Köpekler ve Onların Bize Güveni

Fotoğraf sahibi: PicsbyFran (@PicsbyFran on Pixabay)

Hayvanları Neden Sevmeliyiz?

Merhaba arkadaşlar ben delifisek bugün bu blogda sizlere, bize verilmiş en güzel ni-metlerden biri olan hayvanlardan biraz bahsedeceğim öncelikle şunu belirtmek isterim ki hayvanlar dilsiz diye bizim onlara karışma hakkımız doğmuyor. Hatta onlar bize konuşma anlamında tepki vermedikleri için bence biz diğer insanlara anlatmadığımız hatta anlatamadığımız çoğu şeyi hayvanlara anlayabiliyoruz bu hayvanları sevmek için bence gayet geçerli bir sebep hem onlar bize ne kadar bağlanırsa bizim için işler o kadar iyileşir çünkü onun için en iyi arkadaş sizsiniz ve bu sizin bir hayranınız olduğu anlamına geliyor. Düşünsenize sizi çok ama çok seven bir arkadaşınız var bu gerçekten iyi hissettirecektir.

Japonya’daki Bir Araştırma

Arkadaşlar bir üstteki paragrafta sürekli hayvanların bize arkadaş olduklarindan bahsettim. Şimdi ise size bu olayın bilimsel boyutunu anlatacağım. O zaman artık başlayalım. Japonya’da Kyoto Üniversitesi’nden Akiko Takaoka’nın liderlik yaptığı bir ekip köpekler üzerinde şu deneyi yapıyorlar:

  1. Köpekler içinde yemek olduğu bilinen bir kaba yönlendiriliyor.
  2. Köpekler içi boş olan kaba yönlendiriliyor.
  3. Yine dolu bir kaba doğru yönlendirdiler.

Araştırma Sonuçları 

3. adımda köpeklerin çoğu kabın yanına gitmemiş fakat içeriye başka bir görevli girip kabı işaret ettiğinde köpeklerin kaba gittiği gözlemlenlenmiştir.

Bu sonuçlar, köpeklerin yalnızca insanların fiziksel işaret dilini anlamada yetenekli olduklarını değil, aynı zamanda ipuçları sunan ve sonuçta çıkarımına bağlı olarak davranışlarını esnek bir şekilde değiştiren bir insanın güvenilirliği hakkında da çıkarımlar yaptıklarını göstermektedir.’

Takaoka şunları ekledi: ‘Köpekler düşündüğümüzden daha karmaşık bir sosyal zekaya sahipler. Bu sosyal zeka, insanlarla birlikte var oldukları uzun geçmişte seçici bir şekilde gelişti.’

 

 

Hüseyin
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinde okuyorum.
Subscribe
Bildir
1 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Genel Görelilik ve Kütleçekim Kuvveti Nedir?

Genel Görelilik ve Kütleçekim Kuvveti Nedir?

Sonraki
BİR KAÇIŞ HİKAYESİ-BÖLÜM 6

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.