Yerli Türk Gençlik Filmleri | Üniversite & Lise Temalı Filmler

Yerli Türk Gençlik Filmleri Üniversite & Lise Temalı Filmler

Gençlik Filmleri

Sizlerle şimdiye kadar filmler ve diziler hakkında birçok paylaşım yaptım. Bugünkü konumuz ise izlemekten kendimizi alıkoyamadığımız gençlik filmleri. Bu nadide listede gençliği yansıtan Türk yapımı lise filmleri, üniversite filmlerine yer vereceğim. Her ne kadar yabancı yapımlara bakılınca Türkiye’de çok az sayıda gençlik temalı film çekmiş olsak da arada kaçırmış olabileceğim filmler olabilir. Şimdiden keyifli okumalar dilerim.

En başta tüm türk gençlik filmlerini liste olarak sizlere sunuyorum. Sonrasında lise ve üniversite filmleri olarak ayrı ayrı başlıklarda inceleyeceğim. En son da en iyi gençlik filmlerini listeleyeceğim.

  • Aşk Taktikleri – Love Tactics
  • Geçen Yaz – Last Summer
  • Yarına Tek Bilet – One-Way to Tomorrow
  • Çekmeköy Underground
  • Çılgın Dersane
  • Nadide Hayat
  • Sınav
  • Biz Böyleyiz
  • Biz Size Döneriz
  • Son Ders: Aşk ve Üniversite
  • Hababam Sınıfı
  • Anadolu Kartalları
  • Adab-ı Muaşeret
  • Ayakta Kal
  • Avanak Kuzenler
  • Bana Şans Dile
  • Mezuniyet
  • Şaşkın
  • İki Genç Kız
  • Plajda
  • Okul

Yerli & Türk Lise Filmleri

Bu bölümde yukarıdaki listemden sizlere özel seçtiğim türk lise filmlerini karışık olarak sıralıyorum. Hoşunuza giden veya önerileriniz olursa yorumlarda belirtmeyi unutmayın.

Hababam Sınıfı Film Serisi

türk gençlik lise filmi hababam sınıfı

Her Türk genci mutlaka Hababam sınıfı filmlerinden birini mutlaka izlemiştir. Yerli gençlik filmi denilince akla ilk gelen yapım, televizyonda da sıklıkla gösterilir. Bu kült yapım, yıllar geçse de unutulmayacak ve hep gönüllerde yeri korunacak. Rıfat Ilgaz’ın aynı adlı eserinden uyarlanan filmlerin yönetmen koltuğunda usta yönetmenler Kartal Tibet, Doğa Can Anafarta, Ertem Eğilmez oturuyor.

Film, Özel Çamlıca Lisesi’nin yeni müdür yardımcısı ve tarih öğretmeni Mahmut Hoca, kendince zorlayıcı disiplin yöntemleriyle okulun 6-A Edebiyat sınıfını kontrol altına almaya çalışmasıyla başlıyor. Öğrencilerinin sorumlu davranmalarını ve hatalarından ders almalarını sağlamaya çalışır, hatta gerekirse sert cezalara da başvurur. Öğrenciler bazı yaramazlıkları bilerek yapsa da, onların kontrolü dışında gerçekleşen bir dizi olaylar silsilesi de vardır.

Sınav

türk gençlik lise filmi sınav

Yönetmenliğini Ömer Faruk Sorak‘ın yaptığı film, Türk gençlik filmi denilince akla ilk gelen filmler arasındadır. Sebebi ise hem kaliteli oyuncu kadrosu hem de Türk gencinin en önemli sorununa parmak basmasıdır. Çağımızın en tartışmalı sınav sistemlerinden biri olan ÖSS’ye hazırlanan binlerce öğrenci arasında Gamze, Uluç, Kaan, Mert ve Sinan adlı beş genç de yer alıyor. Sınavı geçemeyeceklerinden, ailelerini ve arkadaşlarını hayal kırıklığına uğratacaklarından endişe duyarlar. Notlarını kendileri çalışarak yükseltemeyeceklerini anlayan gençler, lise başarı puanlarını yükseltmek için sınav sorularını çalmaya karar verirler. İlk problemden kurtulan öğrenciler aynı başarıyı ÖSS’de de gösterebilecekler mi?

Bana Şans Dile

türk gençlik lise filmi bana şans dile

Az bilinen türk lise filmleri arasında usta oyuncu kadrosuyla yer alan filmin yönetmen koltuğunda Çağan Irmak yer alıyor. Çağan Irmak’ın ilk uzun metrajlı filmi olması ve yenilikçi hikaye anlatımıyla dikkat çekiyor.

Film, sessiz, içine kapanık, sosyalleşme konusunda pek de iyi olmayan ve kimseyle iletişim kuramayan yalnız bir lise öğrencisi Bahadır’ı anlatıyor. Bir sabah uyandığında dünya Bahadır için bambaşka bir yer oluyor. Okula silahla giden Bahadır, bu şekilde dünyayı değiştirebileceğini ummaktadır. Bahadır okuluna vardığında sınıf arkadaşlarını rehin alır ve onları en çok üzen anılarını paylaşmalarını ister. Her konuşmacının konuyla ilgili benzersiz bir bakış açısı vardır. Ortaya çıkan sonuç şiddet, aşk, iletişim ve aile yaşamının etkileri hakkında güçlü bir ifade sergiliyor.

Okul

gençlik lise filmi okul

Gökalp, okulun başından beri Güldem’e aşıktır. Gökalp, Güldem için hikayeler yazar ve okulun çeşitli yerlerinde onları bırakarak fark edilmeye çalışır, ancak bunu bir türlü başaramaz ve bir gün gizemli bir mektup bırakarak kendini öldürür. Gökalp’in ölümünden bir yıl sonra, ölümünün yıl dönümünde garip olaylar yaşanır. Bu olaylardan etkilenen sadece Güldem değildir. Güldem’in etrafındakiler de etkilenir. Herkes tehdit altındadır. Bir süre sonra gerçek ortaya çıkar ve Gökalp’in hayaleti ÖSS’ye kısa bir süre kala onun intiharına neden olan herkesten intikam alır.

Mezuniyet

lise gençlik filmi mezuniyet 2009

Az bilenen yerli türk gençlik filmlerinden olan Mezuniyet, oyuncu kadrosunu görünce “yok artık, bunu nasıl duymayız” moduna sokuyor. Filmde İlker Ayrık, Engin Altan Düzyatan, Uraz Kaygılaroğlu, Gül Gölge, Billur Kalkavan ve Ümit Erdim bulunuyor.

Filmin konusu şöyle işleniyor: zenginlerin okuduğu bir liseye devam eden Umut ve arkadaşları, bir yıl önce arkadaşları Polat’ın intihar etmesinden derinden etkilenir.. Öğrencilerin tamamı mezuniyet gecesini bir yüzleşme ve veda olarak görmektedir. Öte yandan gecekondu mahallesinde yaşayan Aykut, arkadaşlarının yardımıyla mezuniyet gecesinde babasının arabasını çalmaya karar verir. Bu gece bütün gençlerin yolları geri dönülmez bir şekilde kesişecek, kaderleri ayrılmaz bir şekilde bağlanacaktır. Olayın içine cinsellik ve uyuşturucu da girince ortalık 56 moduna girecektir.

Adab-ı Muaşeret

gençlik lise filmi adabı muaşeret

Aykut, yılın ortasında yeni bir özel okula transfer oldu. Okul müdürü babası onu okulda görmekten çok heyecanlıydı. Aykut başta gergindi ama kısa sürede yeni ortama alıştı. Okulda Aykut’un babası Nurettin’in hizaya sokmaya çalıştığı iki gruptan oluşan kız ve erkek grubu vardır. Kız grubuna “Adab-ı Muaşeret”, erkek grubuna “Mokokolar” denir. Herkesin kabul görmediği gruplar, birbirleriyle acımasızca rekabet ederler. Aykut ve Zeynep’in aşkı karşılıksız bir çekim olarak başlar. Her iki tarafın da parçası olamazlar, ancak her ikisinin de ilişkilerini gizli tutmak için nedenleri vardır.

Çılgın Dersane

plaj lise filmi seksi çılgın dersane

Evet geldik Türk gençlik filmleri tarihinin en hoyrat en can alıcı yaz ve plaj gençlik filmi Çılgın Dersane’ye. Evet, yanlış okumadınız “dersane”. Hiç uzatmaya gerek yok çünkü filmin konusu o kadar uzun değil. Bir dershane toplanıp yaz tatiline gidiyor ve sadece eğleniyorlar, hem de hunharca. Türk yapımcılar gençlik filmi olsun, üstüne plaj filmi teması da koyalım demişler ve ortaya bu güzide gençlik filmi çıkmış. Benim favori karakterim “Kurdela” Duygu Çetinkaya, filmde sırıtmayan tek kişi o diyebilirim. Tüm seriyi izleyebilirsiniz, Amerikan pastası tarzı iyi bir vakit öldürücüdür.

Ayakta Kal

yerli liseli filmi ayakta kal

Ayakta Kal, gençlik enerjisi, komedi ve drama dolu bir türk okul filmi. Kendinizi enerjik hissettiğinizde ve eğlenmek istediğinizde izlemek için mükemmel bir film. Devlet liselerinin gençleri ile özel okulların öğrencileri arasındaki klasik sınıf çatışmalarının anlatıldığı Gençlik filminde ara sıra ağlayacak, ara sıra da gülecek, hoş sürprizler, komedi ve dram sahneleriyle ortaya karışık bir zevk alacaksınız. Film klasik Türk mentalitesi ile çekildiği için klişelerden de kaçamayaksınız.

Yerli & Türk Üniversite Filmleri

Son Ders: Aşk ve Üniversite

yerli üniversite filmi Son Ders_ Aşk ve Üniversite

Son Ders: Aşk ve Üniversite, nadir yerli üniversite filmlerinden biri ve oyuncu kadrosunda büyük usta Ferhan Şensoy, Kaan Urgancıoğlu, Ekin Türkmen ve Durul Bazan bulunuyor.

Filmin yönetmenleri Mustafa Uğur Yağcıoğlu ve Iraz Okumuş, kameralarını Türk sinemasında nadiren görülen bir konuya odaklar: şehirlilerin en değerli zamanlarını geçirdikleri kampüs hayatından bir kesite. Ölü Ozanlar Derneği tarzında geçen bu gençlik filminin başrolünü büyük sanatçı Ferhan Şensoy‘un üstleniyor. Son Ders: Aşk ve Üniversite’nin mesajı ise, “Söylemek istediklerini, duygularını ve hayattaki sevgiyi erteleme. Hayat planladığın gibi gitmese bile, yarın hiç gelmeyebilir. Memleketine dönen değerli bir Türk hocanın üniversite öğrencilerine öğretecekleri, okuldaki standart müfredatta öğrendiklerinin çok ötesinde olacaktır.

Nadide Hayat

yerli üniversite filmi Nadide Hayat

Listemdeki ikinci üniversite filmi kıvamında geçen film Nadide Hayat. Yönetmen koltuğunda Çağan Irmak, başrolde Demet Akbağ ve Yetkin Dikinciler bulunuyor. 30 yıllık hayat arkadaşını kaybeden Nadide, kendisini derin bir yas döneminin içinde bulur. Her gün kendine bir hobi bulmaya çalışan Nadide, bir süre sonra bundan sıkılır. Üniversite hayatına kaldığı yerden geri dönen Nadide, ardından gizemli bir kaptanla birlikte bir yolculuğa çıkacaktır.

En İyi Yerli & Türk Gençlik Filmleri

Biz Böyleyiz

yaz gençlik filmi Biz Böyleyiz

Yönetmen Caner Özyurtlu arkadaşlarıyla otururken “ben neden Netflix’e dizi yapmıyorum ya” demiş ve Berrak Tüzünataç’ı gaza getirmiş. Sonrasında Melikşah Altuntaş da öykü de benden demiş ama tek bir şartla: arada bi şarkı söylemezsem olmaz. Bağlantılar vs. kullanılıp Caner Bey ve arkadaşları toplanıp Netflix’e bir gençlik filmi satmışlar 🙂 Konu da direkt kendileri sanırım, yani yıllar sonra bir araya gelen arkadaşlar. Açıp netflix üzerinden çıtır çerez izleyebilirsiniz.

Geçen Yaz – Last Summer

gençlik yaz filmi Geçen Yaz - Last Summer

Netflix’in Türkiye piyasasında benim niye plaj ve yaz filmim yok demiş ve ütopik bir Türkiye resmedilerek bir film ortaya konmuş. Klasik yazlıkçı tayfadan bir çocuk büyümüş ve ondan büyük başka bir kıza vurulmuş. Bu her yazlıkçının başından geçmiştir. Kendinizi bulabileceğiniz bir hikaye. Çıtır çerez hüplet gitsin.

Yarına Tek Bilet – One-Way to Tomorrow

türk gençlik filmi Yarına Tek Bilet - One-Way to Tomorrow

Şans eseri aynı düğüne trenle giden bir de üstüne üstlük aynı kompartımanda bilet alan 2 kişiyi konu alan filmimizde Netflix sıradanın dışında olmaya çalışan bir gençlik filmine işe onay vermiş. Tek lokmada gidiyor, akıyor efendim. Başrolde Dilan Çiçek Deniz ve yerli Joker Metin Akdülger bulunuyor.

Avanak Kuzenler

yerli gençlik filmi avanak kuzenler

Tankut, Neco ve Serkan ile Melike’nin saçma ve ilgi çekmeyen olaylarını anlatan filmi neden 400.000 kişinin seyrettiği hala gizemini koruyor. Dibi düşmüş türk genci filmi olan bu yapım çıtır çerez olarak bile gitmez arkadaşlar. x10 yapıp izleyebilirsiniz, aşağısına kesinlikle düşmeyin.

Plajda

türk plaj gençlik filmi plajda

Hayalleri sinema filminde oynamak olan iki karakter Ali ve Can “Plajda” adlı bir film çeken yönetmenin gözüne girmek için bir takım aksiyonlara giriyor. Tabii ki türk filmlerinin olmazsa olmazı mafyanın eline düşüyorlar, kılıktan kılığa giriyorlar. Bir de unutmadan asıl kızımızın Tuba Ünsal olduğunu da söylemeden geçmeyeyim. Yaz, kum, güneş ve tipik bir gençlik filmi olan “Plajda” sanıyorum ki tatille işi bir araya getirmek isteyen sinema sektörümüzün icat ettiği nadide temalardan.

Aşk Taktikleri – Love Tactics

gençlik filmi Aşk Taktikleri - Love Tactics

Bir reklam yöneticisi ve bir moda tasarımcısı blog yazarı aşka inanmadıkları için, alışılmadık taktiklerle birbirlerinin aklını başından almak üzere bahse girerler. Acaba Demet Özdemir blog kısmını kooplog’da yazsa nasıl olurdu? 🙂 Keyifli bir çıtır film olmuş. Zaten Demet Özdemir ne çekse şu sıralar popüler olduğu için rakun gibi atlanacağı kesin. E karşısına da Şükrü Özyıldız’ı koyarsan lotoyu vurmuş oluyorsun haliyle.

İki Genç Kız

gençlik temalı film İki Genç Kız

İki Genç Kız, Perihan Mağden’in 2002’de yayınlanan lezbiyen temalı aynı adlı romanından uyarlanan, yönetmenliğini Kutluğ Ataman’ın yaptığı 2005 Türk sinema filmidir. Film, farklı sosyal çevrelerden gelen ve sonunda arkadaş olan iki genç kızın hikayesini anlatıyor. Filmin anlatımı romanın gerçekçiliğinden kopuk değil. İki genç kız filmi, ulusal ve uluslararası festivallerde birçok ödül kazanmıştır. Oyuncalar ise Hülya Avşar, Vildan Atasever ve Feride Çetin bulunuyor. Oyunculuklar amatör olduğu için gençlik filmi tadında olsa da tamamına katlanamayabilirsiniz.

Anadolu Kartalları

yerli gençlik filmi anadolu kartalları

Kısaca Türk yapımı ve gençlik temalı tersten Top Gun: Maverick diyebiliriz. Filmin yönetmeni Ömer Vargı ve oyuncuları çok bilinen ünlü isimler olsa da benim gözümde 10 milyon dolar harcanmış ortalama bir gençlik filmi olarak yer ediyor. Bir grup pilot olmak isteyen genci anlatan filmde Çağatay Ulusoy, Engin Altan Düzyatan, Özge Özpirinççi, Hande Subaşı, Alper Saldıran, Ekin Türkmen ve Alpay Kemal Atalan bulunuyor.

Biz Size Döneriz

gençlik filmi Biz Size Döneriz

Yönetmen koltuğunda Doğa Can Anafarta’nın oturduğu film gençlerin sorunlarına odaklanan tam bir gençlik filmi. Sevgili Fırat Albayram ve değerli eşi Ceyda Kasabalı’nın başrollerinde bulunduğu Hande Soral ve Bestemsu Özdemir’in kadroya değer kattığı film yerli gençlik komedi dalından izleyenlerin karşısına çıkıyor.

Fırat Albayram eskiden Twitch yayınlarında direkt filmin tamamını izlediği anları eğer kapatmadıysa kanalından bulabilirsiniz. Noluyo Ya? duosuna bir can’dan selamlar. Cancıklar izlemesin filmi.

Çekmeköy Underground

gençlik filmi Çekmeköy Underground

Arabesk rap, cezaevi, aşk, varoşlar ve türk gençliğinin harmanı olan film Aysim Türkmen’in ilk uzun metrajlı filmidir. Film, imkanları ne kadar kısıtlı olursa olsun hayallerinin peşinden gitmeye kararlı, dezavantajlı mahallelerden gençlerin hikayesini anlatıyor. Dansları, şarkıları ve benzersiz tarzlarıyla dünyaya sunacak bir şeyleri olduğunu gösteriyorlar. İçinde bulundukları zor şartlara rağmen hayallerinden asla vazgeçmezler. Çekmeköy Underground’nda kendilerini zor durumda bulan ama mahallelerini lüks semtlere çeviren gençlerin yolculuklarını takip ediyoruz.

Şaşkın

yaz gençlik filmi şaşkın

Film, bir radyo programında mükemmel aşk hakkında yorum yapan bir kıza aşık olan ve onun izini çalıştığı bir otele kadar süren genç bir adam olan Mehmet’i konu alıyor. Mehmet ve en yakın arkadaşı Çetin bu gizemli kızı bulmak için tatil köyüne giderler ve olaylar gelişir.

Tüm film ve diziler için beni takip etmeyi unutmayın. Konu önerileriniz olursa yorumlardan bana ulaşabilirsiniz. Aklınıza gelen yeni gençlik temalı yerli film olursa mutlaka belirtin ki listemi güncelleyeyim. Okuduğunuz için teşekkürler.

Filmograf
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Hafta Sonu Aileyle İzlenebilecek Animasyon Filmler

Hafta Sonu Aileyle İzlenebilecek Animasyon Filmler

Sonraki
Beni Öldürmeyen Şey, Güçlendirir!

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.