Duygusal Zeka Nedir?

Kaynak belirtilmedi

Duyguları tanımak, anlamak, yönetmek olan duygusal zeka; insan yaşamında bizlere pek çok katkı sağlar. Hayatımızda yaşadığımız olayların, durumların bunların bizde yarattığı duygu durumunun yönetimini elimize almayı ifade eder. Kendimizi kontrol edebilmek, hangi ruh halinde olduğumuzu anlamak, duygularda denetimi sağlamak ve onlara göre duygu yönetimini nasıl yapacağımızı bilmek, bunların hepsi duygusal zeka sayesinde gerçekleşir.

Duygusal zeka, mantığımızın ve duygularımızın tutarlı olmasıdır. Mantık ve duygular çelişmiyorsa, içimiz bu konuda rahatsa; öz bilincimizin ve öz denetimimizin iyi olduğunu gösterir.

Duygusal zeka sabit, doğuştan gelen bir özellik değildir. Sonradan kazanılır ve yaşam boyunca tecrübelerimizle gelişim sağlar. Bizler duygusal olarak ne kadar gelişmeyi istersek ve bunun için gelişim göstermeye çabalarsak bununla birlikte duygusal zekamızda o derece gelişim sağlar.

Duygusal Zekasını Yönetebilenlerin Düşünce ve Davranış Şekilleri;

  • İnsan ilişkileri iyidir, ilişki kurmakta zorlanmazlar, uzlaşmacıdırlar.
  • Karşısındakinin duygularını anlarlar, çözümlerler ve ona göre davranış sergilerler. Duygularla ilgili doğru davranış sergilerler. Duyguları yönetmekte başarılıdırlar.
  • Empati yapabilme konusunda başarılıdırlar. Dinleme ve anlama becerisi yüksektir.
  • Kendi duygularını iyi anlar, analiz eder ona göre bir tutum sergilerler.
  • Kendini ve duygularını kontrol etmekte yani otokontrolü sağlamakta başarılıdırlar.
  • Duygularını dengede tutmakta iyidirler. Düşünce, duygu ve davranışları birbiriyle uyumludur. Bundan dolayı öz denetim becerisi yüksektir.
  • Öz bilinçleri yüksektir. O an hangi duygu durumunda olduklarını anlarlar. Ruh hallerini iyi tespit ederler. Zorlayıcı bir duyguyla karşılaştığında bunu anlar ve yönetimini yaparlar. Duygular karşısında ne yapacağını bilirler.
  • Bir aksilik veya problemler yaşandığında hayatına devam edebilmeyi başarırlar.
  • Stresi iyi yönetirler. Stresle başa çıkma konusunda yeteneklidirler.
  • Bir çatışma yaşandığında duygularını kontrol etmekte başarılıdırlar.
  • Hem iç hem dış motivasyonları, enerjileri, başarma güdüsü yüksek kişilerdir.

Duygusal zeka becerisi için; korkularımızdan kurtulmak, konfor alanımızdan çıkmak gerekir. Ruhumuzu özgürleştirelim. Hedefler belirleyelim. Korkularımızı aşarak belirlediğimiz hedeflere doğru yol alalım. Başarı merdivenlerini, başaracağımıza inanarak çıkalım. Bir olay veya durum olduğunda farklı bakış açılarından bakmayı bilelim. Yargılamadan, hemen ani tepkiler vermeden, mantık ve duygularımızı birlikte ele alarak ve o anın şartlarını da göz önüne alarak olayları ve durumları değerlendirelim. İnsanları anlamaya çalışalım. Kendimizden emin olalım. Kendimize inanalım, güvenelim. Kendimizi sevelim, anlayalım, şefkat gösterelim. Kendimizi ne kadar tanıyabilirsek tepkilerimizi, duygularımızı yönetmeyi de o kadar başarabiliriz.

Sevgilerle…

Esin Özgan
❤️❤️❤️
Önceki
Prix machine fabrication de parpaing
Sonraki
RUMELİ TÜRKLERİ

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.