DÖRT ALAN YÖNTEMİ
Bu teknik pek çok ABD başkanının da çalışma sırrı olarak da bilinir. Dört alan yöntemi olarak da bilinen eisenhower matrisi aslında kriz durumları için de bir çeşit kolaylaştırma yöntemidir. boş bir masayı veya zemini dört alana ayırın. Daha sonra saat yönünde sıralamayla çalışma masanızdaki malzemeleri sınıflandırmaya başlayın ve tüm kağıtları çalışma masanızda tek kağıt dahi kalmayana dek verilen kurallara uygun bir biçimde dört alana ayırın .kurallara kesinlikle bağlı kalın ,sapmayın ve ilk baştaki “bunu asla başaramayacağım ” devresinin ardından ,muazzam bir enerji ve hevesle bu işin üstesinden geleceğinize inanın.
Dört alanın her biri bir başka anlam taşır.
1.ATILACAKLAR:bu alana atılabilecek her şey konur. en iyisi bu alana büyük bir kutu koymaktır. işe yaramaz kağıtları bu kutuya koymak işinizi daha da kolaylaştıracaktır.
*eski seyahat broşürleri
*bir haftadan daha eski gazete
*altı aydan daha eski kataloglar
*uzun vadede işinize yarayacak bilgileri barındırmayan dergiler
*güncel bilgi içermeyen posta bildirileri
*okul döneminden kalma gereksiz belgeler
*geçmiş yıllara ait takvimler
*asla uygulamayacağınız yemek tarifleri
*kullanma kılavuzları vs vs vs
2.BAŞKASINA YAPTIRILACAKLAR:bu alan başkasına yaptırabileceğimiz eylemeri kapsar. şayet bir ABD başkanı olsaydınız ve Beyaz Saray çalışanı olsaydınız bu alana her şeyi yığdırabilirdiniz. eisenhower usulü bu düzenleme eyleminde haddinden fazla fedakar olmayıp bunun yerine akılcı bir iş bölüm yapmak zorundasınız .Aklınıza gelen herkesi ,iş rakadaşınızı, aile üyelerini, ya da bir hizmetliyi iş bölümüne dahil edin veya bazı işler için ilgili bir servisin yardımını talep edin.
3.ÖNEMLİ:bu alana kısa süreliğine bizzat yapmak zorunda olduğunuz her şeyi koyun. Bu sırada her kağıtla ilgili bir sonraki adımınızın ne olacağını kafanızda netleştirin. buraya kağıt yığarken ,olabildiğince cimri olabilirsiniz 🙂
4.ACİL DURUM:bu alan tamamen farklı bir alandır .bu araya ,düzenleme işlemi sırasında aşağıdaki yer alan acil eylemlerden biriyle halledilebilecek olan işlerle yönelik kağıtlar konur.
*telefon: bir meseleyi başta yazılı olarak halletmek istemiş olsanız da telefeon la da halledebilirsiniz .ancak o sırada ilgili kişiye ulaşmazsanız kağıdı 3.alana koyun.
*faks: orijinal yazıyı üzerine el yazınızla bir not yazarak göndererek geri fakslayın
*dosyalama: kağıdı heen şimdi doğru dosyaya ya da dosya dolabındaki ilgili bölüme koyun
eisenhower yönteminin temel kuralları
şu üç basit kurala kesinlikle uyarsanız dört alan yöntemi kesinlikle işe yarar.
ara yığınlar oluşturmayın
her bir kağıdı sadece bir kez elinize alın
beşinci, altıncı vs alanlar oluşturmayın.
bu tür bir ilk yardım eyleminin ardından artık yeni farklı alanlar için özgürsünüz. Önünüzde ferah bir çalışma alanınız var. Şu ana kadar çalışma alanınızı işgal etmiş olan yığından kurtuldunuz birbirine girmiş eşya yığınlarıyla dolu diğer yerlerle ilgilenmek için artık gücünüz var.