Merhabalar taktir edersiniz ki Türkiye gündemi oldukça yoğun.Ama bir konu var ki beni oldukça tedirgin ediyor.Bugün bu konu hakkında bir yazı hazırlamak istedim.Katılırsınız katılmazsınız bilemem ama mutlaka durumun farkında olmalıyız diye düşünüyorum.Ayrıca sizlerin de fikrini almak isterim.
Son birkaç gündür gündemi meşgul eden bir durum var.Sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre Türkiye’de oldukça yoğun bir göç dalgası yaşanmakta.
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-57913874
Fakat bu göç dalgası yıllardır yaşanmaktaydı aslında.Fakat artarak devam etmesi oldukça tedirgin edici.Bugün bu göçmenlerin ülkeye bu kadar rahat girmesi de göçlerin illegal gerçekleştirdiğini doğrular nitelikte.Çekilen görüntülere bakarsak çoğunun erkek olduğunu görüyoruz.
Mülteciler derneğinin verilerine göre ise Türkiye sınırları içerisinde toplamda yaklaşık 4 milyon Suriyeli barınmaktadır.Tabi bu istatistiklere düşen kadarıyla.Daha fazla olma durumu da olası.
BBC’nin kaynaklarına göre ise “Afganlar, Türkiye’de Suriyelilerden sonra kayıtlı resmi sayı olarak en büyük ikinci göçmen grubu.” Suriye dışında Türkiye’de toplamda 365 bin diğer milletlerden sığınmacı bulunmakta.Doğum oranlarını incelediğimizde ise ;
World Bank kaynaklarına göre ülkemize en çok göçün gerçekleştiği Suriye ve Afganistan’a baktığımızda ;
2018 yılında Afganistan’da doğum oranı 4.47 (Türkiyede ki oranı bulamadığım için fikir vermesi amacıyla bu veriyi sizlerle paylaşma gereği duydum.)
Türkiye’ye göç eden Suriyelilerin doğum oranı ise 5.3 olarak kayda geçmiştir.
https://onedio.com/haber/suriyeli-siginmacilarin-ortalama-cocuk-sayisi-5-bir-ayda-nufus-4-binin-uzerinde-artti-949176
Türkiyede doğum oranı ise TUIK verilerine göre 1,76 ya gerilemiştir.
Peki neden doğumlardan konuşuyoruz? Bu önümüzdeki birkaç sene için tehlike arz edebilir mi?
Türkiye’de Suriyeli göçmenlerin en yoğun yaşadığı yerleri görüyoruz.İşin enteresan tarafı ise Kilis’teki nüfus verilerine baktığımızda 130 bin 825 Türk vatandaşı bulunmakta.Suriyeleri göçmen sayısı ise 131 bin 914. Türk nüfusunu geçtiğini görüyoruz.
https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/kiliste-suriyelilerin-sayisi-turkleri-gecti-2161360/
Sosyal ve ekonomik açıdan bakarsak gelen çoğu göçmen hayatını sürdürebilmek için çalışmak zorunda.Bu durum çok ucuza işçi çalıştırmanın yolunu açıyor.Ruhsatsız dükkanların artmasına neden oluyor.
https://tr.euronews.com/2018/09/26/turkiye-de-isyeri-acan-suriyeliler-100-bin-kisiye-istihdam-sagliyor
Tabi bu durumun Türk esnafını zora düşürdüğünü düşünüyorum.Çünkü bu durum haksız rekabet ortamına zemin hazırlıyor.
Peki sağlık açısından değerlendirirsek ne gibi sorunlar yaşarız?
DergiParkın yayınladığı makaleye göre Tüberküloz ,Kızamık , Şark çıbanı gibi bulaşıcı hastalıkların arttığı gözlemlenmiş ve istatistiklere geçirilmiştir.Makalede aşılanma oranlarını da görebilirsiniz fakat bulaşıcı hastalık olmaları bakımından yinede bu durum büyük bir risk oluşturmaktadır.
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/619205
Tabi birde koronavirüs salgını her yeri sarmış durumda.DW haberine göre aşılanma konusunda da bazı eksiklikler bulunmakta.Dil sorunu aşılamaya engel olan sebeplerden birisi.Çünkü malum aşı randevusu internet ve telefon üzerinden alınmakta ve çoğu göçmenin yaşadığı dil sorunu buna engel oluyor.Okuma yazma bilmeyen oranı ise az değil.
https://www.dw.com/tr/t%C3%BCrkiyede-g%C3%B6%C3%A7menler-ve-m%C3%BClteciler-a%C5%9F%C4%B1ya-eri%C5%9Febiliyor-mu/a-57971434
Peki Türkiye’nin ekonomisi gerçekten bu kadar fazla göçmen nüfusu kaldırabilir mi?
Anadolu haber ajansına göre Suriyeliler için harcanan miktar 84 milyar 880 milyon TL. Tabi bu miktar ileride eğitim , sosyal imkan gibi alanlar için ödenmeye devam edecektir.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/basbakan-yardimcisi-akdag-suriyeliler-icin-harcanan-toplam-maliyet-84-milyar-880-milyon-lira/990509
Toparlarsak ;
Doğum oranını incelediğimizde ileride ciddi bir nüfus artışının olacağı ve bu nüfusun çoğunluğunun özellikle Suriyeliler tarafından oluşacağı kaçınılmaz görünüyor.Bu bir asimilasyona sebep olacak mı? Kültürel bir başkalaşım meydana gelecek mi? Ekonomik olarak büyük bir yük altına girecek miyiz? Tavizler olacak mı? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Bu soruları size yönelterek bu konuyu sonlandırıyorum fakat asıl sorunun cevabını bir vatandaş olarak yorumlarda belirmenizi dilerim.
İki tarafa da fayda sağlamak için ne yapılmalı?