Bu geçici hayatta. Sebeplere, mallara, ortamlara, mekanlara, insanlara ne kadarda çok bağlanmışız. Önceliklerimizi şaşırmışız, kendimizi şaşırmışız. Sıraları, amaçları, imkanları, görevleri, vakitleri, zamanları karıştırmışız. Şaşkın bir halde gezer olmuşuz. Suç hangimizde? Her gün yenilenen imkanlarda mı? Her gün yenilenen teknolojide mi? Yoksa bizde mi? Bunun cevabını hepimiz çok iyi biliyoruz. Suçlu olduğumuzu da biliyoruz. Ama artık geçti, olan oldu, artık eskisi gibi olmaz diyoruz. Evet eskisi gibi olmayacak milyonlarca şey var. Ama bu bizim kişiliğimizle alakası yok. Biz yine eskisi gibi olabilir ve kendimize yani özümüze dönebilir tekrar önceliklerimizi, vakitlerimizi, harcadıklarımızı düzeltebilir bu sefer daha dikkatli olabiliriz. Dünya eskisi gibi olmayacak ama biz eskisi gibi olabiliriz. Tıpkı telefonların şarjı bittiği gibi insanlarında şarjı biter. Telefonun şarjı bittiğinde ne oluyor biliyorsun. Şu an zaten canın sıkkın, yolunda gitmeyen şeyler var, yoğunsun. Birde telefonunu kullanamazsan ne hale gelebileceğini tahmin edebiliyorsun.
İnsanlarında şarjı var bizimde şarjımız bittiğimizde kendimizi kullanamıyoruz, dengemizi koruyamıyoruz, iletişimimiz bozuluyor, dünyadan kopuyoruz, farkında olmadan farklı alemleri geziyoruz. Hani gözün dalar, kendini anlık düşünceler içinde bulursun ondan bahsediyorum. Halsiz kalıyoruz, en zoru da kafamızı yastıktan kaldıramıyoruz. İşte bunların tamamı şarjımızın olmadığının örnekleri. Ama şarjımız olduğunda ne oluyor. Yerimizde duramıyoruz, oradan oraya koşuyoruz, işte kısacası yukarıdaki anlattıklarımın tersi oluyor öyle değil mi? Peki sizce hangi mod bize daha uygun? Beden şarjımızın full olması değil mi? O zaman şarjımızı nasıl koruyacağız ki? Önceliklerimizi belirleyeceğiz, kendimizi tanıyacağız, neyi severiz, neyi sevmeyiz, neyi yapar, neyi yapmayız bunları bir bilmemiz lazım. Çünkü ona koşarsak, buna koşarsak, onu yapmaya, bunu yapmaya kalkışırsak gün bitmeden şarjımız olur %15, Tabii bu enerji, şarj kısmında beyinde, akıl da devreye giriyor. En çokta şarjı tüketen kısım beyin. Beyini boş şeylere, gereksizlere harcamamalıyız. Ona kafa yor, bunu düşün, ona takıl, bunu izle, ona bak, bunu oyna falan beyin artık odaklanmada, algılamada, düşünmede, tepki vermede zorlanır şarjınız %15, iken anlık %5, olduğunu görürsünüz. O yüzden burada uykuyu vaktinde almak, yerine göre kullanmak çok önemli desem de yani teknoloji o kadar çok yoğunken uykuyu vaktinde almak çok zor. Teknolojiyi az kullanmaya gayret edeceğiz. Önceliklerimizi düzeltirken teknoloji 1. Sırada olmayacak. Bunu yaparsak güne %50, başlamış oluruz.
Uyandığımızda ibadetimiz, kişisel bakımımız, yemeğimiz, planımız, vakit ayarlamalarımız, sporumuz falan. Ohooo ne kadar çok ilk önceliklerimiz çıkıyor değil mi? En son telefona bakarsın. Hem bak sana bir güzellik söyleyeceğim. Sen bu öncelikleri yapana kadar. Telefonun da şarjı tasarruf etmiş olur, hem de senin şarjın tam şekilde güne başlamış olursunuz. Bu arada yukarıda konusu açılmış ama tamamlanmamış bir paragraf var. Neyi yapabiliriz, neyi severiz, neyi yapamaz, neyden nefret ederiz kısacası kendimizi tanımamız hem kendimiz için hem de çevrendeki insanlar için önemlidir. Bu biraz sizi güvenli tutar. Sizi kullanmak isteyenlere, sizi fırsata tutmak isteyenlere karşı önlemdir bu. Sizi köle gibi onu yap, bunu getir, şunu söyle, bunu böyle yap falan hayırdır? Beni tüketmene izin vermem dedirtecek bir önlemdir 🙂 Mesela bunu yap denildiğinde, bakarsın seni aşıyor güzellikle dersin ben onu yapamam veya yapmaya engel durumun vardır yapamazsın. Eğer ki yapmaya kalkarsan sen zararlı çıkarsın. Mesela bilmem ne tonda koli taşıman söylendi. Baktın ki kaldıramazsın güzellikle dersin ben onu kaldıramam. Eğer kaldırmaya çalışırsan sen ezilirsin. İşte diyorum bu yüzden kendinizi tanıyın, kendinizi bilin, ona göre hareket edin ki ne enerjiniz erkenden tükensin ne de Aire ten telefon gibi bozulasın. Son olarak tekrar başa dönüyor ve son sözlerimi söylüyorum. Herşye bağlı kalmaktan çok kendinize bağlı kalın. Kendiniz dışında hiçbir şey, hiç bağlılık sizi formda, enerjide, dengede tutmayacak. Öncelikleriniz kendinizi şarj etmede olsun. Siz kendinize bakarsanız, gün bittiğinde enerjiniz yani şarjınız bitmemiş olarak yatağa girersiniz. Bağlılık tüketir. Önceliklerimizi bilmezsek iyi seçmezsek, şaşkın ördek gibi bir hayat yaşarız. Selametle 😀