Romanya ve Moldavya'da Kıpçaklar

 Romenlerin Kıpçaklarla olan münase­betleri artık bilinen bir gerçektir. Bunun en önemli kanıtı olarak da Erdel ve Boğdan bölgesine Kıpçaklar zamanında “Kumania” denilmesidir.

Romen Devletinin oluşumunda Türklerin oynadıkları rolü, Romen şahıs isimlerinde ve Eflak-Boğdan nehir adlarında birçok Türkçe kelimeye rastlanılması da tam olarak açıklayabilir. XV. ve XVI. yüzyıl belgelerinde geçen Romen devlet büyükleri ve soylu ailelerin adları arasında; Alckuş, Akbaş, Bağbars, Barak, Bars, Belçir, Berendey, Bilik, Boz­doğan, Buğa, Kara, Kızıl, Kazan, Şişman, Temirtaş, Tok ve Ötemiş gibi Kapçak isimlerine rastlanır. Romanya’da bulunan bazı köy adları da Türkçe’dir. Bütün bunlar Kıpçakların buralarda yaşadığının kanıtlarıdır.

Romenlerin ilk Hükümdar sülalesinin kurucusu olan Basaraba’nın Türk asıllıdır..Basaraba ismi (basar-aba) o dönemde Türk bölgelerinde ve Altınorda devletinde oldukça yaygın olarak kullanılmıştır.

14. yüzyılda kurulan küçük Dobruca Devleti’nin kurucusu da Kıpçaklar idi. Dobruca ismi Kuman-Kıpçak başbuğu Balık’ın oğlu Dobrotiç ya da Dobriç’ten gelir. Bugün Romanya’da yaşayan. Hala ana dillerini yani Türkçeyi konuşan Gagauz’lar Kıpçakların bakiyeleridir.

Slavların “Polovtsi”, Bizanslılar’in “Kuman, Koman” (Komanoi), Macarların “Kun”, Almanların “Falben” dedikleriKıpçakların etnik bakımdan Kanglı,Kimek,Yimek ve Oğuzlarla akraba oldukları kabuledilmektedir. 
Kaynaklar

 1)A.N. Kurat, Kuzey Karadeniz’deki Türk Kavimleri, s.73.

2)L. Rasonyi, “Tuna Havzasında Kumanlar”, Belleten, s.11-12, 1939.

Yücel Tanay
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Gregoryan Kıpçakların Torunları Hemşinliler

Gregoryan Kıpçakların Torunları Hemşinliler

Sonraki
Nasıl Biriyiz?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.