Yapılan araştırmalarda,
Müzikle birlikte yapılan egzersizlerde, müziğin bir dış etken olarak tüm mekanizmamızın üzerinde olumlu etkileri olduğu birçok kez bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Kanada’daki McGill Üniversitesi’nden David Levitin ve ekibinin araştırması, müzik dinlerken beynin morfin gibi etki gösteren opioid kimyasalını salgıladığını ve bunun da spor esnasında oluşan ağrıları azaltmaya yardımcı olduğunu gösterdi.
New Scientist dergisinde yayınlanan Levtin ve ekibinin çalışmalarına göre müzik bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve stresi de azaltıyor.
Egzersiz yaparken dinlenilen müziğin etkilerinin araştırıldığı incelemelerde, dayanıklılık ve yüksek performansı sürdürmeyi gerektiren antrenmanlarda müziğin etkileri araştırılıp, egzersiz sırasında performansı, performansın süresini artırdığı ve büyük geri kazanım sağladığı tespit edilmiştir. Örneğin ağırlık kaldırmada, ağırlığın kaldırıldığı süre ile seçilen müzik bölümlerine ayrılarak, aynı şekilde sürekli motivasyonun yükseltilmesi sağlanmıştır.
Doğru Müzik Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Müzik sportif aktivitedeki hareket ritmini algılamaya yardımcı olmalıdır.
Müziğin melodik ve armonik yapısı sporcuların ruh halini ifade etmelidir.
- Müziğin sporcular üzerindeki kültürel etkisi, sporcunun sosyokültürel seviyesine uygun olmalıdır.
- Çeşitli müzik eğilimleri, aktiviteleri ilgilendirecek türdeki müzikler arasından tercih edilmelidir.
- Müziğin sesi egzersiz yapılan çevrenin her yerinden eşit duyulmalıdır.
- Müzik ve egzersiz eşzamanlı olarak seçilmelidir. Müziğin metronom sayısı ne ise egzersiz ritmi de uygun eşzamanlılıkta olmalıdır.
- Müzik sporda soluk alma ritminin ayarlanmasında ve egzersiz yaparken kullanılması performansı artmasında olumlu etkide bulunduğu araştırmalarda belirlendiğinden müziğin kullanılması önerilmektedir.
- Bireysel müzik tercihleri atletlerin egzersiz sırasındaki performanslarını etkilediğinden dinamik karakterli bir müziğin kullanımı bireysel performansta farklı etkilere yol açacağından atletlerin bireysel tercihleri göz önünde bulundurulmalıdır.
- Hareket tasarımlarını doğru ifade edebilmesi, atletlerin müziksel bellek ve müziksel tasarım güçlerinden faydalanılmasıyla gerçekleşir. Tasarımın gerçekleştirilmesinde müzikal formun imgeleme üzerinde etkili olmasından faydalanma yoluna gidilebilir.
Genel Çerçevede Bakıldığında,
Yapılan tüm bu bilimsel araştırmalarda, ritmik karakter ve fiziksel beceriler arasındaki ilişki, müziğin çevreyi algılamada ve motor becerilerinin arttırılmasında etkili olduğunu ortaya koymuştur. Sporcu tarafından dinlenen tempolu, güçlü vuruşları olan müziğin kalp ritmini etkilediği belirlenmiştir ve müzikteki ritim ile insan hareketi arasında hatırı sayılır benzerlikler vardır.
Yapılan araştırmaların sonuçlarına bakıldığında, müziğin sporcular tarafından egzersiz sırasında kullanımının sporcuda kendine güven, kendine değer verme, konuya odaklanma, daha fazla egzersiz yapma konularında sporcuları olumlu etkilediği görülmüştür.