DOĞANIN ARMAĞANI ORMANLAR

Farklı çeşit ve şekildeki ağaçların, bitkilerin, mikroorganizmaların oluşturduğu, insanlara oksijen, hayvanlara barınak olan ormanların, her yıl 21-26 Mart tarihleri arasında “ Orman Haftası ve Ağaç Bayramı” adı altında haftası kutlanmaktadır. Bu tarihin seçilmesindeki neden, ekvatora 90 derece ile gelen güneş ışınlarının, gece gündüz eşitliğini sağlaması ve İlkbahar Ekinoksu’nun gerçekleşmesidir.
Ekosistemin önemli bir parçası olan ormanlara yeterli önemin verilmesi ve doğal dengenin korunması çalışmalarına duyarlılık kazandırılması amacıyla kutlanan bu haftada; fidanların toprakla buluşturulduğu ağaçlandırma çalışmaları yapılmakta ve özellikle okullarda etkinlik ve kutlamalar gerçekleştirilmektedir.
Çünkü ormanlar, bir ağaç topluluğundan çok daha fazlasını ifade eder! Onlar, soluduğumuz havanın önemli ölçüde tedarikçisi; emdiği karbondioksit ile de iklim değişikliğinin mücadelecisidirler. Yapraklarından havaya verdikleri su buharı ile hem serin gölgelik alanlar oluştururlar hem de mevsim geçişlerinden daha az etkilenmemize yardımcı olurlar. Ayrıca ağaç dallarında yetişen meyveler canlıların besin kaynağı olduğu gibi, doğayla iç içe olanlara sağladığı huzur da, ruhsal bir doyum sağlamaktadır. Bazı bölgelerde yaşanan kuraklık olayları ve var olan dik yamaçlar düşünüldüğünde, toprağın kaymasını önleyen ağaç köklerinin, toprak erozyonu ile mücadele etmede ne kadar etkili olduğu da görülmektedir. Gürültü kirliliğine karşı ağaçlarının yaprakları ile sesi susturma etkisine de sahip olan ormanlar, aynı zamanda bitkisel şifa kaynağı olma görevini üstlenirler. Onlara, insanların olduğu kadar, yaban hayatının da ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.
Ne yazık ki; doğanın armağanı olan ormanların, değeri bilinmiyor!
Kaçak ağaç kesimi ile ağaçlar değil, geleceğimiz baltalanıyor! Dikkatsizlik ya da illegal eylemler sonucu çıkan yangınlar; sadece düştüğü yeri değil, içimizi de yakıyor! Bilinçsiz kullanılan orman ürünleri, nefesimizden çalıyor!
Özellikle iklim değişikliği ve küresel ısınmanın kendini iyice hissettirdiği şimdilerde ise; bir zamanlar büyük bir bölümü ağaçlarla kaplı olan alanlarda, insanın başını döndüren yapılar, kuşlara yetişmeye çalışıyor sanki.
Ve biz; yazın, altında oturacağımız bir ağacın gölgesini ararken,  devam eden orman sömürüsüne karşı, ağaç dikmekten çok daha fazlası için çabalamalıyız vesselam…

DERYA DERVİŞOĞLU
BUTİMAR
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Ciddi bir Nörolojik Hastalık olan Şizofreni Nedir?

Ciddi bir Nörolojik Hastalık olan Şizofreni Nedir?

Sonraki
KAOS

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.