekrar bir yangın yaşanıyor ve bunun üzerine kilise Galata civarında yapılmasına karar verilerek Beyoğlu’na taşınıyor.

Artık bilinçle mi yakılıyor bu kiliseler bilinmez ama tekrar yangın çıkıyor, yeniden yapılanıyor. Şaka gibi ama 1870 yılında bugünkü olduğu yerde yeniden yanıyor ama yine inşa ediliyor. Şu anki kilise, son yangında tekrar yapılanan hali.

 

Aya Triada Kilisesi

19. yüzyılda en ince detaylarına kadar işlenerek inşa edilmiş olan Aya Triada Kilisesi, Taksim İstiklal Caddesi’nde yer alıyor.

Taksim meydanında oldukça büyük olan bu kilise Rum Ortodoks Kilisesi olarak geçiyor. Aya Triada Kilisesi;  “Kutsal Üçleme” anlamına geliyor. Büyük bir bahçe ve avluya sahip olan bu kiliseyi özel kılanlardan bir diğer noktası orijinal haliyle duruyor olması.

Beyoğlu kiliselerinden Aya Triada Kilisesi, Taksim Meydanı’nın güneybatısında Meşelik Sokağı ve İstiklal Caddesi ile Sıraselviler Caddesi’nin ortak kesişiminde bulunuyor. İstanbul’da yer alan en büyük Rum Ortodoks kiliselerinden biri. Rum cemaai tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.

Kilisenin bulunduğu arazide önceleri eski bir Rum Ortodoks mezarlığı ve Aya Yorgi’ye atfedilmiş ahşap kilise varmış. Dönemin Rum Ortodoks cemaatinin ihtiyaçlarına karışık alamadığı düşüncesiyle kilisenin mezarlıkla birlikte yıkılması ve yerine daha görkemli bir kilise yapılmasına karar verilmiş.

Tıpkı Ayasofya’da olduğu gibi, kubbeyi taşıyan dört pandantifin üzerinde altı kanatlı Seraf meleklerinin freskleri bulunuyor.

 

 

Kırım Kilisesi

Sultan Abdülmecit tarafından; 1868 yılında Kırım Savaşı ardından savaş anısına binaen yapılan Anglikan kilisesi olan Kırım Kilisesi, Kırım’ı Anma Kilisesi olarak da anılıyor. Kilisenin çizimi Londra Adalet Sarayı’nın mimarı olan G.E Street tarafından yapılmış.

 

Üç Horan Ermeni Kilisesi

Beyoğlu kiliselerinden biri olan Surp Yerrortutyun Ermeni Kilisesi olarak da bilinen Üç Horan Ermeni Kilisesi, yapım sürecine dair net bilgiler olmamasına rağmen 16.yüzyıldan kalma olduğu söyleniyor.

Kilise ile ilgili günümüze ulaşan belgelerde 1503 yılında yazılmış, Üç Horan adlı elyazması ve sultanın mührünün bulunduğu senet var.

1805 yılında Surp Eçmiyadzin Çocuk Okulu’na çeviriliyor. 1836’da ise Dolmabahçe Sarayı’nın mimari Garabed Amira Balyan’ın çabalarıyla yeniden inşa ediliyor ve 1838 yılından beri ibadete açık olarak devam ediyor.

Beyoğlu’nda bulunan diğer kiliseler

 

 

arisato
Önceki
Türkiye’de İzole Tatil Yapabileceğiniz Gözlerden Uzak En İyi Oteller

Türkiye’de İzole Tatil Yapabileceğiniz Gözlerden Uzak En İyi Oteller

Sonraki
En İyi Organizasyon Firmaları

En İyi Organizasyon Firmaları

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.