Boya koruma cilası ve aşamaları nedir? Aracımı boya koruma veya Seramik kaplama yaptırmalı mıyım? Şampuan ve yıkama köpüğünde nelere dikkat etmek gerekir?
Araçlar üretim aşamasında belirli bir katman sadece boya veya boya ve vernik ile kaplanırlar. Aracın üzerindeki bu katman aracın metal aksamının korunması ile beraber güzel renklerle insanların zevklenmesini de sağlarlar. Boya veya vernik tabakası fiziksel ve kimyasal temaslara maruz kaldıklarından bir müddet sonra üzerinde çizikler veya incelmeler meydana gelir. Tırnak, bez ve fırça çizikleri, fiziksel zararların başında geldiği gibi, asit içerikli temizleme maddeleri ve kuş pisliği kimyasal etkenlerin başında gelir. Boya üzerindeki bu deformeler neticesinde aracın zarar gören kısmının tekrar boyanması veya profesyonel işlem görmesi gerekebilir.
Araç boya korumanın bir şekli, boya veya vernik tabakası üzerine polimer, carnauba türü maddeler içeren uzun süreli boya koruma cilalarının uygulanmasıdır. Aslında boya koruma uygulaması birkaç adımdan oluşan bir süreçtir.
Boya Koruma aşamaları
-Zeminin Ph nötr içerikli demir tozu temizleyiciler ile yüzeydeki balata tozlarından veya kimyasal tozlardan arındırılması,
–Kil hamuru veya kil ürünleri ile boya tozlarından ve yüzeydeki pürüzlerden arındırılması,
–Pasta keçesi ve polisaj makinesi yardımıyla Çizik giderici pasta ile boya üzerindeki çiziklerin giderilmesi,
-Orta sertlikte sünger ve polisaj makinesi yardımıyla ara kesim pasta ile çizik giderici pastanın yüzeyde bıraktığı ince çiziklerin giderilmesi
-Hare giderici sünger ve polisaj makinesi yardımıyla hare giderici cila uygulanarak yüzeyde kalan hare denilen çok ince hologram şeklindeki bulut görünümünün temizlenerek parlaklık verilmesi,
–Boya koruma cilası uygulanarak uzun süreli yüzeyde kalıcı bir tabakanın oluşturulması
Tabi, bu anlattığım profesyonel uygulama sürecidir. Amatör kullanıcıların polisaj makinesi olmayabilir. Bu nedenle, çizik giderici pasta, ara kesim pasta ve hare giderici cila uygulamalarını el ile uygulamak verim açısından düşük olsa da, hobi olarak kendileri yapmak isteyen araç sahiplerinin sayısı az değil.
Bilhassa ph nötr demir tozu temizleyici, kil ve boya koruma cila uygulamasının herkesin yapabileceği kolay işlemler olması nedeniyle, hiç olmazsa çizik giderici pasta aşamalarını uygulamadan bu işlemleri yaparak güzel neticeler elde edilebilir olması bu ürünlere olan rağbeti artırıyor.
Boya koruma neticesinde yüzeyde kalan polimer veya carnauba ince bir film tabakası oluşturarak, kimyasal ve fiziksel temaslara karşı koruma kalkanı vazifesi görür. Tabi bu korumayı zırh gibi düşünmemek gerekir. Özellikle seramik kaplama yaptırılan araçlarda araç bir yere vurunca veya sürtünce sanki boya çizilmeyecek gibi bir yanlış algı oluşabiliyor. Boya koruma ve seramik kaplama aracın boyasının incelmesini veya deforme olmasını engelleme görevini görür. Özellikle kuş pisliklerine karşı ciddi faydaları olduğunu birçok kişi kullanıcı yorumlarında belirtmektedir.
Yalnız unutmamak gereken nokta, boya koruma aşamalarında kullanılan ürünlerin asit içerikli olmamasıdır. Piyasada bu konuda kendini uzun yıllardır ispat etmiş üst kalite ürünler bulunmaktadır. Herkesin beğendiği ve rağbet ettiği ürün farklı olsa da bu markaların hemen hemen hepsi fevkalade iş görmektedir.
-3M
Bu markaları zaten bu ürünleri araştıran birçok araç sahibi yakinen bilir. Dolayısıyla, fiyat veya başkaca sebeplerden dolayı profesyonel uygulama yaptırmak istemeyenlere mutlaka boya koruma işlemini kendilerinin yapmasının araç boyasına ciddi katkılar sağlayacağını ifade etmek isterim. Yüzeyde kayganlık neticesinde, su iticilik vasfı ile kireç lekesi oluşumunu engelleme, toz ve kir tutmama, kuş pisliği, bez çizikleri gibi zararlı etkilere karşı dayanım, parlaklık ve derinlik, boya koruma uygulamalarının en önemli faydalarındandır.
İkinci tür boya koruma uygulaması ise, Seramik kaplama ile aracın sıvı kimyasal ürünlerle kaplanmasıdır. Günümüzde birçok markanın araç boyası maalesef artık çok ince olarak üretim aşamasında uygulanmaktadır. Bu da, aracın fiziksel ve kimyasal olarak zararlı temaslara maruz kalması ile boya tabakasının incelmesine veya deforme olmasına sebebiyet vermektedir. Seramik kaplama uygulanan araç yüzeyinde, boya koruma cila uygulamasındaki gibi fakat daha kaliteli bir katman meydana gelir. Boya yüzeyinde oluşan sert tabaka, su iticilik ile kireç lekesi ve kir tutma oluşumunu engeller. Kuş pisliği ve bez çiziklerine karşı daha fazla dayanım sağlar. Derinlik ve parlaklık ile boya renginin daha güzel gözükmesini sağlar.
Fakat, şunu ifade etmek gerekir ki, seramik kaplama zırh değildir. Aracı tank yapmaz. Boyasını asla çizilemez hale getirmez. Bu uygulamayı tıpkı cep telefonu, tablet gibi dokunmatik ekranlara uygulanan ekran koruyucu gibi düşünmek gerekir. Telefonumuzda maliyeti yüksek, bizim için önemli ve bir o derece hassas kısmı ekranıdır, korumak için ekran koruyucu taktırırız. Peki ekran koruyucu çizilebilir mi? Evet. Zarar görebilir mi? Evet. Amacımız ekran koruyucunun zarar görüp görmemesi değil, hemen altındaki ekranın zarar görmesini engellemektir. Seramik kaplamada amaç ise bizim için değerli ve önemli olan araç boyasının veya verniğinin zarar görmesini, incelmesini, deforme olmasını engellemek içindir. Seramik kaplama üzerinde kılcal çizikler meydana gelebilir veya kuş pisliği o bölgenin kaplamasını nispeten inceltebilir. Ama araç boyasına zarar gelmediği için amacımız yerine gelmiş olur.
Piyasada farklı özelliklerde Seramik kaplamalar bulunmaktadır. Cam bazlı, polimer bazlı, grafen bazlı, nano teknoloji gibi. Hatta bu ürünlerin tek kat, çift kat uygulanabilen farklı çeşitleri mevcuttur. Aynı zamanda kalem sertlik derecesi dediğimiz sertlik derecesi farklı ürünler vardır. 9H çizilmeye karşı en sert dereceyi temsil eder. Fakat maalesef her üründe olduğu gibi piyasada 9H ibaresini kullanıp bu özelliğe sahip olmayan markalar veya ürünler vardır. Hatta şunu unutmamak gerekir, bir marka dünya genelinde çok bilinen bir marka olabilir. Bir markanın genel bilinirlilik veya başka ürünlerinin kaliteli olması bütün ürünlerinin çok kaliteli olduğunu göstermez. Bu konuda ar-gede uzmanlaşmış bazı firmalar, dünya genelinde bilinen birçok markadan çok daha profesyonel ürünler üretmektedir. Seramik kaplama uygulaması yaptırmak isteyen araç sahiplerinin mutlaka bu ürünlerden anlayan güvendikleri kişilere sormaları beklentilerini karşılamak açısından önemlidir.
Peki, aracımızın boyasını korumak için boya koruma cilası veya seramik kaplama yaptırdık. Yüzeyde oluşan katmanın uzun süre kalması için ne yapmalıyız? Sorusunu cevaplamadan geçmeyelim.
Araç temizliği için şampuanlar veya yıkama köpükleri, içeriklerine göre yüzeyde oluşan kaplamaya zarar verebilir veya fayda sağlar. Şöyle ki, asit diğer ibareyle kostik içeren ürünler koruma tabakasını incelttiği gibi, yüzeyde matlaşma meydana getirerek kir tutma ve kireç lekesi oluşumuna sebebiyet verirler. Ph nötr şampuan veya yıkama köpükleri yani asit içermeyen ürünler ise yüzeye zarar vermeden temizler, kayganlık ve su iticilik vasfını devam ettirir.
Yukarıda markaların bu konuda çok kaliteli ürünleri bulunmakla beraber, biraz önce belirttiğim gibi bazı markalar boya koruma cilasında, bazı markalar seramik kaplama ürünlerinde, bazı markalar ise şampuan ve yıkama köpüklerinde diğerlerinden öne geçmektedir. https://www.tasdemirboya.com sitesinde Türkiye’de satışa sunulan hemen hemen bütün kaliteli markaların boya korumaları, seramik kaplamaları, şampuanları, kil ürünleri, demir tozu temizleyicileri, yıkama köpükleri gibi birçok ürünleri hakkında geniş bir bilgi havuzu mevcut.