Günlük hayatımızın her anı bir şeyler öğrenme ile geçiyor. Bu öğrenme bazen kasıtlı bazen de fark edilmeden gerçekleşiyor. Örneğin okuduğumuz tabelalar, farkında olmadan göz attığımız ilanlar, el broşürleri…
Günümüzde bilgiye ihtiyaç her geçen gün artmakta. Bu ihtiyaçlar da yeni kavramları hayatımıza eklemektedir. Örneğin “yaşam boyu öğrenme” kavramı günümüzde iş dünyasından tutun sosyal hayata kadar her alanda aranan niteliklerden biri olmuştur. Peki nedir bu yaşam boyu öğrenme?
Bireyin doğduğu andan öldüğü ana kadar tüm yaşam süreçlerini içeren bu kavram mesleki yeterlilik, ilgi alanları, gereksinim gibi olgulara dayanıyor. Yaşam boyu öğrenme aslında temel amacıyla kişinin her koşulda her şekilde kendisini dilediği herhangi bir konuda geliştirmesi olayı olarak özetlenebilir. Bireyler bu süreçte kendilerini üst düzey geliştirebilir ve bunu gerek sosyal hayatlarında gerekse akademik ve iş hayatlarında etkin bir şekilde kullanabilirler. Öğrenmenin yeri ve zamanı olmadığı için kişiler arasında sosyoekonomik sınıf farklılıklarının oluşmasının da önüne geçilmesini sağlıyor.
Yaşam boyu öğrenme süreci günümüzde artık gereklilik haline almaya başlamıştır. Özellikle üniversite öğrencilerinin mezun oldukları lisans eğitimi boyunca kendilerine belli başlı pek çok yetkinlik kazandırması dünyada ve ülkemizde aranan nitelikler arasında yer almaktadır. Bu gereklilikle birlikte üniversitelerde yaşam boyu öğrenme modellerinin her ders içeriğinde bulunması Yüksek Öğrenim Kurum’u tarafından zorunlu kılınmıştır.
Şimdi ne gibi özelliklerin bizleri yaşam boyu öğrenen kılacağını sıralayalım. Tabii ki de her konuda olduğu gibi yaşam boyu öğrenmede de en önemli şey motivasyon. Hayatımız boyunca yaptığımız hiçbir işte motivasyonumuzu kaybetmemek, o işte başarılı olma noktasında bize çok büyük avantaj sağlar. İkinci en önemli şey ise sürekli olarak bilgi birikimimizi arttırmak. Öğrenmenin yeri ve zamanının olmadığı bu dönemde, öğrendiğimiz her bilgiyi işleyebilmek gerekiyor. Bilgiyi işlemek ise var olan bilgilerle arasında bir bağ kurmaktan geçer. Bu nedenle öğrenme sürecinde pasif olmamalı, mümkün olduğunca çok yerde bulunup çok okumalıyız. Listemizin üçüncü maddesinde meraklı olmak, dördüncü maddesinde harekete geçmek yer alıyor. Örneğin; bir konuda notlar almak, araştırma yapmak, o konuyla ilgili makaleler okumak harekete geçme örnekleridir. Listemizin devamında sorgulamak, yansıtmak, problem çözme, öz düzenleme, eleştirel düşünme, öğrenmeyi öğrenme olarak sıralanabilir.
Yaşam boyu öğreneceğimiz nice bilgilere haftaya görüşmek üzere.