4. Hafta- Neler Yapmalı?

Dersimizde bu haftada dijital okuryazar olarak neler yapmamız gerektiğinden bahsettik.

Yapmamız gerekenlerin başında kaynakları doğru kullanmak ve doğru bilgiye erişmek geliyor. İnternet böylesine sınırsız bilginin bulunduğu bir mecra haline gelmişken aramak istediğimiz konuları veya herhangi bir bilgiyi doğru kelimelerle ve doğru filtrelerle aramanın bize zamandan tasarruf ettirdiği bilimsel bir gerçektir. Yapılan araştırmaya göre rastgele arama yapmak yerine anahtar kelimeler kullanarak konuyu özetleyen filtreler kullanan öğrencilerin %50 daha az zaman harcadığı öğrenilmiş. Bu da doğru ve etkili arama yapmanın önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Dijital okuryazar olmanın bir diğer kuralı da eleştirel olmaktır. Eleştirel düşünme becerisi var olan veriler içerisinde analizler yaparak veriyi işleyebilme ve doğru veriyi analitik düşünce ile ayırt edebilme yetisidir.

Bu özelliklere ek olarak dijital okuryazar bir bireyin özellikleri arasında, iletişim becerilerinin güçlü olması ve diğer okuryazar becerilerine hakim olması örnek gösterilebilir. Okuryazarlık becerileri şunlardır: Bilgi okuryazarlığı, veri okuryazarlığı, bilgisayar okuryazarlığı, medya okuryazarlığı, görsel okuryazarlık, teknoloji okuryazarlığı.

Okuryazar becerilerinden ilki olan bilgi okuryazarlığı, ihtiyaç duyulan bilgiyi fark etmek ve o bilgiyi bulmaktan geçer. Temel olarak problem çözme diyebileceğimiz bir okuryazarlık becerisidir. Bilgilerin doğruluğu ve işlenmesi yetilerine sahip olunması beklenir.

Veri okuryazarlığı; verilere erişebilme, düzenleyebilme, değerlendirebilme, değiştirebilme, özetleyebilme ve sunabilme  yetisidir. Veri okuryazarlığında iyi lan bir bireyin veri ile ilgili her alanda görsel ve analitik her türlü çalışmayı yapması beklenir.

Bilgisayar okuryazarlığı, bilgisayar ve yazılım konularında bilgi sahibi olmaktır. Arama motorlarını doğru şekilde kullanmak ve donanım ve yazılım bilgisini etkin kullanmak bilgisayar okuryazarlığının şartlarındandır.

Medya okuryazarlığı konusunda kendisini geliştirmiş bir kişi çeşitli medya ve basın kaynaklarındaki verileri çözebilir ve bunları doğru şekilde farklı sistemler kullanarak işleyebilir.

Görsel okuryazarlık, görsel medya yorumlama ve gerektiğinde görsel materyal ortaya koyma yetisinin kazanılmasıdır.

Teknoloji okuryazarlığı, dijital ortamdaki bir bilgiye erişme, bilgiyi  değerlendirme ve işleme becerisinin kişiye kazandırılmasıdır.

Bu haftaki dersimizde genel olarak okuryazarlık becerilerinden ve bu becerilere dijital okuryazarın sahip olması gerektiğinden bahsettik. Gelecek hafta görüşmek üzere.

 

Ömer Faruk Kılıç
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
3. Hafta- Dijital Kaynaklar
Sonraki
BAŞLIĞINI KENDİN SEÇ

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.