Sosyal medya istihbaratı, kavram olarak sosyal medyada üretilen verilerin toplanması, analiz edilmesi ve kullanılması anlamına geliyor. Örneğin Facebook’tan paylaşılan bir gönderi, metinler, etiketlenen şahıslar, kullanılan görseldeki coğrafi ögelerle aslında görünenden öte bir bilgi kaynağı sunuyor.
Sosyal medya istihbaratı (SOCMINT); açık veya kapalı her türlü sosyal medya hesabı ve paylaşımlar üzerinden hem müdahaleci hem de müdahaleci olmayan araçları ve yöntemleri kullanarak elde edilen verilerin teknik araçlar kullanarak orta çıkartılmış bir siber istihbarat türüdür. İngilizcede Social Media Intelligence (SOCMINT) olarak ifade edilir. Türkçede ise “Sosyal Medya Zekâsı” veya “Sosyal Medya İstihbaratı” şeklinde kullanılmaktadır. SOCMINT kelimesi ” kelimelerinin kısaltılmasından (SOC & MINT) türetilmiştir.
Sosyal medya istihbaratı (SOCMINT) kurumların, istihbarat örgütlerinin, devletlerin veya kuruluşların sosyal ağları kullanarak izleme, dinleme, monitör etme ve yorumlama araçlarını kullanarak anlamlı trendler ve ihtiyaçlara göre anlamlandırılmış veriler ortaya çıkartılmasını sağlayan özel çözümler sunmaktadır. SOCMINT İstihbarat faaliyetlerini destekleyici en önemli unsurlar arasında gelmektedir.
SOCMINT günümüz dünyasındaki teknolojik gelişmeler sayesinde ortaya çıkmış ve teknolojik gelişmelerle ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda özel hayatın takibine ve ihlaline kadar birçok noktada karşımıza gelmektedir. SOCMINT sosyal medya üzerindeki, mevcut bilgilerin analitik kullanımı olarak da tanımlanmaktadır.
SOCMINT bir sosyal ağ kullanıcısının paylaşmış olduğu mesajlar veya fotoğraf, ses ve video gibi verilerinin izlenmesini içermektedir. Bir istihbarat türü olarak karşımıza gelen SOCMINT aslında OSINT’in ortaya çıkartmış olduğu bir unsurdur. SOCMINT terimi ilk olarak Londra merkezli düşünce kuruluşu olan Demos’ta, Sosyal Medya Analizi Merkezi için Harp Araştırmaları bölümü Profesörü Sir David Omand tarafından 2012 yılında ortaya atılmıştır.
Çin soykırım suçunu örtbas etmek için 20 milyon internet savaşçısını, medya trolünü piyasaya sürdü.
ideolojik propagandasını devletin eli ve kitle iletişim araçları ile dünyaya yayıyor. Çin’in yurt dışı yayınları bir birim oldu. Çin, sadece ideolojik propaganda için 400 milyar dolar kaynak kullandı.
Facebook,Twitter..vs batı kaynaklı Sosyal medya ağlarında Çin istihbaratına çalışan troller Uygurları takip etmek için Fake Uygur profilleri kullanıyor. Çin istihbaratına çalışan bazı Uygurlar olduğu gibi Türkiye’de ÇKP’nin bir şubesi gibi hareket eden Çinci Maocu Vatan partisi trolleri ‘de Çin istihbaratına bilgi aktarıyor.
Çin Halkı Cumhuriyetine Karşı Paylaşımlar Takıp ediliyor
Sistemde yabancı gazeteci ve akademisyenlerle ilgili veri tabanı oluşturmak için Twitter’dan veri toplayan 320 bin dolarlık bir medya yazılımı yer alıyor. Ayrıca 216 bin dolarlık bir istihbarat programı bulunuyor.
Program sayesinde Hong Kong ve Tayvan’da Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformlarında Pekin yönetimine karşı paylaşılan “olumsuz” içerikler yakından izleniyor. Paylaşımlar analiz ediliyor.
Söz konusu ağ, ülke içinden internette paylaşılan hassas siyasi içeriklere karşı yetkilileri uyarmada kullanılıyor.
Yurtdışı kaynaklı Uygur içerikleri İnceleniyor
Doğu Türkistan (Uygur Özerk Bölgesi’)nde faaliyet gösteren bir siber merkezdeyse yurtdışında Uygurca hazırlanmış içerikler kataloglanıyor ve veritabanına kaydediliyor.