Native (Doğal) Reklam Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?
Merhabalar! Sizinle ilk yazımı paylaşıyorum ve bu yazının konusu tabii ki de şu anda bulunduğum sektörde yapmış olduğum iş hakkındaki küçük bir detay; ancak marka ve kullanıcı tarafında inanılmaz etkisi olan bir detay.
Öncelikle -açıklaması zor olsa da- ne iş yapıyorsun sorusuna kısa ve net cevap veremesem de aslında ne iş yaptığımı anlatmaya başlamış oluyorum bile. Kısaca, medya planlama ajansında reklam operasyon takibi ve yönetimini sağlıyorum.
Native (Doğal) Reklamlar Neden Önemlidir?
Nedir bu medya planlama, operasyon nedir ‘kafalar karışık’, ajans dediğimde herkesin ilk aklına gelen şu cast ajansları ? ama o da değil; markanın ulaşmak istediği kitleye uygun reklam planlamasını yapıp hangi kanalda nasıl yakalarım ve nasıl kullanıcıyı marka ile etkileşime geçirebilirim. Markanın bütçesini doğru yerde kullanarak doğru hedef kitleye nasıl ulaşırım’ın iş sonucu. Yine başladım uzun uzun anlatmaya ? neyse bu konuyu detaylı olarak bir gün değiniriz.
Bu yazıda asıl fikrimi paylaşmak istediğim konu şu:
Native (Doğal) Reklam ve Performansı
İnternet dünyasında bildiğiniz üzere bir siteye girdiğinizde bir veya birden çok reklam karşınıza çıkıyor, çıkan reklam boyutlarından hangisi daha iyi performans sağlıyor? Tabii ki de direkt bu reklam boyutu ile yayın yapın diye bir şey söyleyemem ama bunu marka özelinde hiçbir analiz yapmadan direkt olarak söyleyene de inanmayın.?
Şu anda popüler olarak kullanılan bir reklam formatı mevcut ancak her zaman iyi dönüş sağlıyor gibi bir durum söz konusu değil. Çünkü her markanın kendine göre farklı hedef kitlesi ve kullanıcısı farklı alışkanlığa sahip müşterileri mevcut, bu detayları öğrenip önce bir strateji çalışması sağlayıp ona göre bunun planlamasını yapmak daha mantıklı olacaktır. Son dönemde markaların ve planlamacıların gözdesi olan bu reklam modeli yaklaşık üç seneye yakın aktif ve gittikçe kullanımı artan bir format haline gelmiş model, iyi dönüş sağlayan kullanıcıyı rahatsız etmeyen, kullanıcıya ‘işte tam benim aradığım şey’ algısını yaratan reklam modeli, bu reklam modeline verilen isim Native Ad (Doğal Reklam).
Native (Doğal) Reklamlar Nerelerde Karşınıza Çıkar?
İsminden de anlaşıldığı gibi reklam kokmayan bu reklam modelinde kullanıcı siteye girdiğinde reklamı sitenin altında haberlerin arasında veya tam da metinlerin içinde görüyor ancak kullanıcı, reklam olduğunu anlamıyor; anlıyorsa da çok mide bulandırmıyor, çünkü metinle alakalı oluyor ya da görselde sadece ürün oluyor, marka logosu bulunmuyor; kullanıcının ilgisini çekecek mesajlar veriliyor. Bu reklam modelinin çalışma yapısı uygun metinlerin, haberlerin, görsellerin içinde olduğu için direkt olarak o ürünle ilgilenen kullanıcı merak duygusu uyandırıp tıklıyor. Reklam’a tıklandığında markanın sayfasına hatta o ürünle ilgili açıklama olan bir sayfaya yönlendiriyor ve o sayfada kullanıcıya aksiyon aldırmak için gerekli mesajlar veriliyor. Native reklam modelinde de kullanıcıyı o marka ile bilmeden de olsa iletişime geçiriyor ve günün sonunda satışa veya form doldurtmayı gerçekleştirtiyor.
Native (Doğal) Reklam Modelleri
Bu reklam modelinin video, banner, metin formatları mevcut ancak birden fazla olduğu için tek tek burda açıklamak oldukça uzun olacak.
Native (Doğal) Reklam için Küçük Bir Örnek
Küçük bir detay vermek istiyorum,eğer spor ayakkabı bakıp başka bir siteye gittiğinizde o spor ayakkabısının marka reklamını veya direkt olarak baktığınız spor ayakkabısının reklamını görüyorsanız, marka peşinizde ve ayakkabıyı almanızı istiyor.? Günün sonunda ise siz o reklama tıklayıp o ayakkabıyı almak için satış sayfasına gidiyorsunuz. Bu başarılı bir çalışma olmuş oluyor çünkü ilgili kullanıcıya aksiyon aldırmış oluyorsunuz. Ne (!) mouse benim elimde değil mi? ? Marka doğru kullanıcıya doğru reklamı gösteriyor.
Bugün kısaca size kullanıcı olarak gördüğünüz metin halinde mesaj halinde olan ve ‘aa bu neymiş’ diye baktığınız reklam formatından bahsettim, umarım beğenirsiniz.