Merhaba sevgili okurlar;
Bugün size hamilelik ve anne karnında bebek gelişim aşamalarından bahsedeceğim.Hadi aşama aşama bir bebeğin doğuşuyla bir annenin yeniden dünyaya gelişini konuşalım…
Hamilelik ilk 5 veya 6.haftalarda öğrenilir.Daha erkende öğrenen annelerimiz vardır.Kesenin oluşumu ile bir annenin serüveni başlamıştır artık.Mide bulantıları,halsizlik,sürekli uyku hali annenin vücudunun bebeğe verdiği tepkidir.Bu tepkiler 9 ay sürebileceği gibi 13,14.haftalarda da sonlanabilir.Anne adaylarını en çok rahatsız eden mide bulantılarıyla başa çıkabilmek oldukça güç olabilir bazen.Tuzlu krakerler mide bulantısını azaltabilmek için önerilir.Hamilelik başlangıcı veya planlı gebeliklerde folik asit takviyesi oldukça önemlidir.
Hamilelikte yapılması gereken belli başlı testler vardır.Bunlardan ilki ikili tarama testidir.Gebeliğin 11-14. haftaları arasında ultrasonda bebek ense kalınlığı ölçülerek ve anneden alınan kan değerlerine bakılarak yapılır.Bu test sonucunda herhangi bir sıkıntı görülmediyse ilerleyen haftalarda detaylı ultrasona da girmeyi düşünüyorsanız başka test yaptırmanıza gerek yoktur.Üçlü test genellikle gebeliğin 16-18. haftaları arasında yapılır. Bu test; anneden alınan kandan HCG, E3 ve AFP bakılması ve bu değerlerin anne yaşı ve bebeğin haftası ile birleştirilmesi ile bebeğinizin Down sendromu ve Trizomi 18 olabilme riski hakkında bilgi verir. Bu test bir tarama testi olup, üçlü testin tüm doğabilecek olası Down sendromlu bebekleri tahmin edebilmesi imkansızdır. Günümüzde bu test Down sendromlu bebeği tespit edebilmedeki gücünün zayıf olması nedeniyle etkinliğini yitirmiştir.Dörtlü tarama testi de tıpkı üçlü test gibi sıklıkla 16-18. haftalar arasında uygulanmakta olup, Down sendromlu bebekleri tespit edebilme gücü %75-80’dir. Bu oran dörtlü testi, üçlü teste göre daha başarılı bir tarama testi yapmakla beraber hem ikili kombine teste göre daha geç dönemde yapılması hem de ikili kombine teste göre Down sendromunu yakalama gücünün daha zayıf olması nedeniyle tercih edilmemektedir.
Gebelikte 3 ve 4 boyutlu ultrasonda tavsiye edilir.Çeşitli hastalıkların anne karnında teşhis edilebilmesi ve bebeğin anne karnındaki organlarının incelenmesi için.
Normal bir hamilelik ortalama 38-40 hafta sürer.Bu süre bebeğin durumuna bağlı olarak uzayıp kısalabilir.Anneler bebeklerinin hareketlerini hissetmeye başladıktan sonra bebeklerini kendileri de kontrol edebilirler.Örneğin çikolata yerseniz,süt veya portakal suyu içerseniz bebeğiniz hareketlenecektir.Bebeğinizle konuştuğunuzda da bebeğinizin sesinize tepki verdiğini görebilirsiniz.Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde magnezyum eksikliğinden kaynaklı kasılmalar yaşayabilirsiniz.Doktorunuza başvurarak bunun içinde ekstra takviye kullanabilirsiniz.35.hafta itibari ile doğum çantanızı hazırlamaya başlayıp bebeğinizin erken gelebilmesi riskine karşılık kendinizi hazırlayabilirsiniz.Bebeğiniz ister normal doğum ile ister sezeryan doğum ile dünyaya gelmiş olsun bebeğiniz için siz dünyanın en iyi annesisiniz.Hamilelikte ve doğum sonrası yaşayacağınız hassasiyet sizi olumsuz yönde etkileyebilir.O zaman aklınıza bu sözümü getirmeniz sizin yararınıza olacaktır.
Diğer bir yazımda görüşmek üzere sevgilerimle…